Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καταρρίπτουμε πέντε μύθους για την υγιεινή διατροφή!



Το διαδίκτυο και η ευκολία να βρούμε πλήθος πληροφοριών, μα οδηγεί πολλές φορές στην παραπληροφόρηση και η διατροφή δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Οι μύθοι για τη διατροφή, δυστυχώς, υπάρχουν παντού. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι προσπαθούν να σου πουλήσουν κάτι, υπάρχουν, όμως, και φορές που υπάρχει πραγματικός λόγος: Η διατροφή είναι μια πολύ υποκειμενική επιστήμη, που συνεχώς αλλάζει, κι έτσι γίνεται από μόνη της πάρα πολύ περίπλοκη.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι πιο συνηθισμένοι μύθοι που υπάρχουν για τη διατροφή και τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Για να έχεις «πλήρη πρωτεΐνη» στο γεύμα σου πρέπει να συνδυάσεις ορισμένες τροφές

Συνήθως αυτοί που επιλέγουν για βασική πρωτεΐνη φυτικές πηγές, προσπαθούν να καταναλώνουν φυτικές τροφές που να έχουν επαρκή επίπεδα των απαραίτητων αμινοξέων. Στην πραγματικότητα, η θεωρία της «πρωτεϊνικής συμπλήρωσης» προτάθηκε από τη Frances Moore Lap στην δεκαετία του ‘70. Σε νεότερες εκδόσεις του βιβλίου, διορθώθηκε το παραπάνω λάθος υποστηρίζοντας πως εάν τα άτομα αυτά τρώνε τη σωστή ποσότητα ποικίλων φυτικών τροφίμων, τότε θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε την ανάγκη μας σε πρωτεΐνες. Με άλλα λόγια, ναι, το ρύζι και τα φασόλια θεωρούνται συμπληρωματικά, αλλά δεν είναι αναγκαίο να τα αναμειγνύεις κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος.

Κόψε τη γλουτένη

Ισχύει ότι περισσότεροι άνθρωποι απ’ ότι νομίζαμε πάσχουν από κοιλιοκάκη. Επιπλέον, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πιο δύσκολο για το σώμα να αφομοιώσει τις σύγχρονες μορφές σιταριού από τις αρχαίες, όπως το μονόκοκκο. Επίσης, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας μπορεί να κάνουν τη γλουτένη πιο δυσκολόπεπτη (ακόμα και αν δεν έχεις κοιλιοκάκη). Γενικότερα, όμως, εάν δεν έχεις κάποια κοιλιακή ενόχληση, δεν υπάρχει λόγος να εξετάσεις το ενδεχόμενο της δυσανεξίας στη γλουτένη. Το σίγουρο είναι πως εάν καταναλώνεις γλουτένη σε μικρές ποσότητες (μια υγιεινή διατροφή θα είναι φυσικά χαμηλή σε γλουτένη) και αισθάνεσαι μια χαρά, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να την κόψεις!

Προτίμησε τα ωμά λαχανικά, αφού είναι και πιο υγιεινά

Οι υποστηρικτές της ωμής διατροφής υποστηρίζουν ότι τα τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να θερμαίνονται πάνω από μια ορισμένη θερμοκρασία, γιατί ορισμένα ένζυμα χάνουν την αξία και τη λειτουργία τους. Σε γενικές γραμμές, αυτό είναι χαζό. Το μαγείρεμα προκαλεί την υποβάθμιση θρεπτικών ουσιών σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως η βιταμίνη C στο σπανάκι), αλλά σε άλλες περιπτώσεις, αυξάνει τη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών (όπως το λυκοπένιο στις ντομάτες). Αυτό σημαίνει ότι ο καλύτερος τρόπος να φας λαχανικά είναι να τα φας όπως σου κάνει όρεξη, γιατί σημαίνει ότι αυτό θέλει το σώμα σου και άρα αυτό θα αφομοιώσει καλύτερα.


Τα αβγά ανεβάζουν τη χοληστερίνη

Τα αβγά είναι πλούσια σε χοληστερίνη, αλλά έρευνες δείχνουν όλο και περισσότερο ότι τρόφιμα πλούσια σε χοληστερίνη δεν αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Υπάρχουν, ακόμη, βέβαια και έρευνες που αναφέρουν το αντίθετο. Ωστόσο, τι τελικά αυξάνει τη χοληστερίνη, σύμφωνα με τους ειδικούς; Η κατανάλωση τηγανητών τροφών και ζάχαρης. Δεν σε ξαφνιάζει αυτό που σου λέω, έτσι δεν είναι;

Η δύναμη της θέλησης σταματά τη λαιμαργία

Πολλοί ειδικοί διδάσκουν «κόλπα» για τη διαχείριση της λαιμαργίας, ασκώντας τη δύναμη της θέλησής σου. Αλλά η λαχτάρα για κάτι γλυκό δεν σημαίνει ότι είσαι αδύναμος. Στην πραγματικότητα, μπορεί να σημαίνει ότι σου λείπουν άλλα πράγματα στη διατροφή σου ή ότι τρως πάρα πολύ από ένα μόνο πράγμα. Το κόλπο είναι να βρεις τη ρίζα της λαιμαργίας σου και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσεις αυτές τις πληροφορίες για να βοηθήσεις στην πρόληψη των στοιχείων που σου λείπουν. Επίσης, δεν μου αρέσει καθόλου η φράση «δύναμη της θέλησης». Χρησιμοποιώντας την, μαζεύεις όλη την αρνητική ενέργεια που θα σε αγχώσει περισσότερο από το να σε βοηθήσει. Και το άγχος, παρεμπιπτόντως, θα σε κάνει να χρειαστείς ένα μπισκοτάκι για να ισιώσεις.



Πηγή: queen.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια