Ανακαλείται βρεφικό κάθισμα γνωστής εταιρείας λόγω θανάτων βρεφών


Εκατομμύρια βρεφικά καθισματάκια ανακαλούνται παγκοσμίως, καθώς σχετίστηκαν με θανάτους 32 βρεφών.

Συγκεκριμένα, ανακαλούνται παγκοσμίως 4,7 εκατομμύρια βρεφικά καθισματάκι-ρηλάξ «Rock ‘n Play Sleeper» της εταιρείας Fisher-Price.

H ανάκληση έγινε ύστερα από συνεννόηση της εταιρείας με τις αμερικανικές Αρχές, καθώς συσχετίζεται με το θάνατο 32 βρεφών την τελευταία δεκαετία.

Όπως γράφει η Fisher-Price στο λογαριασμό της στο Twitter, «αποσύρει οικειοθελώς όλες τις μονάδες του (ρηλάξ) Rock ‘n Play Sleeper». Αιτία γι’ αυτό είναι «οι αναφορές για θανάτους βρεφών στις συγκεκριμένες μονάδες». Οι θάνατοι συνέβησαν «όταν τα βρέφη άλλαξαν θέση στο ρηλάξ επειδή δεν ήταν δεμένα ή υπό άλλες συνθήκες».


Η Fisher-Price προσθέτει ότι «εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την ασφάλεια όλων των προϊόντων μας». Ωστόσο, σε συνεργασία με την αμερικανική Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) αποφάσισε «πως η οικειοθελής απόσυρση είναι η καλύτερη λύση».

Όπως εξηγεί η CPSC σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τα βρέφη που πέθαναν «γύρισαν από την πλάτη στο στομάχι τους ή στο πλάι». Η CPSC προσθέτει ότι περισσότερα από 30 βρέφη πέθαναν από το 2009 όταν το συγκεκριμένο ρηλάξ εισήχθη στις ΗΠΑ. Και συνιστά στους γονείς να πάψουν αμέσως να το χρησιμοποιούν.

Δεν ήταν δεμένα

Σε προγενέστερη ανακοίνωσή της στις 5 Απριλίου 2019, η CPSC ανάφερε ότι τα βρέφη συνήθως αρχίζουν να αλλάζουν πλευρό σε ηλικία τριών μηνών. Η Αρχή είχε έως τότε ενημερωθεί για το θάνατο 10 βρεφών την τελευταία τετραετία.

Όλα τα βρέφη που είχαν αλλάξει πλευρό και είχαν χάσει τη ζωή τους, βρίσκονταν στο ρηλάξ ΧΩΡΙΣ να είναι δεμένα. Επιπλέον, όλα είχαν ηλικία τριών μηνών και πάνω.

Επειδή, όμως, υπήρχαν πληροφορίες και για άλλους θανάτους, η CPSC αρχικά συνέστησε στους γονείς να πάψουν να χρησιμοποιούν το προϊόν μόλις το μωρό τους γίνει τριών μηνών. Εναλλακτικά θα έπρεπε να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν μόλις άρχιζε να αλλάζει θέση μόνο του. Υπενθύμιζε επίσης στους γονείς ότι πρέπει ΠΑΝΤΟΤΕ να έχουν τα μωρά τους δεμένα στο ρηλάξ. Τελικά χθες ανακοίνωσε πως ασφαλέστερη επιλογή είναι η πλήρης απόσυρση του ρηλάξ από την παγκόσμια αγορά.


Πηγή: iatropedia.gr