Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Θερμικό στρες: Τι είναι και πώς επηρεάζει τους κατοίκους της πρωτεύουσας;


Κάθε χρόνο οι κάτοικοι της πρωτεύουσας αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερο θερμικό κίνδυνο, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό διαπιστώνει έρευνα επιστημόνων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην οποία μελετήθηκε η μεταβολή των επιπέδων θερμικού στρες στην Αθήνα τα τελευταία 50 χρόνια.

Θερμικό στρες ή δυσφορία είναι η αντίδραση του οργανισμού στην εξωτερική θερμοκρασία, όταν αυτή είναι χαμηλότερη ή υψηλότερη από την επιθυμητή.

Όπως ανακοινώθηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU), στη Βιέννη, χρησιμοποιήθηκαν δύο βιοκλιματικοί δείκτες, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τη συνδυασμένη επίδραση της θερμοκρασίας και της υγρασίας στα επίπεδα θερμικής άνεσης ή δυσφορίας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Διαπιστώθηκε ότι η συχνότητα εμφάνισης έντονου θερμικού στρες είναι στην Αθήνα δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και μετά, σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Εκτός αυτού, έχει παραταθεί και η διάρκεια της θερμικής δυσφορίας: Οι ημέρες έντονης δυσφορίας ξεκινούν πλέον νωρίτερα και τελειώνουν αργότερα μέσα στο χρόνο, με αποτέλεσμα η χρονική περίοδος της θερμικής δυσφορίας κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες να είναι πλέον διπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη στη δεκαετία του 1970.

Η Δήμητρα Φουντά, από την ομάδα των ερευνητών, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «ακόμα και κατά τις νυχτερινές ώρες η συχνότητα εμφάνισης έντονης ή μέτριας θερμικής δυσφορίας έχει τριπλασιαστεί κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο το θερμικό κίνδυνο, αφού κατά τις νυχτερινές ώρες ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί εύκολα να ανακάμψει από το θερμικό στρες της ημέρας».

Τα ευρήματα της έρευνας προμηνύουν ακόμη πιο έντονο θερμικό… μέλλον! Υπολογίζεται ότι η θερμική δυσφορία θα υπερδιπλασιαστεί στο τέλος του αιώνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η έκθεση του πληθυσμού σε αυξημένο θερμικό κίνδυνο αποτελεί αυτήν τη στιγμή μια από τις σημαντικότερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία παγκοσμίως. Οι κάτοικοι των πόλεων είναι πιο ευπαθείς, λόγω της αθροιστικής επίδρασης του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας. Η παγκόσμια θέρμανση, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αστικοποίηση, αλλά και τη γήρανση του πληθυσμού εκτοξεύουν το θερμικό κίνδυνο. Είναι σημαντικό να ληφθούν κατάλληλα μέτρα από την πολιτεία για το μετριασμό και την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΘΕΣΠΙΑ 2» (Θεμελίωση Συνεργιστικών και ολοκληρωμένων μεθοδολογιών και εργαλείων παρακολούθησης, διαχείρισης και πρόγνωσης Περιβαλλοντικών παραμέτρων και πιέσεων») και την ερευνητική ομάδα αποτέλεσαν οι Γιώργος Καταβούτας, Δήμητρα Φουντά, Κώστας Β. Βαρώτσος και Χρήστος Γιαννακόπουλος.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια