Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στο στόχαστρο της ΕΥΠ η γιάφκα των «κοµάντος» των Εξαρχείων

Η γιάφκα της ένοπλης ομάδας κρούσης των Εξαρχείων που ξυλοκόπησε και μαχαίρωσε λιμενικούς, κατά τη διάρκεια έρευνας για ναρκωτικά σε κατάληψη της οδού Ερεσού, αναζητούν η Κρατική
Ασφάλεια, η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ.
Αρμόδιες πηγές εξηγούν στο «Έθνος της Κυριακής» ότι οι μαυροφορεμένοι «κομάντο» με τα όπλα διαθέτουν κρησφύγετο -πιθανότατα με γκαράζ- όπου βρίσκονται τα δύο πολυμορφικά βαν, ένα μαύρο και ένα ανθρακί, τα τρία kalashnikov και τα τουλάχιστον οκτώ πιστόλια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην καταδρομική επίθεση της 4ης Απριλίου.
Δεδομένου ότι την ημέρα εκείνη κατάφεραν μέσα σε μόλις 10 λεπτά να κινητοποιηθούν και να περικυκλώσουν τους λιμενικούς που επιχειρούσαν σε κατάληψη, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι η γιάφκα βρίσκεται είτε στα Εξάρχεια είτε σε κάποια όμορη περιοχή. Στην καταδρομική ενέργεια συμμετείχαν περίπου 40 άτομα. Αυτό που ενδιαφέρει, ωστόσο, τις «ειδικές» υπηρεσίες ασφαλείας είναι να βρεθεί η ταυτότητα των περίπου 10 «κομάντο» που κατέβηκαν από τα δύο βαν με βαρύ οπλισμό. Επίσημα την έρευνα έχει αναλάβει η Κρατική Ασφάλεια. Εντούτοις, το μεγαλύτερο βάρος των ερευνών για να βρεθεί η άκρη του νήματος μέσα από τη συλλογή πληροφοριών το σηκώνουν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ.
Σφίγγει ο κλοιός

Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, η επίθεση στους λιμενικούς είναι η πιο «έκδηλη έκφραση» του οργανωμένου εγκλήματος στα Εξάρχεια τα τελευταία πολλά χρόνια. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ο κλοιός γύρω από τους δράστες σφίγγει, ενώ την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε ευρεία επιχείρηση στα Εξάρχεια σε κτίρια που τελούν υπό κατάληψη. Οι τρεις από τους ενόπλους που έκαναν «έλεγχο» στους λιμενικούς φαίνονταν να έχουν, σύμφωνα με τις καταθέσεις, στρατιωτική εκπαίδευση και σίγουρα πιο αρχηγικό ρόλο σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Στο παρελθόν έχουν μπει στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών ασφαλείας άτομα για παράνομες δραστηριότητες στα Εξάρχεια, τα οποία έχουν υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις και γνωρίζουν να χειρίζονται άριστα πιστόλια και αυτόματα όπλα. Οταν εμφανίστηκαν οι ένοπλοι στην κατάληψη, οι τέσσερις λιμενικοί αμέσως φυγάδευσαν με κινηματογραφικό τρόπο τον εισαγγελέα. Αφού τον έβαλαν στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο, τον μετέφεραν στις εγκαταστάσεις του Λιμενικού στον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής επικράτησε «παγωμάρα» στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς για περίπου 20 λεπτά κανείς δεν γνώριζε που βρίσκεται ο εισαγγελέας, με αποτέλεσμα αξιωματικοί της Αστυνομίας να ανησυχήσουν ότι απήχθη. «Με σώσατε» ήταν τα λόγια του προς τους λιμενικούς όταν τελικά έφτασε με ασφάλεια στον Πειραιά. Πίσω έμειναν τέσσερις άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου, ανάμεσά τους ο επικεφαλής της επιχείρησης.
«Πέστε κάτω. Μπάτσοι, θα πεθάνετε» τους είπαν οι ένοπλοι. Οι τρεις λιμενικοί υπάκουσαν, ενώ ο τρίτος που καθυστέρησε να υπακούσει δέχτηκε χτυπήματα. Ακολούθησε επίθεση στον επικεφαλής αξιωματικό του Λιμενικού στην επιχείρηση, τον οποίο μαχαίρωσαν τρεις φορές «επαγγελματικά» στον μηρό και στον γλουτό. Ο αξιωματικός έχει επιστρέψει στα καθήκοντά του, ενώ σε αναρρωτική άδεια βρίσκεται συνάδελφός του που ξυλοκοπήθηκε άγρια. Στόχος των ενόπλων, όπως περιγράφεται στις καταθέσεις, ήταν να πάρουν από τα χέρια των λιμενικών τη 49χρονη Ελληνοαυστραλέζα που είχε συλληφθεί εντός της κατάληψης, όπου βρέθηκε ένα κιλό κάνναβης. Μόνο όταν τα κατάφεραν άφησαν τους αιμόφυρτους λιμενικούς να επιβιβαστούν σε υπηρεσιακό όχημα και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.
Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι μετά την «απελευθέρωσή» της από τους ενόπλους η 49χρονη δεν εγκατέλειψε την περιοχή, με αποτέλεσμα να συλληφθεί λίγες ημέρες αργότερα κατά τη διάρκεια έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. σε άλλο υπό κατάληψη κτίριο στην οδό Τζαβέλλα. Οι Αρχές αναζητούν σύνδεσή της με μυστηριώδη Αιγύπτιο που είχε ονοματιστεί σε μαρτυρική κατάθεση Σύρου, ο οποίος είχε συλληφθεί το απόγευμα της 4ης Απριλίου από τη Δίωξη Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου στον Πειραιά για κατοχή 200 γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης. Ο Σύρος είχε καταθέσει ότι τα ναρκωτικά τα πήρε από Αιγύπτιο, που έχει «έδρα» κτίριο στη συμβολή των οδών Ερεσού και Θεμιστοκλέους. «Εχω δει εκεί μέσα μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών» είπε στους λιμενικούς.
Ο Αιγύπτιος, ωστόσο, παραμένει άφαντος από τότε, ενώ η πληροφορία του Σύρου αποδείχτηκε ακριβής αφού οι λιμενικοί βρήκαν ένα κιλό κάνναβη εντός της κατάληψης. Στο μεταξύ, οι «αδιάφθοροι» του Λιμενικού ξεκίνησαν έρευνα για να εντοπιστούν οι ευθύνες για το πώς μια έρευνα της Δίωξης Ναρκωτικών κατέληξε στον τραυματισμό δύο λιμενικών, στην απελευθέρωση μίας συλληφθείσας και στην κλοπή δύο υπηρεσιακών όπλων. Την περασμένη Πέμπτη οι αξιωματικοί του Εσωτερικών Υποθέσεων έλαβαν την πρώτη κατάθεση από λιμενικό που συμμετείχε στην επιχείρηση.








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια