Πότε ξεκινάει να μπουσουλάει ένα μωρό και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να το βοηθήσουν;Το μπουσούλημα είναι για τα μωρά ουσιαστικά ένα μέσο εξερεύνησης και κατανόησης του κόσμου γύρω τους.

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα μωρά δεν αρχίζουν να μπουσουλάνε στην ίδια ηλικία.

Πότε ξεκινάει ένα μωρό να μπουσουλάει

Το μπουσούλημα είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του μωρού, καθώς αποτελεί τη βάση για άλλες πολύπλοκες κινήσεις αργότερα στη ζωή του. Ενώ η μέση ηλικία που ξεκινούν τα μωρά να μπουσουλάνε είναι οι εννέα μήνες, μερικά μωρά μπορεί να το επιτύχουν νωρίτερα ή αργότερα ή να επιλέξουν το περπάτημα κατ’ ευθείαν. Σε όλες τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να αφήσετε το βρέφος να ακολουθήσει τη δική του πορεία ανάπτυξης. Ως γονέας φυσικά και θα παρακολουθείτε τον τρόπο και το ρυθμό ανάπτυξής του και αν υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί ή σας προβληματίζει καλό θα ήταν να το συζητήσετε με το γιατρό του παιδιού.

Πώς θα βοηθήσετε το μωρό να μπουσουλήσει

Η ενθάρρυνση ενός μωρού να μπουσουλήσει μπορεί να γίνει εύκολα στο σπίτι. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν.
  • Τοποθετήστε το μωρό με την κοιλιά. Είναι μια άσκηση με πολλαπλά οφέλη. Ενισχύει σχεδόν όλους τους μυς στο σώμα του μωρού, προετοιμάζοντας το δρόμο για πολύπλοκες κινήσεις, όπως το μπουσούλημα. Βάλτε το να «καθίσει» στην κοιλιά του 2-3 φορές την ημέρα με κάθε συνεδρία να διαρκεί τουλάχιστον πέντε λεπτά. Καθώς το βρέφος μεγαλώνει, αυξήστε το χρόνο.
  • Ενθαρρύνετε την περιέργειά του και την προσπάθειά του να φτάσει αντικείμενα. Αυτή η διερευνητική ικανότητα μπορεί να αξιοποιηθεί για να βελτιώσει τις κινητικές του ικανότητες. Οι γονείς μπορούν να τοποθετήσουν αντικείμενα γύρω από το μωρό και στη συνέχεια να ενθαρρύνουν το μικρό να τα φτάσει ή τα δώσει σε εκείνους. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα προσπαθήσει να κινήσει το σώμα του.


  • Ενισχύστε την ικανότητά του να κάθεται. Μόλις το μωρό γίνει έξι μηνών, τοποθετήστε το σε καθιστή θέση και αφήστε το να μείνει εκεί για λίγα λεπτά. Επαναλάβετε τη δραστηριότητα κάθε μέρα.
  • Μόλις το παιδί ξεκινήσει να μπουσουλάει κάντε του τη διαδικασία ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Κρύψτε μερικά αντικείμενα σε διάφορα σημεία και ζητήστε του να τα ανακαλύψει και να σας τα φέρει.


Πηγή: mothersblog.gr