Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τέσσερα φρούτα – σύμμαχοι στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά!



Τα φρούτα είναι γεμάτα με βιταμίνες, φυτικές και πλήθος άλλων θρεπτικών συστατικών, αποτελώντας το υγιεινό σνακ της φύσης.

Τα φρούτα είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεση, καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Δείτε παρακάτω πέντε από τα καλύτερα φρούτα για να φάτε αν θέλετε να χάσετε βάρος:

Γκρέιπφρουτ

Συνδέεται συνήθως με τη δίαιτα και την απώλεια βάρους. Μισό γκρέιπφρουτ περιέχει μόνο 39 θερμίδες, αλλά παρέχει το 65% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς για τη βιταμίνη C. Οι κόκκινες ποικιλίες παρέχουν επίσης το 28% της Συνολικής Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ) για τη βιταμίνη Α.

Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), που σημαίνει ότι απελευθερώνει ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος σας πιο αργά. Μια δίαιτα χαμηλού GI μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και τη διατήρηση του βάρους, αν και τα αποδεικτικά στοιχεία είναι περιορισμένα.


Σε μια μελέτη σε 85 παχύσαρκους ανθρώπους, η κατανάλωση γκρέιπφρουτ ή η κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματα για 12 εβδομάδες οδήγησε σε μείωση της πρόσληψης θερμίδων, μείωση του σωματικού βάρους κατά 7,1% και βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης. Επιπλέον, πρόσφατη ανασκόπηση έδειξε ότι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μείωσε το σωματικό λίπος, την περιφέρεια της μέσης και την αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου. Ενώ το γκρέιπφρουτ μπορεί να καταναλωθεί από μόνο του, είναι τέλεια προσθήκη σε σαλάτες και άλλα πιάτα.

Μήλα

Τα μήλα είναι χαμηλά σε θερμίδες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με 116 θερμίδες και 5,4 γραμμάρια ίνας ανά μεγάλο φρούτο (223 γραμμάρια). Έχει βρεθεί επίσης ότι βοηθά στην απώλεια βάρους.

Σε μία μελέτη, οι γυναίκες έλαβαν τρία μήλα, τρία αχλάδια ή τρία μπισκότα βρώμης -με την ίδια θερμιδική αξία- ανά ημέρα για 10 εβδομάδες. Η ομάδα μήλων έχασε 0,91 κιλά και η ομάδα αχλαδιών 0,84 κιλά, ενώ το βάρος της ομάδας της βρώμης δεν άλλαξε. Επιπλέον, μια παρατηρητική μελέτη σε 124.086 άτομα προσδιόρισε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν μήλα, έχασαν κατά μέσο όρο 0,56 κιλά ημερησίως για μια τετραετή περίοδο.


Επειδή τα φρούτα χαμηλών θερμίδων, όπως τα μήλα, είναι πιο γεμάτα, μπορείτε να φάτε λιγότερο από άλλα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα μήλα τρώγονται καλύτερα ολόκληρα αντί σε μορφή χυμού για να μειώσουν την πείνα και τον έλεγχο της όρεξης.

Τούτου λεχθέντος, δύο μελέτες συνδέουν το χυμό μήλου με μειώσεις του σωματικού λίπους σε σύγκριση με ένα ποτό με τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Το εκχύλισμα πολυφαινόλης από μήλα, που παρασκευάζεται από μία από τις φυσικές ενώσεις του φρούτου, έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης.

Τα μήλα μπορείτε να τα απολαύσετε με διάφορους τρόπους, τόσο μαγειρεμένα, όσο και ωμά. Δοκιμάστε να τα προσθέσετε σε ζεστά και κρύα δημητριακά, γιαούρτι, σούπες και σαλάτες ή να τα ψήσετε μόνοι σας.

Μούρα

Τα μούρα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, 1/2 φλιτζάνι (74 γραμμάρια) από βατόμουρα περιέχει μόνο 42 θερμίδες, αλλά παρέχει το 12% της ΣΗΠ για τη βιταμίνη C και το μαγγάνιο, καθώς και το 18% για τη βιταμίνη Κ. Ένα φλιτζάνι φράουλες (152 γραμμάρια) περιέχει λιγότερες από 50 θερμίδες και παρέχει 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών, καθώς και 150% της ΣΗΠ της βιταμίνης C και σχεδόν 30% για το μαγγάνιο. Τα μούρα έχουν επίσης αποδειχθεί ότι χορταίνουν. Μία μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν ένα σνακ φρούτων 65 θερμίδων, έφαγαν λιγότερα τρόφιμα σε ένα επόμενο γεύμα από αυτά που έλαβαν γλυκό με τον ίδιο αριθμό θερμίδων.


Επιπλέον, η κατανάλωση μούρων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της φλεγμονής, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα υπέρβαρα. Τόσο τα φρέσκα, όσο και τα κατεψυγμένα μούρα μπορούν να προστεθούν σε δημητριακά ή σε γιαούρτι για πρωινό, αναμειγνύονται τέλεια με λεμόνι, αναμιγνύονται με ψητά προϊόντα ή ρίχνονται σε σαλάτα.

Φρούτα με κουκούτσι

Τα φρούτα με κουκούτσι, επίσης γνωστά ως drupes, είναι μια ομάδα εποχιακών φρούτων με ένα σαρκώδες εξωτερικό και ένα κουκούτσι στο εσωτερικό. Περιλαμβάνουν ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, κεράσια και βερίκοκα. Τα φρούτα με κουκούτσια είναι χαμηλής GI, χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες C και A, τα οποία τα καθιστούν ιδανικά για τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Για παράδειγμα, ένα μέτριο ροδάκινο (150 γραμμάρια) περιέχει 58 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι κεράσια (87 γραμμάρια) παρέχει 87 θερμίδες και δύο μικρά δαμάσκηνα (120 γραμμάρια) ή τέσσερα βερίκοκα (140 γραμμάρια) έχουν μόλις 60 θερμίδες.


Σε σύγκριση με τα ανθυγιεινά σνακ, όπως τα τσιπς ή τα μπισκότα, τα φρούτα με κουκούτσι είναι μια πιο θρεπτική-πυκνή επιλογή πλήρωσης. Τα φρούτα με κουκούτσι μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, κομμένα σε φρουτοσαλάτες, να αναμειχθούν σε ένα πλούσιο γεύμα με κουάκερ ή ακόμη και να ψηθούν στη σχάρα ή να προστεθούν σε πικάντικα πιάτα όπως τα φασόλια.


Πηγή: iatronet.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια