Τελικά το άγχος μάς προκαλεί πονοκέφαλο;Οι αυξημένες υποχρεώσεις της καθημερινότητας μάς στρεσάρουν με αποτέλεσμα να υποφέρουμε συχνά από πονοκεφάλους.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που βιώνουν την ανωτέρω κατάσταση. Υπάρχει όμως πραγματική σύνδεση και αν ναι, ποια είναι αυτή; Το ygeiamou.gr μίλησε με το δρα Μιχάλη Βικελή, νευρολόγο, MSc in Headache Medicine, ο οποίος αποκαλύπτει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε.

Προκαλούνται οι πονοκέφαλοι από το άγχος;

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, καθώς πρέπει να λάβουμε υπόψιν το διαφορετικό τύπο κεφαλαλγιών που μπορεί κάποιος να εμφανίσει. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει κυρίως την κεφαλαλγία τάσης, τον απλό πονοκέφαλο δηλαδή, ενώ είναι ικανό να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει και τις άλλες μορφές κεφαλαλγίας, όπως η ημικρανία. Έτσι, το να γνωρίζετε τόσο το είδος του πονοκεφάλου από το οποίο πάσχετε, όσο και τις πιθανές αιτίες που σας προκαλούν άγχος, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στοχεύοντας τόσο στην ανακούφιση από τον πόνο, όσο και στην πρόληψη.

Κεφαλαλγία τάσης

Οι πονοκέφαλοι τάσης είναι η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου και το στρες ευθύνεται ή παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων.

Οι πονοκέφαλοι τάσης προκαλούνται από αυξημένη τάση των μυών του πάνω μέρους της πλάτης, του αυχένα και της κεφαλής. Οι άνθρωποι, που είναι ιδιαίτερα αγχώδεις ή έχουν τάση για κατάθλιψη, κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πονοκέφαλους τάσης.

Ο πονοκέφαλος τάσης εμφανίζεται περιοδικά σε περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων, των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία είναι γυναίκες. Οι γυναίκες λόγω αυξημένων υποχρεώσεων συχνά βιώνουν περισσότερο στρες. Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για τη πιο συχνή εμφάνιση είναι η έναρξη της έμμηνου ρύσης, η εγκυμοσύνη, η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση.

Άλλες αιτίες που μπορούν να πυροδοτήσουν πονοκέφαλο τάσης, πέρα από τις καταστάσεις της καθημερινής ζωής, είναι ο κακός φωτισμός στο χώρο εργασίας, ο πόνος στα μάτια εξαιτίας της πολύωρης χρήσης υπολογιστή, η κακή στάση του σώματος, η έλλειψη άσκησης, η ελλιπής ενυδάτωση, η παράλειψη γευμάτων και η συνήθεια του σφιξίματος ή τριξίματος των δοντιών.


Ημικρανία

Η Ημικρανία μπορεί να είναι σοβαρή, ακόμη και εξουθενωτική σε ένταση πόνου και οι κρίσεις μπορεί να διαρκέσουν από τέσσερις έως 72 ώρες. Δεν θεωρείται ότι προκαλείται άμεσα από το άγχος. Ειδικοί διευκρινίζουν ότι το στρες μόνο δεν προκαλεί ημικρανία, αλλά μας καθιστά πιο ευαίσθητους/ευάλωτους στις κρίσεις ημικρανίας. Έτσι, το άγχος αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση της ημικρανίας, αλλά δεν είναι άμεση αιτία.

Διαχείριση και πρόληψη κεφαλαλγιών τάσης

Επειδή η πλειονότητα των πονοκεφάλων που βιώνουν οι ενήλικες και οι γυναίκες είναι κεφαλαλγία τάσης και καθώς αυτό το είδος κεφαλαλγίας προκαλείται (τουλάχιστον εν μέρει) από άγχος, μεγάλο μέρος αυτών των πονοκεφάλων μπορεί να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθεί με αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του άγχους.

Εκτός από τη χρήση τεχνικών διαχείρισης του άγχους, τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκεφάλου.

Επιπρόσθετα, τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, τα αναλγητικά πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη, αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση.

Αν ο πονοκέφαλος είναι αρκετά συχνός, αλλάζει χαρακτήρα ή δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη αναλγητικά, ασφαλώς και θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον ιατρό σας.


Πηγή: ygeiamou.gr