Ο καφές μπορεί να σας τονώσει ακόμη και αν δεν τον πιείτε! Πώς συμβαίνει αυτό;


Πιο ενεργό και πιο προσεκτικό μπορεί να κάνει το μυαλό μας ακόμη και αν κοιτάξουμε κάτι που μας θυμίζει τον καφέ, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Consciousness and Cognition».

Η μελέτη εξετάζει ένα φαινόμενο που ονομάζεται priming, σύμφωνα με το οποίο η έκθεση ακόμη και σε υφέρπουσες ενδείξεις για ένα αντικείμενο ή μια κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τις σκέψεις και τη συμπεριφορά μας.

«Οι άνθρωποι έρχονται συχνά σε επαφή με στοιχεία που σχετίζονται με τον καφέ ή σκέφτονται τον καφέ χωρίς τελικά να τον καταναλώσουν. Θέλαμε, λοιπόν, να δούμε αν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ του καφέ και της διέγερσης. Αν, δηλαδή, εκθέτοντας απλά τους ανθρώπους σε ερεθίσματα που σχετίζονται με τον καφέ, η φυσιολογική τους διέγερση θα αυξανόταν, όπως θα συνέβαινε αν έπιναν πράγματι καφέ», σχολιάζει ο δρ Maglio, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μάνατζμεντ του Πανεπιστημίου Σκαρμπόροου της Σχολής Διοίκησης Rotman του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Η διέγερση στην ψυχολογία σχετίζεται με το πώς συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται σε κατάσταση συναγερμού, επαγρύπνησης και προσοχής. Η διαδικασία αυτή μπορεί να προκληθεί από μια σειρά πραγμάτων, μεταξύ των οποίων τα συναισθήματά μας, οι νευροδιαβιβαστές ή τα καφεϊνούχα ποτά. Στην περίπτωση αυτή, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν πώς η απλή έκθεση σε πράγματα που μας υπενθυμίζουν τον καφέ μπορεί να έχει επίδραση στη διέγερση.

Πραγματοποιώντας, λοιπόν, τέσσερις ξεχωριστές μελέτες και χρησιμοποιώντας ένα μείγμα συμμετεχόντων τόσο από χώρες της Δύσης, όσο και από χώρες της Ανατολής, συνέκριναν τα ερεθίσματα που σχετίζονται με τον καφέ και το τσάι. Τελικά, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που εκτέθηκαν σε αντικείμενα και καταστάσεις που σχετίζονταν με το καφέ αντιλαμβάνονταν το χρόνο ως πιο σύντομο και σκέφτονταν με πιο συγκεκριμένους και ακριβείς όρους.

«Οι άνθρωποι που αισθάνονται φυσιολογική διέγερση ως αποτέλεσμα priming και όχι πραγματικής κατανάλωσης καφέ, βλέπουν τον κόσμο με πιο συγκεκριμένους και λεπτομερείς όρους. Αυτό έχει πολλές συνέπειες στον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζονται πληροφορίες, κρίνουν και αποφασίζουν», σημειώνει ο δρ Maglio.

Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι η επίδραση δεν ήταν τόσο ισχυρή μεταξύ των συμμετεχόντων από τις χώρες της Ανατολής, με το δρα Maglio να θεωρεί ότι η σχέση μεταξύ καφέ και διέγερσης δεν είναι τόσο ισχυρή στους πολιτισμούς όπου δεν είναι τόσο δημοφιλής η κατανάλωση καφέ.

Ο δρ Maglio κλείνει το σχόλιό του σχετικά με την έρευνα τονίζοντας ότι ενδεχομένως να έχει ενδιαφέρον για την καλύτερη κατανόηση μιας σειράς συμπεριφορών που σχετίζονται με τον καταναλωτή και ως εκ τούτου για τους εμπόρους όσον αφορά στη λιανική πώληση προϊόντων καφέ.


Πηγή: ygeiamou.gr