Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εξάρχεια: Η απογοήτευση των «πολιορκημένων»

Ποδοβολητά και φωνές ήχησαν για άλλη μια φορά το βράδυ της Πέμπτης στα «εξοικειωμένα» αυτιά των κατοίκων στα Εξάρχεια. Ομως, ελάχιστοι υποψιάστηκαν την επιχείρηση, που ελάμβανε χώρα
στην οδό Θεμιστοκλέους. «Το τελευταίο διάστημα έχουμε ανά δύο μέρες επεισόδια: πετροπόλεμο και μολότοφ μεταξύ νεαρών και ΜΑΤ, κάδους που καίγονται και παράθυρα αυτοκινήτων που σπάνε», λέει με ειλικρίνεια ηλικιωμένος κάτοικος της περιοχής, «επομένως φανταστήκαμε ότι θα ακολουθούσε κάτι ανάλογο». Η ύπαρξη και φύλαξη σε διαμερίσματα και μερικές καταλήψεις βαρέος οπλισμού στην αθηναϊκή συνοικία αποτελεί, άλλωστε, κοινό «μυστικό». «Οι αρχηγοί της μαφίας όταν περιπολούν για να ελέγξουν πώς πάει το εμπόριο είναι οπλισμένοι», προσθέτει άλλος κάτοικος, που δεν πέφτει από τα σύννεφα με όσα συνέβησαν. «Πέρυσι, άλλωστε, είχαν σημειωθεί πυροβολισμοί από αυτόματο μέσα στον δρόμο», υπενθυμίζει με νόημα.
Η «εγκαθίδρυση» μαφιών, που ασχολούνται με εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, τσιγάρων και (σύμφωνα με πολλούς) ανθρώπων, στα Εξάρχεια ξεκίνησε προ 5ετίας, «τώρα πια αποτελούν καθεστώς». Στις τάξεις της μαφίας φαίνεται ότι έχουν ενταχθεί και ξένοι, οι περισσότεροι ως «ντίλερ» τσιγάρων, στην πλατεία και στα στενά των Εξαρχείων. «Ο κόσμος τους στοχοποιεί δυσανάλογα πολύ, επειδή αυτούς μπορεί να πλήξει» σχολιάζουν πολλοί με αφορμή το «κυνηγητό» εις βάρος αλλοδαπών που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με το επιχείρημα ότι έκαναν λαθρεμπόριο.
Απομόνωση
Η γενικευμένη βία που έχει γίνει καθημερινότητα στη γειτονιά, έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι να νιώθουν φοβισμένοι αλλά και θυμωμένοι· άλλοτε με όσους λυμαίνονται τη γειτονιά τους και άλλοτε με τις Αρχές, που δεν εισακούουν το αίτημά τους για βοήθεια. «Κάθε μέρα απομονωνόμαστε περισσότερο: όλες οι δημόσιες υπηρεσίες έφυγαν από την περιοχή, ακόμα και τα απλά ΑΤΜ, τα λεωφορεία αλλάζουν διαδρομές για να μην περνούν από κοντά, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική για να έρθει σε έκτακτο συμβάν, μια διάρρηξη, μια αστική πυρκαγιά ή έναν εγκλωβισμό σε ασανσέρ, ακολουθεί ειδική διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, για να εξακριβώσει πρώτα ότι το συμβάν είναι πραγματικό και όχι ενέδρα», εξηγούν. Μεταξύ, άλλων, ένα πανό που κοσμεί εσχάτως την πλατεία Εξαρχείων εναντιώνεται στην κατασκευή στάσης μετρό επί της πλατείας, με τη λογική προφανώς ότι αυτό θα αλλοιώσει τον μοναδικό χαρακτήρα της γειτονιάς. Ενα άλλο, όμως, τμήμα των Εξαρχείων αδημονεί για τη σύνδεση με το μετρό.
Οσοι, τέλος, ζουν στην περιοχή, δεν κρύβουν την πικρία τους και για έναν επιπλέον λόγο. «Οι υποψήφιοι δήμαρχοι συζητούν για τα Εξάρχεια και προαναγγέλλουν στρατηγικές, αλλά φοβούνται να έρθουν εδώ να μας συναντήσουν· κανείς δεν το έχει κάνει έως τώρα».





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια