Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εγκρίθηκε η πρόταση για τις γερμανικές αποζημιώσεις – Τι είπαν στη Βουλή και τι απάντησαν οι Γερμανοί

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρόταση για τις γερμανικές αποζημιώσεις  καλώς υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής και Ένωση Κεντρώων.


Το ΚΚΕ προσήλθε στην συζήτηση και την ψηφοφορία με δική του πρόταση για την ουσιαστικότερη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από τις ναζιστικές θηριωδίες.

Τσίπρας: Θα σταλεί ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία για τις ελληνικές αξιώσεις
Συνεδρίαση «σταθμό» χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, με θέμα το πόρισμα για τις γερμανικές οφειλές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Είναι μια συνεδρίαση φόρος τιμής στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, στα θύματα του Διστόμου, της Βιάννου, των Καλαβρύτων, της Καισαριανής, αλλά και στα θύματα του ‘Αουσβιτς, του Νταχάου, της Τρεμπλίνκα, του Σομπιμπόρ, του Μπέλζεκ», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Φόρος τιμής στους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που πολέμησαν και πέθαναν για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους, τη δική τους και των πατρίδων τους, απέναντι στις θηριωδίες των φασιστών και των ναζί. Φόρος τιμής σε όσους πολέμησαν μέχρι τις εσχατιές του κόσμου».
«Σήμερα πιο πολύ από ποτέ οφείλουμε να τους μνημονεύουμε. Να τους θυμόμαστε και να τους τιμάμε. Όχι σαν ήρωες του παρελθόντος αλλά σαν σύμβολα του μέλλοντος», επισήμανε.
«Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, γιατί οι εχθροί της ελευθερίας σηκώνουν κεφάλι στην Ευρώπη. Η ακροδεξιά, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, απειλούν να κυριαρχήσουν, να μας δηλητηριάσουν και να μας διχάσουν ξανά. Απειλούν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στο σκοτάδι του μίσους. Και θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών. Την ίδια την Ενωμένη Ευρώπη, την ίδια τη δημοκρατία. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», παρατήρησε.
Αναφερόμενος στο θέμα των αποζημιώσεων, αρνήθηκε ότι η Ελλάδα «χρησιμοποιεί τις αξιώσεις μέσω των γερμανικών οφειλών για να διαπραγματευτεί το χρέος και τη θέση της στην ΕΕ. Αυτή η αποκρουστική ιδέα χαρακτηρίζει αυτούς που τη συνέλαβαν. Όχι την Ελλάδα. Όχι την εθνική αντιπροσωπεία», είπε.
«Καμιά σφαγή, καμιά θηριωδία, κανένα έγκλημα, ούτε μια σταγόνα αίμα δεν θα μπορούσε να μπει -και δεν πρόκειται ποτέ να μπει- στη ζυγαριά με κανένα μνημόνιο, καμία διαπραγμάτευση, καμία πληρωμή τοις μετρητοίς», πρόσθεσε.
«Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών αποτελεί για μας ένα χρέος ιστορικό και ηθικό. Για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον στις σχέσεις μας με τη Γερμανία. Σήμερα λοιπόν έχουμε καθήκον να δώσουμε την ευκαιρία στους δύο λαούς να κλείσουν αυτό το κεφάλαιο«, είπε ο κ. Τσίπρας που προανήγγειλε, και ζήτησε ολόκληρη η Βουλή να ομονοήσει σε αυτό, την αποστολή ρηματικής διακοίνωσης προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, με την οποία θα επαναλαμβάνονται «οι απαράγραπτες αξιώσεις της Ελλάδας που προκύπτουν από τα εγκλήματα τη ναζιστικής Γερμανίας».
«Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας.
Και σύμφωνα με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής οι απαράγραπτες αξιώσεις αφορούν:
α. τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας
β. τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου
γ. Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου
δ. Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων»
Μητσοτάκης: Προτεραιότητα μας η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου
«Θέλησα να μιλήσω για τρεις λόγους. Πρώτον, διότι και με τη δική μου παρέμβαση να τιμήσω μια συνεδρίαση της Βουλής αφιερωμένη σε ένα πολύ σημαντικό θέμα εθνικού χαρακτήρα. Δεύτερον, γιατί είναι υποχρέωση και δική μου σε συνέχεια των αγορεύσεων των βουλευτών της ΝΔ να αποκαταστήσω ορισμένες αλήθειες οι οποίες κινδυνεύουν να χαθούν μέσα σε παιχνίδια εντυπώσεων και προπαγανδιστική ασυνέπεια της κυβέρνησης. Τρίτον να περιγράψω θέση της ΝΔ», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια όπου συζητείται η Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.
«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας και να επιχειρήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση αυτή μακριά από πρόσκαιρες επικοινωνιακές επιδιώξεις στις οποίες μας έχει συνηθίσει τελευταία η κυβέρνηση. Η συζήτηση αυτή λαμβάνει χώρα Απρίλιο του 2019 και το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί από το 2016. Δεν γίνεστε πιστευτοί όταν λέτε ότι η συζήτηση γίνεται σε ουδέτερο χρόνο», πρόσθεσε.
«Είμαστε το κόμμα το οποίο εξ αρχής χειρίστηκε με ευθύνη και ρεαλισμό το πολύπλοκο αυτό θέμα: τις Γερμανικές επανορθώσεις και το Κατοχικό δάνειο, που αφορούν το ελληνικό κράτος. Αλλά και τις αποζημιώσεις, που αφορούν ιδιώτες, οι οποίοι υπήρξαν θύματα των ναζιστικών θηριωδιών», σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης που επέκρινε ακολούθως τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που τηρούσε επί του θέματος προεκλογικά, ενώ μόλις έγινε κυβέρνηση, όπως είπε, χαρακτήρισε τις διεκδικήσεις κυρίως ως ηθικό ζήτημα.
«Εγω σε αντίθεση δεν θέλω να κρύψω τίποτε από τον ελληνικό λαό» είπε ο κ. Μητσοτάκης που χαρακτήρισε δίκαιο αλλά και δύσκολο το ελληνικό αίτημα.
«Ξέραμε και ξέρουμε ότι ο νομικός δρόμος προβλεπόταν και προβλέπεται να είναι εξ αντικειμένου δύσκολος», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η προηγούμενη επιτροπή της Βουλής δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο της, καθώς «ήρθαν οι κάλπες του 2015» και προσέθεσε ότι «τα συμπεράσματά της είναι τα μόνα που διαθέτει το ελληνικό Κοινοβούλιο και τα υιοθέτησε από την επόμενη Επιτροπή που συστάθηκε από την κυρία  Κωνσταντοπούλου».
Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε την κυβέρνηση ότι «παρά τα μεγάλα λόγια, παρά τις θεατρικές κινήσεις ουσιαστικά απουσίασε αυτά τα 4 χρόνια από αυτή την εθνική προσπάθεια». «Δεν αφορά κάποια ελληνική διεκδίκηση. Αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας τον Μάρτιο του 2015 στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ και πρόσθετε ότι είναι διμερές θέμα το οποίο έχει πρωτίστως ηθική σημασία. Απάντησε η κ. Μέρκελ με τις γνωστές θέσεις» ανέφερε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε επίσης ότι ειδικά η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου είναι σίγουρα νομικά ανοικτή και πολιτικά εφικτή, και τόνισε: «Και πρέπει να αποτελέσει και προτεραιότητά μας».

Η γερμανική απάντηση
«Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων καθώς και η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου έχει νομικά και πολιτικά οριστικά επιλυθεί», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επαναλαμβάνοντας την πάγια γερμανική θέση.
Παράλληλα τόνισε ότι η Γερμανία «έχει αίσθημα της ιστορική της ευθύνης. Γνωρίζουμε για τη μεγάλη ενοχή, τα μεγάλα δεινά που επέφεραν η Γερμανία και Γερμανοί κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα. Τα διδάγματα που εμείς αντλούμε είναι η διατήρηση των καλών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία, καθώς επίσης και το γεγονός ότι πρέπει να ενισχύουν η μια την άλλη για το καλό των δύο χωρών».
Με την επίσημη στάση της γερμανικής κυβέρνησης συμφωνούν τα κυβερνητικά κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, αν και στους δεύτερους διαπιστώνονται τόσο ηπιότεροι τόνοι, όσο και μεμονωμένες φωνές, όπως του αναπληρωτή πρόεδρου του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ, που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα της έναρξης ενός διαλόγου με την Ελλάδα επί του θέματος. Την επίσημη γερμανική στάση υποστηρίζει και το κόμμα των Φιλελευθέρων.
Στους Πράσινους επικρατεί η άποψη ότι βάση του Διεθνούς Δικαίου η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τα θύματα της κατοχής και επανορθώσεις και τις καταστροφές που υπέστη χώρα. Σε ό,τι όμως αφορά το κατοχικό δάνειο, η Γερμανία θα πρέπει να επιδείξει διάθεση για συζήτηση.
Το μόνο κόμμα που υποστηρίζει την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου κατά την Κατοχή είναι το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke). Σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος και προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γερμανίας-Ελλάδας Γκρέγκορ Γκίζι το κατοχικό δάνειο θα πρέπει να επιστραφεί για νομικούς, πολιτικούς και ηθικούς λόγους στην Ελλάδα.

πηγή: eleftherostypos.gr





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια