Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι θα συμβεί αν αμελήσετε μια τρύπα στο δόντι; [εικόνες]



Αντιληφθήκατε με τη γλώσσα σας κάτι αιχμηρό στο δόντι σας; Πρόκειται πιθανότατα για το πρώτο σημάδι μιας κοιλότητας, αποτέλεσμα φθοράς των δοντιών λόγω τερηδόνας.

Η τρύπα δεν έγινε μέσα σε μια νύχτα και το πιθανότερο είναι ότι η τερηδόνα «δουλεύει» μήνες στο στόμα σας. Βασικές αιτίες της είναι μια διατροφή με πολλή ζάχαρη και η ελλιπής φροντίδα των δοντιών, όπως το αραιό βούρτσισμα.

Τα βακτήρια παράγουν οξέα όταν τρώμε υδατάνθρακες ή ζάχαρη. Όση περισσότερη ζάχαρη τρώει κανείς, τόσο περισσότερο τρέφονται τα βακτήρια και παράγουν οξέα που διαβρώνουν τα δόντια.

Εάν η κατάσταση αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να δημιουργηθούν τα παρακάτω προβλήματα:

Κάταγμα δοντιού


Τα κατάγματα είναι συνηθισμένα σε δόντια με μεγάλες κοιλότητες. Ένα άθικτο υγιές δόντι σπάνια σπάει. Όταν, όμως, η κοιλότητα είναι μεγάλη ή το δόντι έχει ήδη μεγάλα παλιά σφραγίσματα, είναι πιο ευάλωτο σε ρωγμές και κατάγματα. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τη ζάχαρη, να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα με φθόριο και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.

Βλάβη στο νεύρο του δοντιού


Στη μέση κάθε δοντιού υπάρχει ένα λεπτός σωλήνας ο οποίος περιέχει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Όταν η τερηδόνα φτάσει στο νεύρο, ο πάσχων έχει ανυπόφορο πόνο. Όσο προχωράει η μόλυνση του δοντιού, τόσο πιο έντονος γίνεται ο πόνος. Όταν το νεύρο του δοντιού αρχίζει να πεθαίνει, ίσως χρειαστεί αν κάνετε εξαγωγή.

Νέκρωση δοντιού


Όταν μολύνεται το νεύρο του δοντιού από τερηδόνα, προκαλείται πρήξιμο, το οποίο διακόπτει την παροχή αίματος στη ρίζα του δοντιού με αποτέλεσμα να νεκρώνει. Όταν πεθαίνει το νεύρο, ο πόνος υποχωρεί, το δόντι, όμως, συνεχίζει να καταστρέφεται και το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Λοίμωξη


Ο νεκρός ιστός που παραμένει στο δόντι μπορεί να κάνει το σώμα σας ευάλωτο σε λοιμώξεις. Οι τοξίνες από το νεκρό ιστό αρχίζουν να μολύνουν το οστό στην κορυφή της ρίζας του δοντιού, η οποία αρχίζει με φλεγμονή. Στη συνέχεια, η λοίμωξη επεκτείνεται στο μάγουλο και τη βάση του στόματος και μπορεί να προκαλέσει οίδημα στο σαγόνι και τους αδένες. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμη και απόστημα στον εγκέφαλο απειλώντας τη ζωή του πάσχοντος. Είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας μία φορά κάθε έξι μήνες ως μέσο πρόληψης της τερηδόνας.


Πηγή: onmed.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια