Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εθισμός στο διαδίκτυο: Πάνω από 500 παιδιά στο Παίδων, ακόμη και 3 χρονών!



Αποτελεί ένα υπαρκτό και εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που χρειάζεται αντιμετώπιση από ειδικούς επιστήμονες.

Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 11 χρόνια που λειτουργεί το Τμήμα Αντιμετώπισης του Εθισμού στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, έχουν προσέλθει και έχουν δεχθεί βοήθεια πάνω από 500 παιδιά. Μάλιστα, κάποια ήταν ηλικίας μόλις 3-4 ετών!

Από το 2007 που ξεκίνησε η μονάδα για την αντιμετώπιση του εθισμού των παιδιών με το Ίντερνετ, τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ, έχουν προσέλθει πάνω από 500 παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία κ. Μανώλη Παπασάββα.

Στη συγκεκριμένη μονάδα γίνεται εξατομικευμένη προσέγγιση σχετικά με την προβληματική χρήση του διαδικτύου. «Μας έρχονται παιδιά από 3-4 ετών μέχρι την ηλικία των 16 ετών, είπε ο κ. Παπασάββας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Και προσθέτει: «Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι σε παιδιά ηλικίας 5-12 το 78% χρησιμοποιεί το ίντερνετ, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 90% σε ηλικίες παιδιών 10-12 ετών. Τα παιδιά έχουν εθιστεί στη χρήση διαδικτύου, παίζουν παιχνίδια ως το ξημέρωμα, ζουν απομονωμένα, κλείνονται στον εαυτό τους, δεν έχουν φίλους, παρουσιάζουν φοβίες».

Ο κ. Παπασάββας κάνει έκκληση στους γονείς «όταν θα διαπιστώσουν ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν πολλές ώρες το ίντερνετ και εμφανίζουν διαφορετική συμπεριφορά όταν δεν απασχολούνται με το κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή να αναζητήσουν βοήθεια».

Η κλινική ψυχολόγος-θεραπεύτρια του Αιγινήτειου Νοσοκομείου Ίλια Θεοτοκά, μιλώντας επίσης στο Open, ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από όσο φανταζόμαστε. «Το πρόβλημα είναι οι δραστηριότητες στο μέσο, όχι το μέσο καθ’ αυτό. Κατά βάση τα social media και τα παιχνίδια είναι αυτά που προκαλούν εθισμό, γιατί υπάρχει η άμεση ικανοποίηση, όπως π.χ. τα likes» αναφέρει.

Και συνεχίζει: «Μια συμπεριφορά που ικανοποιείται, τείνει να επαναλαμβάνεται. Ενεργοποιείται η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Το ίδιο ισχύει και με τις χημικές ουσίες. Υπάρχουν και οι συμπεριφορικές εξαρτήσεις, που είναι ο τζόγος και η εξάρτηση από το διαδίκτυο που έχουν τα ίδια συμπτώματα στέρησης. Υπάρχουν συμπτώματα, όταν το παιδί δεν υπακούει σ’ αυτό που λένε. Όταν δεν βάλεις όρια από νωρίς, είναι δύσκολο να πειθαρχήσουν μετά τα παιδιά».

Οι γονείς δεν βάζουν όριο στα παιδιά γιατί νιώθουν ενοχές. Σε κάθε ηλικία υπάρχει διαφορετικό όριο, αν μιλάμε για ηλικίες 4-5 ετών, που χρησιμοποιεί το tablet του γονιού του.

Ακόμα κι αν χρησιμοποιεί τάμπλετ στα 5 του, σημασία έχουν οι χρόνοι. Το θέμα είναι ότι ο γονιός πρέπει να ορίσει στο παιδί χρόνο καθημερινά, μία ώρα την ημέρα, 2 ώρες το σαββατοκύριακο το πολύ.

Οι γονείς πρέπει να εκπαιδευτούν

«Το ότι δεν μπορούν οι γονείς να βάλουν όρια, είναι θέμα δικό τους. Η εφηβεία είναι αργά να βάλεις όρια. Τα βάζεις από νωρίς και τα τηρείς. Τα όρια κάνουν τα παιδιά πιο ευτυχισμένα και πιο υγιή» καταλήγει η κ. Θεοτοκά.


Πηγή: Νίνα Κομνηνού - athina984.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια