Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μπορούν οι γονείς να κάνουν τα παιδιά τους νευρικά;



Ακούμε συχνά από ένα γονιό να λέει ότι το παιδί του, ακόμη και αν είναι μωρό μερικών μηνών, είναι νευρικό!

Εδώ ξεκινάει μια μεγάλη και ίσως ατελείωτη συζήτηση περί των βιολογικών καταβολών των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας... Αλήθεια μπορεί κάποιος άνθρωπος να γεννηθεί «νευρικός», «υπομονετικός», «πεισματάρης»;

Σύμφωνα με την άποψη της Χρύσας Παπακυργιάκη, Ψυχολόγου-Ειδικής Παιδαγωγού, ένα παιδί δεν μπορεί να γεννηθεί φέροντας αυτά τα χαρακτηριστικά εκ γενετής. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε στο παιδί αυτού του είδους τα στοιχεία αναλόγως τη δική μας συμπεριφορά, αλλά φυσικά μέσω της διαπαιδαγώγησής μας.

Πώς, λοιπόν, ένα παιδί γίνεται νευρικό;

Μα φυσικά κοιτώντας τον μπαμπά και τη μαμά καταλαβαίνει κανείς πολλά πράγματα, λέει η κ. Παπακυργιάκη. Μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι με ηρεμία και διάλογο, με μικρής κλίμακας εντάσεις και αρκετή δόση χιούμορ ένα παιδί μαθαίνει ακριβώς αυτό και συμμετέχει σε αυτό.

Εάν από την άλλη μεριά, το παιδί μεγαλώνει σε ένα σπίτι με έντονους καβγάδες, με εκρήξεις θυμού, με φωνές και συσσωρευμένο θυμό, το παιδί θα συμμετάσχει σε αυτό με το να εκφράζεται νευρικά. Το μωρό θα κλάψει έντονα. Για να ακουστεί μέσα στις φωνές, το νήπιο θα ξεσπάει συχνά γιατί νιώθει φόβο και ανασφάλεια, ο έφηβος θα φεύγει από το σπίτι ή θα απομονώνεται για να ξεφύγει από την κατάσταση αυτή.

Πώς μπορώ να το αλλάξω αυτό;

Εάν, επομένως, νιώθετε ότι το κλίμα στην οικογένειά σας είναι έντονο και αρνητικό, αλλά θέλετε να βελτιώσετε τις συνθήκες, η κ. Παπακυργιάκη σας συστήνει να κάνετε τα παρακάτω:
  1. Προσπαθήστε να κάνετε διάλογο και όχι μονόλογο.
  2. Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις μπροστά στα παιδιά, αλλά καλύτερα να περιμένετε όταν τα παιδιά θα είναι εκτός σπιτιού.
  3. Φτιάξτε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας ώστε να δημιουργεί ηρεμία και χαλαρότητα. Ανάψτε κεριά, καθαρίστε το και βάλτε απαλή μουσική.
  4. Χαμογελάστε στα παιδιά σας και να έχετε πάντα μια καλή κουβέντα και μια αγκαλιά για εκείνα.
  5. Μην αντιδράτε νευρικά και «υστερικά» όταν συμβαίνει κάτι που σας φοβίζει ή σας ταράζει. Τα παιδιά βλέπουν τις αντιδράσεις σας και μαθαίνουν από αυτές.


Πηγή: mothersblog.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια