Πώς θα βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να παράγει τις «ορμόνες της χαράς»;


Οι ενδορφίνες, γνωστές και ως οι ορμόνες της χαράς, είναι οι ορμόνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της ευφορίας που αισθανόμαστε, αλλά και για τη μείωση της κορτιζόλης που είναι η υπεύθυνη ορμόνη για το άγχος.

Πότε παράγονται οι ενδορφίνες και σε ποιες καταστάσεις βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό μέσα στον οργανισμό μας;

Παρακάτω θα δείτε τρεις καταστάσεις κατά τις οποίες ο οργανισμός μας παράγει ενδορφίνες και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως δεν το περίμενες!

Με την άθληση

Ο άνθρωπος που αθλείται, αισθάνεται λιγότερο άγχος και έτσι αυξάνεται η καλή του διάθεση, ακριβώς επειδή αυξάνονται μέσα στον οργανισμό του υψηλά επίπεδα ενδορφινών. Ακόμα ένας λόγος που κάποιος πρέπει και επιβάλλεται να αθλείται!

Μέσω της ανθρώπινης επαφής

Οι αγκαλιές, τα γέλια και τα φιλιά εκτός από την οικειότητα που δημιουργούν στους ανθρώπους, βελτιώνουν και οργανικά τη διάθεσή μας ακριβώς επειδή τα επίπεδα των ενδορφινών αυξάνονται. Με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε περισσότερο ευδιάθετοι και με λιγότερη ροπή προς την κατάθλιψη!

Μέσω της προσευχής (κάθε είδους θρησκείας)

Ο άνθρωπος που προσεύχεται, αισθάνεται μέσα του γαλήνη και ηρεμία, αφενός επειδή προστρέχει σε κάτι ανώτερο από εκείνον και εναποθέτει τις ελπίδες του σε αυτό και αφετέρου επειδή η προσευχή έχει διαπιστωθεί πως συμβάλλει στη μείωση της κορτιζόλης και συνεπώς της καταθλιπτικής και μελαγχολικής διάθεσης.

Γι’ αυτό, εντάξτε τις παραπάνω δραστηριότητες στη ζωή σας όσο περισσότερο μπορείτε και θα διαπιστώσετε έμπρακτα τα πολύτιμα οφέλη τους και στη δική σας ζωή!


Πηγή: Μαρία Σκαμπαρδώνη - ipop.gr