Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πώς η γυμναστική μπορεί να κάνει καλό στο μυαλό μας;



Η γυμναστική, εκτός από τη συμβολή της στην υγεία του οργανισμού μας και στην αποφυγή πολλών παθήσεων, κάνει καλό και στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Διεθνής επιστημονική ομάδα, μάλιστα, βρήκε την απάντηση στο πώς η γυμναστική κάνει καλό στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Όπως αναφέρεται στο «Stem Cell Reports», ερευνητές από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης υποστηρίζουν ότι η απάντηση κρύβεται στα κύτταρα του αίματος.

«Όταν γυμναζόμαστε, τα βλαστικά κύτταρα στον ιππόκαμπο, περιοχή του εγκεφάλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση, μετατρέπονται σε νέους νευρώνες, γεγονός που συντελεί σε βελτίωση της μνήμης», εξηγεί η δρ Tara Walker από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.

«Αλλά αυτό που δεν γνώριζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες ήταν πως τα βλαστικά κύτταρα ξέρουν πότε πρέπει να αρχίσουν να διαχωρίζονται και να σχηματίζουν νευρώνες μετά τη γυμναστική, με άλλα λόγια πώς το τρέξιμο αλλάζει τον εγκέφαλό μας. Όταν αθλούμαστε, είναι πιθανόν να αλλάζει η σύσταση του αίματος και έτσι αποφασίσαμε να αναλύσουμε το αίμα για να δούμε ποιες αλλαγές μετά την άσκηση επηρεάζουν τα νευρωνικά βλαστικά κύτταρα και τα κάνουν να σχηματίζουν νέους νευρώνες», συμπληρώνει η ερευνήτρια.

Οι επιστήμονες εστίασαν, λοιπόν, σε ομάδα ποντικιών και ανέλυσαν δείγματα αίματος αφού τα είχαν πρώτα βάλει να κάνουν γυμναστική. Τα συνέκριναν στη συνέχεια με ποντίκια που δεν είχαν γυμναστεί.

Όπως αναφέρει η δρ Odette Leiter, «παρατηρήσαμε πολλές αλλαγές στο αίμα μετά τη γυμναστική που σχετίζονταν με τα αιμοπετάλια, τα μικρά κύτταρα του αίματός μας. Συγκεκριμένα παρατηρήσαμε ότι τα αιμοπετάλια έκαναν τα νευρωνικά βλαστοκύτταρα να πολλαπλασιάζονται και να σχηματίζουν νέους νευρώνες. Τα αιμοπετάλια είναι γνωστά κυρίως για το ρόλο τους στην επούλωση των τραυμάτων, αλλά εμείς παρατηρήσαμε ότι η ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων ήταν διαφορετική μετά το τρέξιμο».

Χαρακτηρίζει δε συναρπαστική αυτή τη διαφοροποίηση επειδή τα αιμοπετάλια είναι τελικά πιο περίπλοκες δομές απ’ ότι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, αφού έχουν την ικανότητα να εκκρίνουν διαφορετικά μόρια ανάλογα με το ερέθισμα που τα κινητοποιεί.

Βέβαια η διαπίστωση αυτή θέτει και νέα ερωτήματα, αλλά και ερευνητικές ευκαιρίες, ειδικά ως προς τη διαδικασία της γήρανσης. «Η ανάπτυξη νέων νευρώνων μειώνεται σημαντικά με την πάροδο της ηλικίας, γεγονός που τελικά συντελεί σε γνωστική εξασθένηση και προβλήματα μνήμης και μάθησης στην τρίτη ηλικία. Θέλουμε, λοιπόν, να μελετήσουμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη θετική επίδραση των αιμοπεταλίων για να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε τη μνήμη και τη μάθηση όχι μόνο στα ποντίκια, αλλά και τους ανθρώπους», συμπληρώνει η δρ Walker.


Πηγή: ygeiamou.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια