Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Για ποιο λόγο το κόψιμο από χαρτί πονάει τόσο πολύ και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;


Τα κοψίματα είναι για όλους μας ενοχλητικά και επίπονα, ειδικά αυτά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος στο πρόσωπο ή το σώμα ή αυτά που συμβαίνουν στην κουζίνα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού.

Ο κανόνας είναι πως όσο πιο βαθύ είναι το κόψιμο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πόνος, η ενόχληση, αλλά και ο κίνδυνος της μόλυνσης. Η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι τα κοψίματα από χαρτί.

Σε όλους μας έχει τύχει να ξεφυλλίσουμε βιαστικά τις σελίδες ενός βιβλίου ή να σκίσουμε άτσαλα το περιτύλιγμα μιας συσκευασίας, με αποτέλεσμα να νιώσουμε τον έντονο, διαπεραστικό πόνο που συνεπάγεται ένα κόψιμο από χαρτί. Είναι μικρό, σχετικά επιφανειακό τραύμα και συχνά αναίμακτο, όμως για κάποιο λόγο προκαλεί μεγάλο πόνο που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με το BBC, ο λόγος είναι ότι τα ακροδάχτυλά μας έχουν περισσότερες νευρικές απολήξεις σε σχέση με άλλα σημεία του σώματός μας. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την εξέλιξή μας, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαμε τα δάχτυλά μας για να εξερευνήσουμε τον κόσμο. Η πρόκληση μεγαλύτερου πόνου στα χέρια μάς βοήθησε να αποφύγουμε κινδύνους, όπως η φωτιά.

Το χαρτί, αν και φαινομενικά είναι άκακο, μπορεί να σκίσει το δέρμα μας, προκαλώντας πόνο. Τις περισσότερες φορές το κόψιμο είναι επιφανειακό, ο οργανισμός μας δεν αντιδρά όπως στις περιπτώσεις μεγάλης αιμορραγίας, δηλαδή το αίμα δεν πήζει και δεν δημιουργείται η κρούστα που καλύπτει την πληγή. Το τραύμα μένει ανοιχτό και οι νευρικές απολήξεις δέχονται συνεχώς ερεθίσματα, με αποτέλεσμα ο πόνος να είναι αισθητός για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως επισημαίνει το BBC, καλό είναι να είμαστε προσεχτικοί με τη φροντίδα αυτών των τραυμάτων, καθώς τα χαρτιά είναι γεμάτα μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση. Ο καθαρισμός του κοψίματος κάτω από άφθονο νερό και η τοποθέτηση αυτοκόλλητου επιδέσμου είναι σημαντικά για την αποφυγή της μόλυνσης.


Πηγή: iatrikanews.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια