Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και τα εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά τους


Δεκάδες τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας παράγει ανά τους αιώνες η εύφορη ελληνική γη.

Αρκετά από αυτά, τιμώνται με τη διάκριση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και αποτελούν εξαιρετικές προσθήκες σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Το ελληνικό κρασί

Η Θράκη, η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Αττική, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, τα Επτάνησα και πολλές ακόμα γωνιές στην Ελλάδα βγάζουν εξαιρετικής ποιότητας εμφιαλωμένα κρασιά, τα οποία σε ελεγχόμενη κατανάλωση (δηλαδή 1-2 ποτήρια για τους άνδρες και 1 ποτήρι για τις γυναίκες), έχουν πλείστα οφέλη για την υγεία.


Αυτή η ισορροπημένη κατανάλωση μειώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 20-60%, τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη και του άνω πεπτικού συστήματος, βελτιώνει τη στομαχική λειτουργία, εμποδίζει τη δημιουργία χολόλιθων, βοηθά στη γονιμότητα, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, δρα ως αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό και αυξάνει την αντίσταση στη γρίπη. 

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό ΠΟΠ προϊόν της Ελλάδας και αναπόσπαστο κομμάτι της πλούσιας σε οφέλη για την υγεία Μεσογειακής Διατροφής. Τριάντα ετικέτες, από όλη την ελληνική ύπαιθρο είναι ΠΟΠ: από την Κρήτη και τη Λακωνία, μέχρι την Κεφαλονιά, τη Ρόδο και τη Ζάκυνθο το ρευστό χρυσάφι ρέει άφθονο, αποσπώντας κάθε χρονιά διακρίσεις σε παγκόσμια κλίματα.


Η ευεργετική αξία του ελαιόλαδου στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά στη διατροφή έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Οι πολυφαινόλες, από την άλλη, αντιοξειδωτικά που τα γνωρίζουμε ως συστατικό του κρασιού, των κόκκινων φρούτων και του καφέ, αποτελούν ένα βασικό συστατικό του ελαιολάδου και συσχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, δρώντας ενάντια στο οξειδωτικό στρες.

Η σταφίδα

Η κορινθιακή σταφίδα και η σουλτανίνα αποτελούν δύο ΠΟΠ ονομασίες προϊόντων της ελληνικής γης, στις οποίες η μοναδική γλυκιά τους γεύση συναγωνίζεται τη διατροφική τους αξία. Περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως οι κατεχίνες, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και αποτελούν καλή πηγή θειαμίνης, βιταμίνης B6, ριβοφλαβίνης, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου.


Ο παραπάνω θρεπτικός συνδυασμός βιταμινών και ιχνοστοιχείων βοηθά στην πρόληψη της πέτρας στα νεφρά, διατηρεί γερά οστά, προωθεί την καλή καρδιακή υγεία μέσα από τη μείωση της χοληστερίνης και φαίνεται να βοηθά ιδιαίτερα σε ασθενείς με υπέρταση.

Ο κρόκος Κοζάνης

Το φυτό κρόκος είναι από τα πιο γνωστά καλλιεργούμενα αρωματικά και φαρμακευτικά ΠΟΠ φυτά της Ελλάδας, με σημαντικές εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Αυτό το λουλούδι με το ζωηρό μωβ χρώμα δίνει χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση σε φαγητά και γλυκά, αλλά και πληθώρα ωφέλιμων για την υγεία συστατικών.


Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο, καθώς και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Το διατροφικό του αυτό προφίλ φαίνεται να βοηθά στην ανακούφιση από το στομαχόπονο, στην καταπράυνση από τους πόνους των νεφρών, στη βελτίωση της όψης του δέρματος, στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας και μνήμης, στη ρύθμιση της χοληστερόλης και στην ενίσχυση της λίμπιντο.

Τα όσπρια

Οι «ελέφαντες» Πρεσπών, τα μεγαλόσπερμα Πρεσπών, οι γίγαντες Καστοριάς, η περίφημη φάβα Σαντορίνης και η φάβα Φενεού είναι όσπρια πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.


Τα όσπρια είναι από τις πιο πλήρεις τροφές και μάλιστα με χαμηλή θερμιδική αξία, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για όσους θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους. Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους είναι σημαντικά και ο ισχυρός, φυσικός συνδυασμός τους από φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε χορτοφαγικές δίαιτες, καθώς και σε περιόδους νηστείας. Οι αυξημένες φυτικές ίνες τους, τόσο οι διαλυτές, όσο και οι αδιάλυτες που βρίσκονται, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα, ενώ το φυλλικό οξύ, με την ταυτόχρονη μειωμένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, καθιστά τα όσπρια ισχυρά καρδιοπροστατευτικά τρόφιμα, συμβάλλοντας στη μείωση της χοληστερόλης.

Οι ξηροί καρποί

Τα κελυφωτά φυστίκια Φθιώτιδας, τα φυστίκια Μεγάρων και τα φυστίκια Αιγίνης είναι σούπερ τροφές… τσέπης. Μια χούφτα φιστικιών, 30 γραμμαρίων, μας καλύπτουν το 10% από τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως η βιταμίνη B6, θειαμίνη, μαγνήσιο, φωσφόρο και χαλκό. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές στερόλες μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης, ενώ τα λιπαρά που περιέχουν είναι κατά κύριο λόγο μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, και όταν καταναλώνονται σε αντικατάσταση των κορεσμένων, θωρακίζουν το καρδιαγγειακό σύστημα.


Οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή που περιέχουν τους χαρίζουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, χάρη στις οποίες καταπολεμούν τη δράση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες αναπτύσσονται στο σώμα και καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα, ενώ χάρη στο κάλιο που περιέχουν βοηθούν τον οργανισμό να περιορίσει τα επίπεδα της γνωστής ως «ορμόνης του στρες» κορτιζόλης.


Πηγή: in2life.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια