Πώς ο χρόνος του σχολικού διαλείμματος επηρεάζει τις διατροφικές συμπεριφορές των παιδιών;Αυτό που αρέσει στα περισσότερα παιδιά κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας είναι σίγουρα το διάλειμμα και το κολατσιό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το χρονοδιάγραμμα αυτών των δραστηριοτήτων έχει σημασία για το τι τρώνε τα παιδιά, καθώς και για τη σωματική τους άσκηση.

Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν μελλοντικά τα σχολεία να αναπτύξουν τρόπους για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και άσκησης για τα παιδιά, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης. «Οι γενικές μας διαπιστώσεις υποδηλώνουν ότι οι συμπεριφορές του διαλείμματος και του κολατσιού ή μεσημεριανού γεύματος είναι αλληλένδετες. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες επιλογές τροφίμων και τα επίπεδα δραστηριότητας των παιδιών μπορεί να εξαρτώνται από το χρονοδιάγραμμα και τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος και του διαλείμματος», δήλωσε η Gabriella McLoughlin, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Illinois.

Για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν το τι έτρωγαν το μεσημέρι και τη σωματική δραστηριότητα 151 μαθητών της τέταρτης και πέμπτης δημοτικού από δύο σχολεία. Όλα τα παιδιά έφαγαν το μεσημεριανό γεύμα πριν ή αμέσως μετά το διάλειμμα. Οι περισσότερες έρευνες επικεντρώθηκαν στη διατροφική πρόσληψη ή τη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. 

Ο επικεφαλής της μελέτης Naiman Khan θεωρεί ότι είναι η πρώτη στο είδος της έρευνα που «μετρά αντικειμενικά την πρόσληψη τροφής κατά το μεσημεριανό γεύμα σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα και εξετάζει την επίδραση της διάρκειας και του χρονοδιαγράμματος». Ο Khan είναι επίκουρος καθηγητής κινησιολογίας και κοινοτικής υγείας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σπατάλη φαγητού ήταν μικρότερη όταν οι μαθητές έκαναν διάλειμμα πριν από το γεύμα, ενώ τα παιδιά που έτρωγαν πριν το διάλειμμα, κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά. Οι επιστήμονες σχολίασαν ότι τα δεδομένα αυτά δίνουν μια εικόνα για το πότε πρέπει να τρώνε και να παίζουν τα παιδιά, ώστε να έχουν θετικότερα αποτελέσματα στην ποιότητα τόσο της διατροφής, όσο και της άσκησής τους.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα παιδιά που είχαν περισσότερο χρόνο για μεσημεριανό γεύμα και για διάλειμμα και που έτρωγαν πριν παίξουν, ήταν πιο δραστήρια σε αντίθεση με εκείνα που είχαν λιγότερο χρόνο για φαγητό και διάλειμμα. Αυτοί οι μαθητές ήταν πιο δραστήριοι εάν είχαν διάλειμμα προτού φάνε.


Πηγή: itrofi.gr