Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τί είπαν στο ΔΣ της ΠΟΑΣΥ

Ανακοίνωση τής ΠΟΑΣΥ: Συνεδρίασε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας με βασικό αντικείμενο την ενημέρωση για τρέχοντα ζητήματα που μας απασχολούν το τελευταίο διάστημα και
ιδίως για τις περαιτέρω πρωτοβουλίες μας σχετικά με την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας, το τηλεοπτικό σποτ του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και τη νομοθετική ρύθμιση για το συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, ανοίγοντας τις εργασίες του Δ.Σ., αφού παρέθεσε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που περιλάμβαναν και θετικές για το αστυνομικό προσωπικό διατάξεις, τόνισε ότι ορισμένες εξ αυτών (φορολογική αντιμετώπιση αναδρομικών κ.α.) έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς δεν εισακουσθήκαμε από την αρχή, όταν είχαν προωθηθεί οι σχετικές διατάξεις στη Βουλή. Ωστόσο, οφείλουμε να εκφράσουμε δημοσίως τις ευχαριστίες μας στη Βουλευτή κα. Γιώτα ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ για τησυνεχή συνδρομή της στην ψήφιση των προαναφερομένων διατάξεων, διότι δεν είναι πρέπον να μπαίνουν όλοι στην ίδια ζυγαριά και δη με αυτούς που, ενώ κατέχουν θέσεις ευθύνης, είτε αδιαφορούν είτε ολιγωρούν για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που αφορούν, τόσο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε την 15-04-2019, όσο και αυτό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ψηφισθέν την 18-04-2019. Στο πρώτο νομοσχέδιο εμπεριέχονταν διατάξεις που αφορούν: i) την εξαίρεση των αναδρομικών εισοδημάτων μας από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013 & ii) την τροποποίηση της ΚΥΑ των επιδομάτων κινδύνου(ΕΚΑΜ, ΜΑΤ, πτητικό κ.α.), σύμφωνα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας μας, όπως αυτές είχαν κατατεθεί στη Φυσική & Πολιτική Ηγεσία του Σώματος την 19-01-2018. Στο δεύτερο νομοσχέδιο εμπεριέχονταν διάταξη που δεν προσμετρά τα αναδρομικά εισοδήματα στην καταβολή των πάσης φύσεως κοινωνικών επιδομάτων, παροχών ή οικονομικών ενισχύσεων και την εφαρμογή λοιπών προγραμμάτων και δράσεων κοινωνικής ή προνοιακής πολιτικής από τους φορείς του δημόσιου τομέα, ενώ εξαιρέθηκαν για 3η συνεχόμενη φορά οι διατάξεις που προκαλούν περικοπές στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ύψους 4.000.000 € ετησίως, τόσο των υφιστάμενων συνταξιούχων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού Ξηράς, όσο και των αντίστοιχων μελλοντικών.
Όσο για το διαχρονικό μας αίτημα, αυτό της αναγνώρισης του λειτουργήματος του αστυνομικού ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, που μας απασχόλησε και σε προγενέστερες συνεδριάσεις, σημείωσε ότι δυστυχώς δεν κατατέθηκαν προτάσεις, οπότε το προεδρείο θα διαμορφώσει και θα συζητήσει στο ΔΣ την τελική πρόταση, σε συνάρτηση πάντα με τις αποφάσεις του ΣτΕ και τη συνεργασία που θα έχουμε με πανεπιστημιακούς.
Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Νομικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Χάρης ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ, ο οποίος ενημέρωσε το Δ.Σ. αφενός ότι ως το καλοκαίρι θα αποσταλούν σε όλους τα σχετικά παραστατικά για τη διαδικασία των αγωγών που έχουν κατατεθεί από τα μέλη των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων υπό την αιγίδα της ΠΟΑΣΥ, αφετέρου δε για το γεγονός ότι καθυστερεί η δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για το νέο μισθολόγιο, καίτοι η προσφυγή μας έχει συζητηθεί από το Δεκέμβριο του 2018.
Σε ό,τι αφορά το τηλεοπτικό σποτ και την τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου για τις Ένοπλες Δυνάμειςεπέστησε την προσοχή των μελών του ΔΣ, τονίζοντας ότι ο πολιτικός χρόνος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα συμπυκνωμένος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυβερνητική πολιτική και τις αποφάσεις που ενδέχεται να λάβει το προσεχές διάστημα και οι οποίες ενδεχομένως να αφορούν και τους ένστολους. Ήδη τα δυο προαναφερθέντα θέματα,δεν αποτελούν καλούς οιωνούς δεδομένου ότι το μεν τηλεοπτικό σποτ θίγει την αξιοπρέπεια του αστυνομικού, η δε συνδικαλιστική ρύθμιση συνιστά επικίνδυνη παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.
Τέλος, μετά από διεξοδικές τοποθετήσεις επί των ανωτέρω θεμάτων, αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη τηςσυντριπτικής πλειοψηφίας των συμμετασχόντων, η Ομοσπονδία να αναλάβει περαιτέρω δράση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ειδικότερα:
Α) Να προσφύγει στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ζητώντας την απόσυρσή του, ως απαράδεκτο και προσβλητικό τόσο για την προσωπικότητα του αστυνομικού όσο και του αστυνομικού θεσμού, αφού υπερπροβάλλοντας εικόνες μιας άλλης εποχής από τη μια διαστρεβλώνει την εικόνα του σύγχρονου αστυνομικού και από την άλλη συγκαλύπτει το γεγονός ότι οι νέοι αστυνομικοί προσλαμβάνονται μέσω πανελληνίων εξετάσεων και έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Κάποιοι προφανώς με προκάλυμμα την αναγκαιότητα του κοινωνικού μηνύματος για την πρόληψη των ατυχημάτων, μεθοδεύουν την απαξίωση της αστυνομίας μη σεβόμενοι ούτε τους νεκρούς μας τροχονόμους, και είναι ακόμα πιο λυπηρό και εξοργιστικό το γεγονός ότι όλα αυτά, συντελέστηκαν με την έγκριση του ίδιου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας! Το μόνο που επιτυγχάνεται με αυτό το σπότ είναι η επιστροφή στο παρελθόν, η στοχευμένη γελοιοποίηση του χαμηλόβαθμου αστυνομικού και σε καμία περίπτωση η πρόληψη των ατυχημάτων, που ήταν υποτίθεται και ο βασικός λόγος της δημιουργίας του.
Β) Να αντιδράσει με δυναμικό τρόπο σε συνεργασία με τις άλλες Ομοσπονδίες των ενστόλων για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, διότι η κυβερνητική παρέμβαση στη λειτουργία των υφισταμένων Ενώσεων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, συνιστά κατάργηση του κράτους δικαίου και κατάργηση της ίδιας της δικαιοσύνης, αφού το συμπέρασμα που εξάγεται από τη μεθόδευση που προϋπήρξε της ψήφισης της τροπολογίας και κυρίως από το περιεχόμενό της, είναι ότι κάθε φορά που μια δικαστική απόφαση δεν αρέσει στους κυβερνώντες, έχοντας την πλειοψηφία στη Βουλή, από θέση ισχύος θα δύνανται να νομοθετούν υπέρ των «ημετέρων». Πρέπει δε να μας προβληματίσει το γεγονός ότι σε αυτό συνέβαλε το ΚΚΕ, ένα κόμμα που διαχρονικά αγωνιζόταν για ένα σωματείο, ένα Εργατικό Κέντρο και μια Ομοσπονδία.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια