Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Διαβάστε τις τοποθετήσεις της Ρένας Δούρου στο πρώτο debate

Στο πρώτο debate ενόψει των Περιφερειακών εκλογών μετείχε η Περιφερειάρχης Αττικής, που έλαβε χώρα σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας. Η Περιφερειάρχης μαζί με τους κκ
Σγουρό, Πατούλη και Πρωτούλη, απάντησε σε πέντε θεματικές ενότητες σχετικά με τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την οικονομική / αναπτυξιακή διάσταση της Περιφέρειας, το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας καθώς και το θέμα της απλής αναλογικής και των αναγκαίων συνεργασιών.

‘Καταθέσαμε προτάσεις για τις αρμοδιότητες αλλά ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ δεν μας ακολούθησαν’

«Αντί να σχολιάσω αυτό που έχουμε σιχαθεί ως πολίτες να ακούμε, ότι ένα θέμα δεν είναι της δικής μας αρμοδιότητας, θα σταθώ σε αυτά που κάναμε εμείς στην Περιφέρεια Αττικής. Διεκδικήσαμε μητροπολιτικές αρμοδιότητες, στο όνομα των εργαζομένων, του περιβάλλοντος και της επιχειρηματικότητας, και μάλιστα μεσούσης μιας κρίσης, η οποία ακουμπάει και τη Δημοκρατία. Καταθέσαμε τις σχετικές προτάσεις μας από το 2016, ενόψει και της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Δυστυχώς, τα συνδικαλιστικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΕ, δεν μας ακολούθησαν, με αποτέλεσμα να βιώσουμε μια απέραντη μοναξιά στις διεκδικήσεις μας. Θέλουμε μητροπολιτικές αρμοδιότητες, και όχι να είναι η Περιφέρεια σαν τον ταχυδρόμο, που εκείνος φταίει και τα ακούει για την περικοπή μιας σύνταξης, για παράδειγμα.

Οι φέροντες αξιώματα περιορίζονται σε ρόλο σχολιαστή. Οι δυο συνομιλητές μου, ο κ. Πατούλης και ο κ. Σγουρός είχαν και έχουν αξιώματα εξουσίας εδώ και δεκαετίες, και απλά κάνουν διαπιστώσεις. Δεν μπορεί, όταν κάποιος είναι αιρετός πρώτου βαθμού να μην θέλει τον συντονισμό μέσω μητροπολιτικών αρμοδιοτήτων, και όταν αποφασίζει να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης, να το θέλει.

Είμαστε η μόνη Περιφέρεια, που διεκδικούμε να αναλάβουμε το γκρέμισμα των αυθαιρέτων. Βλέπω ότι οι συνυποψήφιοί μου δεν το θέλουν».

‘Σταματήσαμε σχεδιασμό εργολάβων για τα απορρίμματα’

«Σταματήσαμε έναν σχεδιασμό εργολάβων με φαραωνικά εργοστάσια και εξασφαλισμένα κέρδη. Εκκρεμούσε σχεδιασμός για περισσότερα από 10 χρόνια και δώσαμε αγώνα χρόνου για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Μέσα σε ενάμιση χρόνο καταφέραμε να ολοκληρώσουμε σχεδιασμό, που εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, με σεβασμό στο περιβάλλον, το δημόσιο συμφέρον και τους εργαζομένους.

Συνεργαστήκαμε αρμονικά με πολλούς Δήμους, χωρίς να εστιάζουμε σε ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Ο Δήμος Αμαρουσίου αντίθετα, το 2017 αύξησε τις ποσότητες απορριμμάτων προς θάψιμο, που έστελνε στον ΧΥΤΑ Φυλής και χάρη στη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας περιορίστηκαν κάπως οι ποσότητες.

Στο Γραμματικό δεν θα έχουμε μια νέα Φυλή, αλλά ΧΥΤΥ. Δεν θα θάβονται σύμμεικτα σκουπίδια. Πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα, με σεβασμό στο περιβάλλον, και διαμορφώνοντας συνθήκες για μόνιμες θέσεις εργασίας.

Το 2014, όταν έλεγα ότι, το σκουπίδι είναι χρυσός, σχολίαζαν ότι «αυτοκτονώ» πολιτικά, βάζοντας το θέμα σε κεντρικό επίπεδο, αντί να περιοριστώ σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Με κατηγορούσαν ότι η Αττική θα γινόταν Νάπολη. Η Αττική δεν έγινε Νάπολη. Αυτά είναι τα εχέγγυα προς όλους όσους μας ακούνε. Όσοι νέοι παρακολουθούν θα αναρωτιούνται: ‘Καλά ρε παιδιά, ούτε τα σκουπίδια δεν μπορείτε να αποφασίσετε πώς θα αξιοποιήσετε;’».


‘Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα με 300 εκατομμύρια’

«Η δική μας Περιφέρεια προχώρησε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και απλώσαμε ένα δίχτυ ασφαλείας για νέους ανθρώπους, μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνοι χτυπήθηκαν περισσότερο όταν ξέσπασε η κρίση το 2010. Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Χάρη στις πρωτοβουλίες μας, νέοι και νέες ταξίδεψαν για πρώτη φορά σε διεθνή φόρα καινοτομίας, και επέστρεψαν, όχι μόνο με πλούσιες εμπειρίες, αλλά και με υπογραφές σε μεγάλα συμβόλαια.

Προχωράμε μια μεγάλη επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του Ενδιάμεσου Φορέα για την Επιχειρηματικότητα, και σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, με το Enterprise Greece και άλλους φορείς, διασφαλίζοντας ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν στις τοπικές κοινωνίες.

Επειδή δεν πήραμε τη σκυτάλη από τους προηγούμενους, που έριξαν την πατρίδα μας στα βράχια, εστιάσαμε σε σοβαρές επενδύσεις, απαραίτητες για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Από το Φαληρικό Δέλτα και την Αττική Ριβιέρα, μέχρι την υδροδότηση της Αίγινας, αφήσαμε ένα τεράστιο αναπτυξιακό αποτύπωμα, και ένα ηθικό υπόδειγμα, ότι μπορούν να βασιστούν στον δημόσιο τομέα και όχι να παρασιτούν με τον δημόσιο τομέα.

Δεν κρυφτήκαμε πίσω από την έλλειψη αρμοδιοτήτων. Σκεφτήκαμε να στηρίξουμε τομείς όπως την πολιτιστική κληρονομιά, να αναδείξουμε το τουριστικό απόθεμα της Περιφέρειας Αττικής, να βοηθήσουμε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε διεθνή φόρα».


‘Δεν περιμέναμε τις εθνικές τραγωδίες για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες’

«Μάλλον δεν πήραμε κανένα μάθημα για το τι συνέβη σε δυο εθνικές τραγωδίες. Κάποιοι επιχειρούν να τυμβωρυχούν, την ώρα που θρηνούμε συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, ενώ δεν είμαστε θωρακισμένοι ούτε καν για τα προφανή και τα αυτονόητα.

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πάντα άλλοθι, όχι όμως και να την αρνούνται κάποιοι. Μας λοιδορούσαν και μας έλεγαν ότι ξοδεύουμε χρήματα, όταν κάναμε ημερίδες, φέρναμε καθηγητές από το εξωτερικό και συμμετείχαμε σε διεθνή προγράμματα.

Δεν περιμέναμε τις εθνικές τραγωδίες για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Εφαρμόζουμε έναν συνολικό σχεδιασμό, με 168 αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 514 εκατομμυρίων ευρώ, σε όλη την Αττική και τα νησιά. Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας, βρήκαμε μόλις 41 μελέτες, με προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς τα αντιπλημμυρικά δεν ήταν προτεραιότητα για άλλους, και τα έβαλαν στη δημόσια συζήτηση μονάχα μετά τις εθνικές καταστροφές.

Στην κατεύθυνση της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου της Πολιτικής Προστασίας, έχουμε προτείνει συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, την ίδρυση Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας.

Ας μην εντάξουμε τα θύματα στον προεκλογικό αγώνα. Θα κερδίσουμε μονάχα αν καταθέσουμε σοβαρές προτάσεις.

Θέλουμε να αναλάβουν οι Περιφερειάρχες τον συντονισμό Σωμάτων Ασφαλείας; Αν ναι, ας κατατεθεί ως πρόταση. Αν λέμε ‘πρέπει να συντονίζει ο Περιφερειάρχης’, απλά και μόνο χάρη της συζητήσεως, το κάνουμε απλώς για να δημιουργούμε εντυπώσεις».


‘Τομές δημοκρατίας η απλή αναλογική και τα δημοψηφίσματα’

«Η απλή αναλογική και τα δημοψηφίσματα συνιστούν τομές Δημοκρατίας, μετά από δεκαετίες. Και ελπίζω σύντομα να αφορούν και το Κοινοβούλιο.

Στηρίξαμε και πιστεύουμε στην απλή αναλογική, όχι μόνο επειδή τη διεκδικούσαμε όταν ήμασταν νεότεροι, αλλά επειδή είδαμε ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.

Πολλές φορές δεχτήκαμε προτάσεις και ερωτήσεις άλλων παρατάξεων, ενώ και αντιπροσωπείες της Περιφέρειας αποτελούνταν από εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων.

Δεν φοβόμαστε την απλή αναλογική και τις συνεργασίες, δεν έχει ωστόσο αξία να συνεργαστούμε αθροίζοντας ποσοστά. Δυστυχώς, δεν βλέπω από τους υπόλοιπους υποψηφίους στέρεες προγραμματικές θέσεις για να συνθέσουμε ή να αντιπαρατεθούμε.

Εμείς καταγράψαμε απλά και μετρήσιμα αποτελέσματα σε όλες τις γειτονιές της Αττικής, χωρίς να διαγκωνιζόμαστε σε δελτία Τύπου και φωτογραφίες, και χωρίς να αντιπαρατιθέμεθα.

Εμείς μπορούμε να συνεργαστούμε, χωρίς να έχουμε από πάνω μας καμία μπότα, ενώ οι μνημονιακές συγκυβερνήσεις στηρίχτηκαν στην εφαρμογή των επιταγών της τροϊκανής κατοχής».


‘Η απλή αναλογική δεν συνάδει με αυτοκρατορικές νοοτροπίες’

«Τα καλλιστεία στην πολιτική μας οδήγησαν σε καταστάσεις απαξίωσης.

Η Δημοκρατία δεν μας επιβάλλεται. Θα πρέπει να χαιρόμαστε ότι ήρθαμε πιο κοντά στη λαϊκή βούληση.

Η απλή αναλογική δεν συνάδει με αυτοκρατορικές νοοτροπίες, θώκους και αλαζονικές συμπεριφορές. Θα δοκιμαστούμε όλοι στο αν γνωρίζουμε τα θέματα. Θέλει ήθος και πολιτισμό. Επιμένω στη συζήτηση επί προγραμματικών αρχών.

Αν κάποιοι βγάζουν δελτία Τύπου για να κάνουν τη μέρα-νύχτα, δεν κερδίζουν έτσι ψήφους, αλλά σπρώχνουν την κοινωνία στην απαξία και τη Χρυσή Αυγή. Και μάλιστα, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία».





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια