Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

“Φυλακή και Γλώσσα” (επαναληπτική έρευνα): ένας χρόνος μετά


Μου το έστειλε σήμερα το πρωί το μέλος της ερευνητικής μας ομάδας, Βίκυ Σταθόπουλου, ως “υπενθύμιση από το facebook”, με τις φωτογραφίες και τις αναρτήσεις που είχα κάνει πέρυσι τέτοια
μέρα, και με συγκίνησε πολύ. Γιατί η πραγματοποίηση μίας έρευνας σημαίνει πρώτα και πάνω από όλα Ψυχή και αυτό πιστεύω ότι είναι το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος!
Με τα “εκπαιδευτικά παιδιά μου”, την πολύ δυνατή μας ομάδα με την οποία έχουμε μοιραστεί και εξακολουθούμε να μοιραζόμαστε πολύ δημιουργικές στιγμές!!! “Φυλακή και Γλώσσα: επαναληπτική έρευνα (follow-up research)” στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος-ένας χρόνος μετά!!
Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν αλλαγές στη σύνθεση της ομάδας, με ορισμένα μέλη που δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν, αλλά ήταν χαρά μου να τα γνωρίσω, και με νέα μέλη που προστέθηκαν στην ομάδα μας και συνέβαλαν με τρόπο καθοριστικό στις εργασίες μας.
Στόχος μας είναι οι εργασίες της επιστημονικής ομάδας να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2019 και τα πορίσματα της μελέτης μας θα ανακοινωθούν μέσα από δημοσιεύσεις και πιθανή έκδοση.
Τα μέλη της ομάδας σήμερα είναι, με αλφαβητική σειρά, τα ακόλουθα:
Βαρβάρα Βαγιανού
Εμμανουήλ Καρούσος
Νεφέλη-Αικατερίνη Μπαφούνη
Βασιλική Σταθοπούλου
Ελένη Τσάμου
Δημήτρης Τσιατσιάνης
Αγγελική Τσόκα
Πελαγία Χολέβα
Κωνσταντίνα Χονδρογιάννη
Ένα χρόνο μετά και τα συναισθήματα είναι πολύ δυνατά! Μία πολύ δύσκολη έρευνα, υψηλών απαιτήσεων, αλλά με μία ομάδα νέων επιστημόνων που δουλεύει με πάθος, επιμονή, υπομονή και αγάπη.
Το Α’ Μέρος της μελέτης μας έχει ολοκληρωθεί και περιλαμβάνει ένα πλούσιο θεωρητικό πλαίσιο που προσεγγίζει τη γλώσσα της φυλακής από γλωσσολογική, φιλοσοφική, κοινωνιολογική, εγκληματολογική, ψυχολογική και λογοτεχνική σκοπιά, με τις πολύ ενδιαφέρουσες οπτικές των επιστημόνων-ερευνητών μας που αξίζει να διαβάσετε, όταν δημοσιευθεί το υλικό. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος των συνεντεύξεων με εγκληματολόγους, ποινικολόγους, γλωσσολόγους και δημοσιογράφους που καταθέτουν την πολύτιμη γνώση και εμπειρία τους για τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού.
Ως προς το Β’ Μέρος έχουμε ξεκινήσει τις εργασίες μας, με τις συνεντεύξεις με τους αποφυλακισμένους και τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων. Οι συνεντεύξεις είναι πραγματικά μία μοναδική ερευνητική εμπειρία που μας δίνει τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε και να φωτίσουμε καίριες πτυχές και διαστάσεις του θέματός μας. Θα μπορούσα να γράψω πολλά, αλλά δεν θα σας αποκαλύψω άλλα στοιχεία ακόμα. Στο προσεχές χρονικό διάστημα θα κάνουμε πιο επίσημα τις ανακοινώσεις μας.
Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου αυτούς τους σημαντικούς ανθρώπους που ενώσαμε τις δυνάμεις μας, θέσαμε υψηλούς στόχους και ξεκινήσαμε ένα συναρπαστικό “ταξίδι”. Συνεχίζουμε, με δύναμη!!
Η ομάδα ΚΕ.Μ.Ε. στην ετήσια ενημερωτική καλοκαιρινή συνάντηση
https://aggelikikardara.wordpress.com



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια