Τελικά πόσο διαφορετικός είναι ο τρόπος που επικοινωνούν άνδρες και γυναίκες;Τις επικοινωνιακές στρατηγικές που ακολουθούν άνδρες και γυναίκες στις συζητήσεις τους επιχείρησε να διερευνήσει μία νέα μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Sex Roles», εξέτασε 146 προπτυχιακούς φοιτητές διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι χωρίστηκαν σε ζευγάρια του ίδιου ή διαφορετικού φύλου.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ως στόχο να κάνουν μία προσωπική αποκάλυψη και να διευκολύνουν την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους. Επιπλέον, έπρεπε να διαπραγματευτούν σχετικά με ένα ζήτημα, να πάρουν μία απόφαση από κοινού και να εξηγήσουν την άποψή τους. Όλες οι συνομιλίες καταγράφηκαν και αναλύθηκαν για να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν βασικές διαφορές μεταξύ του τρόπου με τον οποίο επικοινωνούσαν οι άνδρες και οι γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι άνδρες ήταν πιο άμεσοι και έδειχναν μεγαλύτερη σιγουριά για τα λεγόμενά τους. Χρησιμοποίησαν στρατηγικές για να προωθήσουν τις ιδέες και τις επιθυμίες τους, όπως εξηγεί ο Campbell Leaper, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ και επικεφαλής της έρευνας.

Αντίθετα, οι γυναίκες ήταν περισσότερο επεξηγηματικές και έλεγαν έμμεσα την άποψή τους. Αναζητούσαν επιβεβαίωση για τα λεγόμενά τους και έτσι ο λόγος τους ήταν λιγότερο ισχυρός σε σχέση με των ανδρών.

Κατά τη διάρκεια των προσωπικών αποκαλύψεων

Όταν οι συμμετέχοντες έπρεπε να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες, οι γυναίκες μπόρεσαν να αποκαλύψουν περισσότερα για τον εαυτό τους και να ακούσουν πιο προσεκτικά τους συνομιλητές τους. Αντίθετα, οι άνδρες ήταν πιο αποστασιοποιημένοι και έδιναν αρνητικές απαντήσεις ή έκαναν άσχετα σχόλια.

«Τα άσχετα σχόλια υποδηλώνουν ότι κάποιος δεν κατευθύνει την προσοχή στην αποκάλυψη του συνομιλητή του» υποστηρίζει ο Leaper. «Επιπλέον, αυτές οι απαντήσεις μπορεί να σηματοδοτήσουν κάποια δυσφορία των ανδρών στην αντιμετώπιση συναισθηματικών ζητημάτων», προσθέτει.

Ενώ οι διαφορές στην επικοινωνία ανάμεσα στα φύλα έχουν ενδιαφέρον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι άνδρες και οι γυναίκες δεν είναι εγγενώς διαφορετικοί. Αντιθέτως, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν απλώς κάποιες τάσεις στην επικοινωνία των δύο φύλων και πιθανώς είναι αποτέλεσμα του τρόπου που μεγαλώνουν και κοινωνικοποιούνται άνδρες και γυναίκες.


Πηγή: onmed.gr