Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι άλλαξε από σήμερα στις διαγνωστικές εξετάσεις; Ποιοι δεν πληρώνουν συμμετοχή;



Με πέντε μήνες καθυστέρηση ενεργοποιήθηκαν σήμερα, Τετάρτη, από την ΗΔΙΚΑ οι νέες αλλαγές στις διαγνωστικές εξετάσεις και οι οποίες περιλαμβάνονται στο άρθρο 6 του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για αλλαγές που αφορούν στο χρόνο εκτέλεσης των παραπεμπτικών, αλλά κυρίως, στο ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων, το οποίο «μηδενίζεται» για τους ασφαλισμένους αν επιλέξουν να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις στο δημόσιο τομέα, καθώς και για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Η επιλογή του δημοσίου τομέα για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων φαίνεται δελεαστική λόγω της μηδενικής συμμετοχής των ασφαλισμένων, ωστόσο, στην πράξη θεωρείται αμφίβολο κατά πόσο οι δημόσιες δομές θα μπορέσουν να υποστηρίξουν ένα μεγάλο κύμα ασφαλισμένων, με δεδομένους τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς και την έλλειψη προσωπικού.

Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, πάντως, από χθες στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ενεργοποιήθηκαν σε ό,τι αφορά την έκδοση παραπεμπτικού για παρακλινικές εξετάσεις, οι οδηγίες που αναφέρονται στα υπ’ αριθμ. ΔΒ3Β/Φ4/οικ.36397/19-9-2018 και ΔΒ3Β/Φ4/οικ.44294/8-11-2018 έγγραφα του ΕΟΠΥΥ.

Η πεντάμηνη καθυστέρηση για την εφαρμογή του άρθρου 6 του ΕΚΠΥ αποδίδεται από τον ΕΟΠΥΥ σε προβλήματα της ΗΔΙΚΑ η οποία έπρεπε να ενσωματώσει στο σύστημά της τις αλλαγές στη συνταγογράφηση.

Βεβαίως, ευλόγως τίθεται το ερώτημα γιατί δεν συντονίστηκαν ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ ώστε οι θετικές αλλαγές για τους ασφαλισμένους που προβλέφθηκαν στον ΕΚΠΥ από τον περασμένο Νοέμβριο να αποτυπωθούν άμεσα και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Διότι πλέον εντοπίζεται διάστημα πέντε μηνών που οι ασφαλισμένοι δικαιούνταν πχ μηδενική συμμετοχή, αλλά λόγω κωλύματος του συστήματος συνταγογράφησης αυτό δεν αναγραφόταν στις συνταγές και οι ασφαλισμένοι αναγκάζονταν να πληρώνουν συμμετοχή 15% κατά τη διενέργεια των εξετάσεων.

Εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, πάντως, επισημαίνουν πως τα ποσά που έχουν δοθεί από συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων ως συμμετοχή για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων είναι απαιτητά από τον ΕΟΠΥΥ που έχει και την ευθύνη έναντι των ασφαλισμένων για την εφαρμογή ή μη του Κανονισμού από 1ης Νοεμβρίου 2018.

Πότε πρέπει να εκτελούνται τα παραπεμπτικά των διαγνωστικών εξετάσεων

Με βάση τις ρυθμίσεις του νέου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ, οι εξετάσεις πρέπει να εκτελούνται:
  1. τρεις εβδομάδες από την ημερομηνία έκδοσής τους όταν εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους (ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα),
  2. οκτώ εβδομάδες από την ημερομηνία έκδοσής τους όταν εκτελούνται σε δημόσιες δομές (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία κ.λπ.).

Πώς διαμορφώνεται το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων
  • 15% επί της εκάστοτε τιμής αποζημίωσης όταν τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους,
  • 5% επί της εκάστοτε τιμής αποζημίωσης για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν επίδομα ΕΚΑΣ όταν τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους.

Ποιοι ασφαλισμένοι θα έχουν μηδενική συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις

Με βάση τον ΕΚΠΥ υπάρχουν κάποιοι ασθενείς που πλέον δεν θα καταβάλλουν καμία συμμετοχή για διαγνωστικές εξετάσεις, όπου κι αν αυτές διενεργούνται, αλλά και ασφαλισμένοι που θα απαλλάσσονται από τη συμμετοχή ανάλογα με τη δομή που θα επιλέξουν να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις.

Ειδικότερα προβλέπεται μηδενική συμμετοχή (0%) για τους ασφαλισμένους:
  1. που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, Δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και είναι σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν διενεργήσει μεταμόσχευση και τα παραπεμπτικά τους εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους,
  2. που έχουν πιστοποιημένη αναπηρία για οποιαδήποτε πάθηση 80% και άνω από ΚΕΠΑ και των οποίων τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους,
  3. που πάσχουν από κυστική ίνωση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τα παραπεμπτικά τους εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους,
  4. που είναι ακρωτηριασμένοι και λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και τα παραπεμπτικά τους εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους.

Τέλος, ορίζεται μηδενική συμμετοχή για όλους τους ασφαλισμένους των οποίων τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ καθώς και των πανεπιστημιακών και στρατιωτικών νοσοκομείων.


Πηγή: ygeiamou.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια