Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πώς θα αντιμετωπίσουμε φυσικά την υποχώρηση των ούλων;



Η υποχώρηση των ούλων αποτελεί κοινό οδοντικό πρόβλημα, το οποίο οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται εγκαίρως επειδή εξελίσσεται με αργό ρυθμό.

Ουσιαστικά, η υποχώρηση των ούλων, γνωστή και ως υφίζηση, είναι η απογύμνωση της ρίζας ενός ή περισσότερων δοντιών. Η διαδικασία αυτή εκθέτει τα δόντια σε βακτήρια που προκαλούν διάφορες ασθένειες. Αν αυτές αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορούν να γίνουν αιτία σοβαρών βλαβών των υποστηρικτικών ιστών και οστών των δοντιών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και την απώλειά τους.

Εκδηλώνεται αρχικά με ευαισθησία των δοντιών. Άλλοι άνθρωποι παρατηρούν ένα δόντι να είναι μακρύτερο από τα διπλανά. Μπορεί επίσης να παρατηρήσουν κάποιο σημάδι κοντά στη γραμμή των ούλων.

Γιατί υποχωρούν τα ούλα;

Πολλές είναι οι πιθανές εξηγήσεις, ανάμεσά τους η κληρονομικότητα, το σκληρό βούρτσισμα, η ανεπαρκής οδοντιατρική φροντίδα, οι ορμονικές διαταραχές (εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση) κλπ.

Η βασική αιτία υποχώρησης των ούλων είναι τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις, οι οποίες καταστρέφουν τα ούλα, δηλαδή ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.


Πώς θα αντιμετωπίσετε την υποχώρηση των ούλων

  1. Αλατόνερο: Οι στοματικές πλύσεις με ζεστό αλατόνερο βοηθούν στη διαχείριση της υποχώρησης των ούλων, του πόνου και της φλεγμονής. Κρατήστε το αλατόνερο περίπου 15 δευτερόλεπτα στο στόμα σας. Επαναλάβετε 2-3 φορές την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα.
  2. Σησαμέλαιο: Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Κρατήστε στο στόμα σας μια κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια φτύστε το. Κατόπιν ξεπλύνετε με νερό. Επαναλαμβάνετε καθημερινά για περίπου ένα μήνα.
  3. Αφέψημα χαμομηλιού: Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής που συνδέεται με την ουλίτιδα και την υποχώρηση των ούλων.
  4. Έλαιο τεϊόδεντρου: Έχει αντιβιοτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυστραλιανή μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική χρήση ελαίου τεϊόδεντρου μειώνει την αιμορραγία των ούλων και επιβραδύνει την ουλίτιδα. Προσθέστε 1-2 σταγόνες ελαίου στην οδοντόβουρτσα ή ανακατέψτε το με την οδοντόπαστα και βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα για μερικές εβδομάδες.
  5. Έλαιο καρύδας: Είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας. Όταν συνδυάζεται με μαγειρική σόδα, το έλαιο καρύδας βοηθά στην απομάκρυνση των οξέων που προκαλούν βακτήρια. Φτιάξτε μία πάστα δοντιών αναμειγνύοντας δύο κουταλιές της σούπας έλαιο καρύδας με ίδια ποσότητα μαγειρικής σόδας και βουρτσίζετε με αυτό τα δόντια σας μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
  6. Βάμμα μύρου: Αποτελεί εξαιρετική θεραπεία για τα ούλα που πονάνε και ματώνουν. Ρίξτε 10-12 σταγόνες βάμματος μύρου σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και κάντε στοματικές πλύσεις.
  7. Χυμός κράνμπερι: Έχει διαπιστωθεί ότι τα κράνμπερι μειώνουν τη φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από τα βακτήρια που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα.
  8. Πράσινο τσάι: Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού μπορούν να καταστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηριδίων που ευθύνονται για την περιοδοντική νόσο. Επίσης, καταστέλλουν την παραγωγή παθογόνων παραγόντων από τα εν λόγω μικρόβια και σταματούν την προσκόλλησή τους στα κύτταρα.
  9. Οδοντικό νήμα: Το οδοντικό νήμα μειώνει τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών και των ούλων, εμποδίζοντας τη συσσώρευση πλάκας. Τα δόντια που περιβάλλονται από μολυσμένα ούλα, έχουν σύμφωνα με έρευνες, 46% περισσότερες πιθανότητες να πέσουν, σε σχέση με αυτά που περιβάλλονται από υγιή ούλα.

Πηγή: onmed.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια