Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποια είναι η «σιωπηρή» επιδημία που πλήττει τους νέους, σύμφωνα με τους ειδικούς;



Αφιερωμένο σε μία σιωπηλή επιδημία, που μάλιστα πλήττει κυρίως νέους και παραγωγικής ηλικίας άτομα ήταν το συνέδριο της ΕΛΕΠΑΠ στο πλαίσιο των 10 χρόνων λειτουργίας της Πρότυπης Μονάδας Νευροψυχολογίας και Αποκατάστασης Εγκεφαλικών Βλαβών του σωματείου.

Ποια είναι αυτή η σιωπηλή επιδημία; Το εγκεφαλικό τραύμα. Στην Ελλάδα, τα άτομα που νοσηλεύτηκαν σε κρατικά νοσοκομεία γι’ αυτόν το λόγο μόνο το 2012, ανήλθαν σε 13.771. Από αυτά τα 1.592 ήταν παιδιά και 1.275 έφηβοι, 2.008 ήταν νεαροί ενήλικες (19-29 ετών) και 4.529 άνθρωποι στην πιο παραγωγική τους ηλικία (30-55 ετών).

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στο 2ο Συνέδριο Εγκεφαλικών Βλαβών, το οποίο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του δρα Yehuda Ben Yishay και του Head Τrauma Program NYU Langone – Rusk institute υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Αττικής.

Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην καινοτόμο, για την Ελλάδα, ολιστική νευροψυχολογική παρέμβαση, η οποία θεωρείται διεθνώς ως η πιο αποτελεσματική στη σφαιρική αντιμετώπιση των μακροχρόνιων ελλειμμάτων ενηλίκων και παιδιών με επίκτητες εγκεφαλικές βλάβες μετά τη νοσηλεία τους. Η προσθήκη της νευροψυχολογικής παρέμβασης στα διαθεραπευτικά προγράμματα των μονάδων αποκατάστασης των νοσοκομείων και κέντρων αποκατάστασης και η ανάγκη άμεσων παραπομπών υπογραμμίστηκαν από τους Φυσίατρους, Διευθυντές των Κλινικών και την Επιστημονική Διευθύντρια της ΕΛΕΠΑΠ, Φυσίατρο δρ Μαρία Πυργελή.

Επισημάνθηκε, ιδιαίτερα, η έλλειψη υποστήριξης και καθοδήγησης για τις μακροχρόνιες δυσκολίες των οικογενειών και των σημαντικών άλλων, όπως περιέγραψε με πολύ γλαφυρό τρόπο στη μαρτυρία της, η σύζυγος ασθενούς με κρανιοεγκεφαλική κάκωση, αλλά και την καθοριστική υποστήριξη που έλαβε, όχι μόνο ο σύζυγός της, αλλά και ολόκληρη η οικογένεια από τη Μονάδα Νευροψυχολογίας και Αποκατάστασης Εγκεφαλικών Βλαβών ΕΛΕΠΑΠ.

Στο συνέδριο συμμετείχαν διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές στον τομέα της Νευροψυχολογίας και της Ολιστικής Αποκατάστασης και επανένταξης, όπως οι δρ Yehuda Ben Yishay (USA), δρ George Prigatano (USA), δρ Ellen Daniels-Zide.


Πηγή: protothema.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια