Παθαίνετε κράμπες τη νύχτα; Συμβουλές για να τις αντιμετωπίσετεΑν και οι περισσότεροι έχουν τις έχουν συνδέσει με το καλοκαίρι, τη θάλασσα και την έντονη σωματική άσκηση, ωστόσο, οι κράμπες μάς πιάνουν και στον… ύπνο.

Οι κράμπες εκδηλώνονται ξαφνικά προκαλώντας οξύ πόνο και επίπονους σπασμούς στους μυς της γάμπας διαταράσσοντας έτσι τον ύπνο μας.

Οι αιτίες, που προκαλούν το πρόβλημα αυτό τη νύχτα, παραμένουν άγνωστες, όμως, οι κυριότεροι παράγοντες που «ενοχοποιούνται», είναι η κόπωση των μυών, η κακή κυκλοφορία του αίματος και η πολύωρη ακινησία.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της Mayo Clinic, ο κίνδυνος για τις νυχτερινές κράμπες στα πόδια αυξάνεται με την ηλικία, ενώ περισσότερο επιρρεπείς είναι και οι μέλλουσες μανούλες.

Εξίσου επιβαρυντικοί παράγοντες για την εκδήλωσή τους είναι:
 1. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως είναι οι ενδοφλέβιες ενέσεις σιδήρου, τα οιστρογόνα, διουρητικά, αντισυλληπτικά χάπια, αλλά και τα χάπια για τη μείωση της χοληστερίνης.
 2. Η αφυδάτωση μπορεί να εντείνει το πρόβλημα και για το λόγο αυτό οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση άφθονων υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια μπορεί επίσης να προκαλούνται από προϋπάρχουσες καταστάσεις, όπως:
 • Αλκοολισμός
 • Αφυδάτωση
 • Νόσος του Πάρκινσον
 • Διαβήτης
 • Νευρομυϊκές διαταραχές


Τι να κάνετε

Για να κοιμάστε ήσυχοι είναι δυνατόν να τις αποφύγετε αρκεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:
 1. Κάντε ένα ζεστό ντους ή ζεστό μπάνιο
 2. Τεντώνετε το πόδι σας προς τα επάνω και προς το κεφάλι σας
 3. Κάντε μασάζ στο πόδι με λίγο πάγο
 4. Σηκωθείτε να περπατήσετε ή να κουνήσετε ελεύθερα το πόδι


Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό

Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι νυχτερινές κράμπες είναι απλώς μια ενόχληση, που τους ξυπνάει και διαταράσσει τον ύπνο τους. Ωστόσο, καλό είναι να ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν έχετε οξείς και επίμονες κράμπες πολύ συχνά.


Πηγή: healthreport.gr