Λιγούρες της εγκυμοσύνης: Πότε μπορείτε να υποκύπτετε χωρίς ενοχές;Οι λιγούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συχνές και πολλές φορές προβληματίζουν τις έγκυες.

Μια νέα έρευνα τώρα προειδοποιεί όσες υποκύπτουν σε ό,τι φαγώσιμο τους «μυρίσει», πως αυτή η συνήθεια αποτελεί ισχυρό παράγοντα της μεγάλης αύξησης του βάρους κατά την εγκυμοσύνη, κάτι που είναι σίγουρα ανθυγιεινό όχι μόνο για τη μητέρα, αλλά και το παιδί.

Ένα κιλό παγωτό μετά από μια σακούλα πατατάκια μπορεί να ακούγεται τέλειο νόστιμο βραδινό snack όταν είστε έγκυος και σίγουρα οι περισσότερες το έχουν λαχταρίσει –αν όχι απολαύσει.  Μια άλλη ζωή μεγαλώνει μέσα σας, άρα γιατί δεν θα πρέπει να «τρώτε για δύο» και οτιδήποτε σας κάνει όρεξη, όσο περίεργο και αν είναι αυτό;

Μια νέα μελέτη, όμως, έρχεται να μας προσγειώσει στην πραγματικότητα υποστηρίζοντας ότι το να ενδίδουν οι έγκυες γυναίκες απόλυτα στις ορέξεις τους κατά την εγκυμοσύνη θα μπορούσε να είναι κάτι επικίνδυνο.  Συνήθως, αυτά που λαχταράμε είναι ο τρόπος του σώματός μας να μας πει αυτό που χρειάζεται. Όπως όταν διψάμε, θα πρέπει να πιούμε νερό. Ή όπως όταν θέλουμε πραγματικά ένα κομμάτι σοκολάτας, ίσως χρειαζόμαστε λίγη γλυκιά ενέργεια. Σε κάποιους ίσως φαντάζει απόλυτα λογικό να ενδίδουμε σε αυτές τις επιθυμίες, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η πρόσφατη αυτή μελέτη διαπίστωσε ότι κάνουν πραγματικά περισσότερο κακό παρά καλό.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Appetite», διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που υπέκυψαν σε τέτοιους διατροφικούς πειρασμούς, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν πάρα πολύ βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Περισσότερο από το 50% των γυναικών από την Αμερική που συμμετείχαν στην έρευνα, πάχυναν υπερβολικά και όλες είχαν ενδώσει σε τουλάχιστον ένα διατροφικό ατόπημα, γλυκό ή junk food συνήθως, σύμφωνα με τη μελέτη.


Η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Julia Hormes, σχολίασε: «Η μελέτη μας υπαγορεύεται από το γεγονός ότι η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους κατά την εγκυμοσύνη έχει γίνει ένα σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Έχει σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία των μητέρων και των παιδιών τους, συμπεριλαμβάνοντας αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη κύησης, προεκλαμψία, μια σειρά από επιπλοκές στη γέννα, δυσκολίες στην έναρξη του θηλασμού, αυξημένη κατακράτηση βάρους μετά τον τοκετό στις μητέρες, καθώς και υπερβολικό βάρος των μωρών».

Αυτές οι έντονες επιθυμίες για διάφορες τροφές αρχίζουν από τις πρώτες δύο ή τρεις εβδομάδες της εγκυμοσύνης, πολλές φορές χωρίς καν να το γνωρίζετε ότι είστε έγκυος. Δυστυχώς, αν υποκύπτετε σε όλες αυτές τις αλλαγές που νιώθει το σώμα σας, η όρεξη και η γεύση σας μπορεί να σας οδηγήσουν σε υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης και υψηλή πίεση του αίματος.  Κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια γυναίκα πρέπει να κερδίσει 11 έως 15 κιλά τα οποία ισούνται με περίπου 300 μόνο επιπλέον θερμίδες την ημέρα και φυσικά αυτές οι επιπλέον θερμίδες θα πρέπει να προέρχονται ιδανικά από υγιεινές τροφές.

Τα επιπλέον κιλά όταν είστε έγκυος, δεν είναι μόνο κάτι φυσικό, αλλά και απαραίτητο. Όμως, το ρητό του «τρώει για δύο» απλά δεν συνιστά υγιεινή και σωστή διατροφική συνήθεια και θα μπορούσε να δυσκολέψει τις μελλοντικές σας προσπάθειες για απώλεια βάρους. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι όσο περισσότερο βάρος βάλετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να το χάσετε μετά τον τοκετό.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να στερήσετε εντελώς τον εαυτό σας από όλα όσα πιθανόν λαχταράτε. Έτσι, αν η όρεξή σας τραβάει κάτι υπερβολικά γλυκό, προσπαθήστε να βρείτε ένα πιο υγιεινό υποκατάστατο, όπως ένα φρούτο ή ένα παγωμένο γιαούρτι με λίγα  λιπαρά. Αν πάλι, επιμένετε να φάτε ακριβώς αυτό που λιγουρευτήκατε, θυμηθείτε ότι το μέτρο είναι πάντα το κλειδί.


Πηγή: itrofi.gr