Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στους βουλευτές Βαρδάκη και Ηγουμενίδη η Ένωση Αξιωματικών Κρήτης

Με τους Βουλευτές του Σύριζα κ. Σωκράτη Βαρδάκη και κ. Νίκο Ηγουμενίδη συναντήθηκε την Τρίτη 2 Απριλίου η Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Περιφέρειας Κρήτης ενόψει των επικείμενων αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας βάσει των προτεινόμενων από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται την παρούσα χρονική περίοδο σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 14η Απριλίου.
Η Ένωσή μας έθιξε την τροποποίηση του άρθρου 272 του Ποινικού Κώδικα «Παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες» με την υποβάθμιση της επιβαλλόμενης ποινής από κακούργημα σε πλημμέλημα για "όποιον κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο", σύμφωνα με τη νέα προτεινόμενη διάταξη. Από την πλευρά μας αναφέρθηκε ότι είναι πρωτοφανές και ταυτόχρονα αντιφατικό πράξεις με τη χρήση των ανωτέρω μέσων που απειλούν την ανθρώπινη ζωή να τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος, απαξιώντας με τον τρόπο αυτό το ύψιστο αυτό έννομο αγαθό. Παράλληλα, έγινε μνεία  σοβαρών (ακόμα και θανάσιμων) τραυματισμών αστυνομικών και πολιτών κατά το παρελθόν με τη χρήση των εν λόγω μέσων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον εμπρησμό στην Τράπεζα MARFIN  που είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό εργαζομένων στο χώρο του καταστήματος καθώς και έτερη περίπτωση τραυματισμού  δικηγόρου στα Εξάρχεια σε επεισόδια που διαδραματίστηκαν κατά τον εορτασμό της επέτειου του Πολυτεχνείου το 2017, όταν η τελευταία δέχθηκε φωτοβολίδα στο γόνατο η οποία είχε εκτοξευτεί με αυτοσχέδιο πυροσωλήνα από τους διαδηλωτές. Και οι δύο βουλευτές δήλωσαν την αντίθεσή τους με την προτεινόμενη διάταξη Νόμου, αναγνωρίζοντας παράλληλα την επικινδυνότητα του επαγγέλματος μας, ενώ δεσμεύθηκαν για την προώθηση της εύλογης αντιθεσής μας στην τροποποίηση αυτή του Ποινικού Κώδικα.
Επιπρόσθετα, η ένωσή μας εξέφρασε την αντίθεσή της στη μετατροπή του αδικήματος της κλοπής (άρθρο 372 Π.Κ.) από αυτεπαγγέλτως διωκόμενο  σε κατ΄ έγκληση καθόσον κατά την άποψή μας δημιουργεί σοβαρά δικονομικά θέματα ως προς την σύλληψη του δράστη σε περίπτωση μη υποβολής εγκλησης ή εως ότου αυτή υποβληθεί. Επιπλέον, τονίσθηκε απο την ένωσή μας και την πρόταση κατάργησης του παραβόλου των 50 € για τα κατ΄ έγκληση διωκόμενα αδικήματα, καθόσον αυτο θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των υποβληθεισών εγκλήσεων για αδικήματα ήσσονος σημασίας (π.χ. εξύβριση) και κατ' επέκταση σε συμφόρηση της ποινικής διαδικασίας και καθυστέρηση στην εκδίκαση σοβαρότερων ποθέσεων.
igoumenidis
Έκτός των ανωτέρω,συζητήθηκε η πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Από πλευράς μας αναφέρθηκε ότι τα πρώτα αποτελέσματα στην εφαρμογή του Νόμου φαίνονται να έχουν θετικό πρόσημο σε επίπεδο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, χρησιμοποιώντας ως δείκτες την χρήση ζώνης – κράνους, καίτοι στις εν λόγω παραβάσεις δεν προβλέπεται πλέον χρηματικό πρόστιμο. Περαιτέρω καταθέσαμε ειδικότερες προτάσεις για την βελτίωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Τέλος, αναφορικά με τα οικονομικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας,  τονισαμε το δίκαιο αίτημα μας αφενός για επαναφορά των δώρων εορτών και αδείας βάσει και της πρόσφατης απόφασης του ΣΤ’ τμήματος του Σ.τ.Ε., το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές αυτές με τον Ν. 4093/12 και αφετέρου για την αποκατάσταση των μισθών μας στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012 , όπως προβλέπεται απο τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ.               
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια