Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μία περίεργη υπόθεση «λαθρεμπορίας» οργάνων στη Θεσσαλονίκη


Μια παράξενη υπόθεση... «λαθρεμπορίας», όπως χαρακτηρίστηκε από την εισαγγελία, απασχολεί τις διωκτικές αρχές της Θεσσαλονίκης από την περασμένη Τετάρτη, όταν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
εντοπίστηκε ένα ανθρώπινο μόσχευμα στις αποσκευές επιβάτιδας που μόλις είχε αφιχθεί από την Μόσχα.
Την ώρα που οι επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης περνούσαν από τον έλεγχο των αποσκευών ένα από τα μηχανήματα X-Ray του αερολιμένα χτύπησε «κόκκινο». Τον συναγερμό είχε προκαλέσει χαρτοκιβώτιο, ως ιδιοκτήτρια του οποίου εμφανιζόταν -κατά τα αεροπορικά έγγραφα- μία νεαρή, υπήκοος Ρωσίας. 
Οι τελωνειακοί ζήτησαν από την 28χρονη αλλοδαπή να ανοίξει το χαρτοκιβώτιο και όταν ρωτήθηκε τι περιέχει, εκείνη απάντησε στα αγγλικά «φάρμακα». Όταν αποφασίστηκε να ανοιχτεί το «ύποπτο» χαρτοκιβώτιο εντοπίστηκε στο εσωτερικό του, επιμελώς τυλιγμένο σε φελιζόλ, και κάτω από παγοκύστες ένα… ανθρώπινο μόσχευμα. 
Όπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για μόσχευμα ματιού, πιθανότατα κερατοειδούς, που κατασχέθηκε προκειμένου να αποσταλεί αρμοδίως προς εξέταση. Στο μεταξύ, τα διωκτικά έγγραφα που συντάχθηκαν στην πορεία από τους ανακριτικούς υπαλλήλους του τελωνείου, αναφέρουν ότι «αφορά αποστειρρωμένα κύτταρα ανθρώπινα που χρησιμοποιούνται στην κερατοπλαστική». 
Κατά τα ίδια έγγραφα, το κατασχεμένο υλικό ήταν αποθηκευμένο «σε πλαστική ειδική συσκευασία με ρωσική επισήμανση, ημερομηνίας και serial number εντός της οποίας αναγνωρίστηκε σκληροκερατοειδικός δάκτυλος σε medium transportαμερικανικής προέλευσης, πλήρους πάχους».
Καθώς η μεταφορά μοσχευμάτων απαιτεί απαραιτήτως συνοδευτικά και νομιμοποιητικά έγγραφα, που στην περίπτωση αυτή δεν υπήρχαν, αποφασίστηκε η κράτηση της 28χρονης με την κατηγορία της... λαθρεμπορίας.
Για το εύρημα ενημερώθηκαν οι επικεφαλής του τελωνείου και των αστυνομικών αρχών του αεροδρομίου, ενώ επιτόπου κλήθηκαν από την αστυνομία ιατροδικαστής και δύο γιατροί - του ΕΟΜ και του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. 
Την ίδια ώρα, η ενημέρωση που έγινε στους τελωνειακούς υπαλλήλους έλεγε ότι το μόσχευμα επρόκειτο να παραδοθεί σε οφθαλμολογικό κέντρο και κατονομάστηκε συγκεκριμένο γιατρός για τον οποίο προοριζόταν. Αυτός, μάλιστα, κλήθηκε στο αεροδρόμιο και φέρεται να δήλωσε ότι το υλικό προοριζόταν για ιατρικό συνέδριο.
Κατονόμασε, δε, ιδιοκτήτη ρωσικής εταιρείας που, σύμφωνα με όσα κατέθεσε, «στέλνει μοσχεύματα», αλλά και τον εκπρόσωπο της στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, στην προανακριτική της κατάθεση η 28χρονη συλληφθείσα φέρεται να δήλωσε ότι αγνοούσε το περιεχόμενο του χαρτοκιβωτίου και ότι της το παρέδωσε άγνωστος άνδρας στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας. «Μου το έδωσε ένας κύριος, τον οποίο δεν γνωρίζω. Έβαλε το κουτί στον ιμάντα, με ρώτησε εάν μπορώ να το πάρω στη βαλίτσα και δέχθηκα», φέρεται να είπε, αναγνωρίζοντας ότι έκανε λάθος... Επισήμανε ακόμη ότι ταξίδευε με τον άντρα της και πήγαινε στην Κέρκυρα για δουλειά στον τομέα του τουρισμού.
Η νεαρή γυναίκα παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου ζήτησε και πήρε αναβολή.

efsyn.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια