Σε ποιο σημείο του σώματός τους απαγορεύεται να χρησιμοποιούν οι γυναίκες βαζελίνη;Αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας στην περιοχή του κόλπου διατρέχουν οι γυναίκες που χρησιμοποιούν βαζελίνη ή άλλες λιπαντικές ουσίες που έχουν βάση τη βαζελίνη.

Αυτό κατέδειξαν τα συμπεράσματα νέας έρευνας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Προηγούμενες έρευνες είχαν διαπιστώσει τη σχέση του ντους στην κολπική περιοχή με σειρά προβλημάτων, όπως η βακτηριδιακή κολπίτιδα, η αυξημένη πιθανότητα μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) και η φλεγμονή.

Δεν είχαν γίνει, όμως, ειδικές έρευνες για τις πιθανές επιπτώσεις άλλων προϊόντων που χρησιμοποιούν οι γυναίκες στην περιοχή του κόλπου.

Η επικεφαλής της νέας έρευνας Joelle Brown μαζί με τους συναδέλφους της εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 141 γυναικών. Οι μισές παραδέχτηκαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει στην κολπική περιοχή κάποιου είδους προϊόν τον τελευταίο ένα μήνα, συμπεριλαμβανομένων λιπαντικών για το σεξ, βαζελίνη και baby oil. Επίσης, το 45% παραδέχτηκε ότι έκανε ντους με πίεση νερού στη συγκεκριμένη περιοχή.

Όταν οι ερευνητές έλεγξαν τις γυναίκες για πιθανές μολύνσεις, διαπίστωσαν ότι εκείνες που είχαν χρησιμοποιήσει βαζελίνη είχαν 220% περισσότερες πιθανότητες να έχουν βακτηριδιακή κολπίτιδα. Συγκεκριμένα, το 21% των γυναικών είχαν βακτηριδιακή κολπίτιδα και το 6% είχε άλλη μόλυνση.

Πρόκειται για μία ασθένεια που προκαλείται όταν διαταράσσεται η ισορροπία ανάμεσα στα «καλά» και τα «κακά» βακτήρια της περιοχής του κόλπου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι πιθανό η βαζελίνη να ευνοεί την ανάπτυξη «κακών» βακτηρίων εξαιτίας των αλκαλικών της ιδιοτήτων. Ένα όξινο περιβάλλον στον κόλπο, από την άλλη, προστατεύει τις γυναίκες από τέτοιου είδους μολύνσεις.

Ο κόλπος περιέχει κατά βάση «καλά βακτήρια» που παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό το φυσικό περιβάλλον «καθαρίζει» τον κόλπο και οι γυναίκες δεν χρειάζονται τη βοήθεια άλλων προϊόντων για να παραμείνουν υγιείς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Obstetrics & Gynecology» στο τεύχος του Απριλίου.


Πηγή: voicenews.gr