Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιατί είναι σημαντικό να προσθέσουμε τη βρώμη στη διατροφή μας;


Η βρώμη είναι ένα δημητριακό θησαυρός για την υγεία. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που επιβάλλουν να εντάξουμε τη βρώμη στη διατροφή μας.

Δείτε παρακάτω έξι από αυτούς, σύμφωνα με τη Βιργινία Κεφαλά, Διαιτολόγο - Διατροφολόγο:
  1. Είναι ένα δημητριακό ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Επίσης, είναι φυσικά ελεύθερη γλουτένης και έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
  2. Περιέχει 11-15γρ. πρωτεΐνης, αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε σχέση με άλλα δημητριακά πρωινού. 100γρ. βρώμης περιέχουν 3,1γρ. μονοακόρεστα και 3,2γρ. πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ είναι φυσικά πολύ φτωχή στα «κακά» κορεσμένα λιπαρά οξέα.
  3. Έχει φανεί πως συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς της σε β-γλυκάνη. Ακόμη έχει φανεί πως ίσως να βοηθά στη μείωση της αρτηριακής υπέρτασης, ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πάνω σε αυτό.
  4. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
  5. Χάρη στη β-γλυκάνη, συμβάλει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο (έλεγχο του σακχάρου του αίματος) τόσο σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, όσο και σε υγιείς.
  6. Ένα γεύμα με βρώμη προκαλεί μεγάλο κορεσμό λόγω κυρίως των φυτικών ινών και αυτό ίσως συσχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος σε σύγκριση με άτομα που δεν καταναλώνουν βρώμη. Μην ξεχνάτε πως ο κορεσμός δεν σχετίζεται πάντα με το θερμιδικό περιεχόμενο, αλλά υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που τον επηρεάζουν.

Ας πούμε, λοιπόν, ότι πειστήκατε να καταναλώσετε τη βρώμη. Πώς θα το κάνετε;

Καλό θα ήταν για αρχή να αποφύγετε τις μπάρες δημητριακών του εμπορίου, καθώς συνήθως η περιεκτικότητα σε βρώμη τελικά είναι μικρή ή ακόμα κι όταν είναι ικανοποιητική, τα προϊόντα αυτά έχουν πολλά σάκχαρα, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, συστήνει η κ. Κεφαλά. Το ίδιο ισχύει και για το muesli που συνήθως είναι μικρές μπαλίτσες βρώμης που σταθεροποιούνται με άφθονη ζάχαρη ή άλλα σιρόπια, πολλές φορές μάλιστα με τον ισχυρισμό «δεν περιέχει ζάχαρη», μη θεωρώντας τα σιρόπια ζάχαρη. Αντί αυτών, λοιπόν, προτιμήστε ολόκληρες ή και αλεσμένες νιφάδες βρώμης με αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς και γάλα, σπιτικές μπάρες με μέλι, το δημοφιλή στις βόρειες χώρες χυλό από γάλα και αλεσμένη βρώμη… ή μπισκότα με βρώμη και μαύρη σοκολάτα.

Εν ολίγοις, αναφέρει η κ. Κεφαλά, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να καταναλώσει κανείς βρώμη, από τους πιο απλούς μέχρι και πιο σύνθετους. Το θέμα είναι να είμαστε ανοιχτοί σε νέες γεύσεις και οι επιλογές μας να στοχεύουν όσο το δυνατόν στην καλή υγεία.

Εξάλλου… είμαστε ό,τι τρώμε!


Πηγή: diatrofi.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια