Ο σωστός τρόπος για να ζητήσετε συγνώμη από το ταίρι σας είναι αυτός!Οι παρεξηγήσεις ανάμεσα σε ένα ζευγάρι δεν είναι κατ’ ανάγκην κάτι κακό, καθώς μπορεί να είναι μία ευκαιρία για να κατανοήσετε το σύντροφό σας και να έρθετε πιο κοντά μέσω της επικοινωνίας.

Η ικανότητα να επεξεργαστείτε το πρόβλημα και να ζητήσετε συγνώμη, όταν χρειάζεται, θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε πιο εύκολα τα εμπόδια. Ποιος είναι λοιπόν ο πιο κατάλληλος τρόπος για να ζητήσετε συγνώμη;

Βήμα 1: Δείξτε κατανόηση

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να απολογηθείτε είναι απλώς να πείτε ένα βιαστικό «λυπάμαι» πριν ο σύντροφός σας μιλήσει αναλυτικά για το τι συνέβη και πώς αισθάνεται σχετικά με το πρόβλημα. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε την εμπειρία του, προτού εκφράσετε τη συγνώμη σας. Χωρίς αυτό το κρίσιμο βήμα της κατανόησης, μία συγνώμη μπορεί να μοιάζει με μία βιαστική κίνηση για να προχωρήσετε απλώς παρακάτω, χωρίς να ενδιαφέρεστε πραγματικά να λύσετε το πρόβλημα.

Ακούστε το σύντροφό σας, αφήνοντάς τον να περιγράψει πώς αντιλήφθηκε την κατάσταση, πώς αισθάνθηκε και τι σκέφτεται. Κάντε ερωτήσεις, αλλά μη βιαστείτε να διαψεύσετε τη δική του εκδοχή. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να απαντήσετε ή να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Είναι σημαντικό να δώσετε το λόγο στο σύντροφό σας και να προσπαθήσετε να δείτε την κατάσταση από τη δική του πλευρά. Μέχρι το τέλος της διαδικασίας, θα είστε σε θέση να καταλάβετε όσα λέει, ακόμη και αν δεν συμφωνείτε με αυτά.

Βήμα 2: Αναλάβετε τις ευθύνες σας

Αφού βεβαιωθείτε ότι ακούσατε και καταλάβατε όλα όσα είπε ο σύντροφός σας και αφού εκφράσετε την κατανόησή σας, εξετάστε το δικό σας ρόλο στην παρεξήγηση ή τη διαφωνία. Επειδή ο σύντροφός σας είναι εκνευρισμένος μαζί σας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε κάνει κάτι λάθος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να κατανοήσετε τι θα μπορούσατε να έχετε κάνει καλύτερα.
\
Προσπαθήστε να μην κρατήσετε αμυντική στάση και να μιλήσετε για όσα θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά. Αποφύγετε σε αυτό το σημείο να επισημάνετε την κακή συμπεριφορά του συντρόφου σας, ειδικά για εντελώς άσχετα θέματα. Αναγνωρίστε τα λάθη σας και παραδεχτείτε ότι δεν είχατε κακές προθέσεις.

Βήμα 3: Απολογηθείτε

Μόλις κατανοήσετε την άποψη του συντρόφου σας και εξετάσετε το ρόλο σας στο πρόβλημα, μπορείτε να ζητήσετε συγνώμη, αν λυπάστε πραγματικά. Πείτε πώς αισθάνεστε για το λάθος σας και εκφράστε πόσο είστε πρόθυμοι να αντιδράσετε διαφορετικά στο μέλλον.

Τι κάνετε αν δεν λυπάστε πραγματικά; Μια αναίτια συγνώμη δεν είναι χρήσιμη. Εάν πιστεύετε ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα θέλατε να κάνετε διαφορετικά, τότε μπορείτε απλώς να στηρίξετε το σύντροφό σας. Μπορείτε επίσης να εξηγήσετε την άποψή σας και τους λόγους που πιστεύετε ότι δεν κάνατε λάθος.


Πηγές: mindbodygreen.com, onmed.gr