Τριχοφυΐα στις γυναίκες: Τι μαρτυρά για την υγεία τους;


Όλοι οι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, έχουμε τρίχες στο σώμα μας, είτε μας αρέσει, είτε όχι.

Κι αν είσαι γυναίκα, όσο κι αν σε εκνευρίζουν αυτές οι τριχούλες, είναι φυσιολογικό.

Τι μαρτυρά, όμως, η τριχοφυΐα στις γυναίκες για την υγεία τους;

Ναι, η τριχοφυΐα στις γυναίκες είναι απολύτως φυσιολογική, ωστόσο, το μέρος του σώματος όπου αναπτύσσονται αυτές οι τρίχες και η υφή τους, μπορεί να αποτελεί ένδειξη για ένα θέμα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει χωρίς να το ξέρει.

Μπορεί να έχεις παρατηρήσει μια αλλαγή στην τριχοφυΐα και γι’ αυτό υπάρχει μια εξήγηση. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη τριχών:
 1. Vellus: Η τρίχα αυτή είναι μικροσκοπική, πολύ λεπτή, καλύπτει ουσιαστικά ολόκληρο το σώμα και μπορεί ίσως να μην τις αντιλαμβάνεσαι.
 2. Terminal: Οι τρίχες αυτές είναι πιο μακριές, παχιές και πιο σκληρές. Είναι πιο σκούρες από τις άλλες και συνήθως εμφανίζονται όταν μπαίνεις στην εφηβεία.

Δες παρακάτω τι μαρτυρά η τριχοφυΐα στις γυναίκες για την υγεία τους:

Γενετικά

Αν συναντήσεις μια ξαφνική ανάπτυξη παχιών και σκούρων τριχών, όπως αυτές που εμφανίζονται κυρίως στους άνδρες, τότε… έλεγξε τις φωτογραφίες της γιαγιάς σου. Μπορεί εσύ να προσπαθείς να απαλλαγείς από αυτές, αλλά δεν μπορείς να ξεγελάσεις τη γενετική!

Εθνικό υπόβαθρο

Μελέτες έχουν δείξει πως οι διαφορετικές εθνοτικές ομάδες είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να έχουν υπερανάπτυξη τριχών. Οι μεσογειακές γυναίκες και οι γυναίκες από τη Μέση Ανατολή είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν περισσότερες τρίχες. Άλλες ενθοτικές ομάδες τοποθετούνται κάπου στο ενδιάμεσο.

Ορμόνες

Η ξαφνική ανάπτυξη των τριχών μπορεί να προκληθεί από ανισορροπία στις ορμόνες. Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες έχουν αυτές τις ορμόνες, αλλά οι γυναίκες τις έχουν σε συνήθως σχετικά πολύ χαμηλό επίπεδο. Αν τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι αυξημένα, το σώμα έχει πολλές «ανδρικές» ορμόνες. Μια άλλη κατάσταση που οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα είναι η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων, η οποία μπορεί να οφείλεται, για παράδειγμα, στην εμμηνόπαυση.

Διαταραχές των επινεφριδίων

Τα επινεφρίδια βρίσκονται πάνω από τα νεφρά κι αν δεν λειτουργούν όπως πρέπει, η ορμονική ισορροπία αλλάζει και η υπερβολική ανάπτυξη τριχών είναι ένα από τα μεγαλύτερα συμπτώματα.

Άλλα συμπτώματα είναι:
 • Υψηλή πίεση του αίματος
 • Αύξηση του βάρους στο άνω μέρος του σώματος
 • Πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
 • Πονοκέφαλοι
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια άλλη κοινή αιτία για την ανάπτυξη των τριχών.

Άλλα συμπτώματα γι’ αυτήν την πάθηση περιλαμβάνουν:
 • Αλλαγές στη διάθεση
 • Πονοκέφαλοι
 • Κούραση
 • Προβλήματα ύπνου


Πηγή: ipop.gr