Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι εργασίες του 29ου Πανελλαδικού Συνεδρίου Π.Ο.ΑΣ.Υ.


Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων
«30 χρόνια ΠΟΑΣΥ, 30 χρόνια όλοι μαζί. Μας ενώνουν πολλά και τίποτα δεν μας χωρίζει!»Με αυτό το σύνθημα πέρασαν στην Ιστορία οι εργασίες του 29ου Τακτικού Πανελλαδικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας Θεσσαλονίκη, το τριήμερο 26,27 & 28 Μαρτίου 2019, εκπέμποντας πολλά και σημαντικά μηνύματα τόσο εντός του συνδικαλιστικού μας κινήματος όσο και εκτός, κυρίαρχα, δε, προς την Φυσική και Πολιτική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, την Κυβέρνηση, τα Πολιτικά Κόμματα και την Ελληνική Κοινωνία.
Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόριος ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, ο οποίος με ενωτικό πνεύμα και διάθεση, τόνισε ότι στο Συνέδριο δεν χωρούν άγονες αντιπαραθέσεις αλλά ουσιαστική κριτική και κατάθεση προτάσεων με στόχο την αποτελεσματικότητα μιας Ομοσπονδίας - υπόδειγμα πρωτοποριακής δράσης στο ευρύτερο συνδικαλιστικό στερέωμα της χώρας, που μας κάνει όλους υπερήφανους. Χαρακτηριστικές αποδείξεις, η ομοσπονδιακή ιστορική ανατροπή των μνημονιακών νόμων, οι «πιλοτικές» αγωγές που πρώτοι, και σε ανύποπτο χρόνο, είχαμε καταθέσει για τη διεκδίκηση των δώρων και του επιδόματος αδείας, αλλά και τα νομοσχέδια που αναμένουμε για την ανωτατοποίηση της εκπαίδευσης και την αποδέσμευση της αστυνομίας από τα γήπεδα, καθώς και πολλά άλλα επίκαιρα φλέγοντα αιτήματά μας, όπως οι ενέργειες για τη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας του αστυνομικού λειτουργήματος, το νέο βαθμολόγιο, οι προσλήψεις αστυνομικών κλπ.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ομοσπονδίας με τη Φυσική Ηγεσία, η οποία έθεσε απέναντί της το συνδικαλιστικό μας κίνημα, αναλαμβάνοντας η ίδια «πολιτικοσυνδικαλιστικό» ρόλο που δεν της ανήκει, καυτηρίασε τις αστυνομικές πρακτικές των προληπτικών προσαγωγών και, τονίζοντας την εξωστρεφή δράση της Ομοσπονδίας, προέτρεψε τους συναδέλφους να ασχοληθούν, παράλληλα με τα συνδικαλιστικά καθήκοντά τους, και με τα κοινά, θέτοντας υποψηφιότητες στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η εκτενής παρουσίαση του Διοικητικού Απολογισμού έγινε από το Γενικό Γραμματέα της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Γιώργο ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑ, ενώ ο Οικονομικός Απολογισμός και το σχέδιο Προϋπολογισμού έτους 2019, παρουσιάστηκαν από τον Ταμία της Ομοσπονδίας κ. Γιώργο ΚΟΥΛΙΑΚΗ. Από τη μυστική ψηφοφορία που ακολούθησε, προέκυψε η υπερψήφισή τους με συντριπτική πλειοψηφία.
 
Ενημέρωση των συνέδρων για τρέχοντα θέματα έγινε από τον Αντιπρόεδρο Διοικητικών Θεμάτων & Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κ. Αθανάσιο ΝΤΑΒΟΥΡΑ, τον Αντιπρόεδρο Οικονομικών κ. Βασίλειο ΠΑΝΤΑΖΗ, τον Γραμματέα Δ.Σ. κ. Χρήστο ΣΥΝΔΡΕΒΕΛΗ, τη Γραμματέα της Γραμματείας Γυναικών κα Μαρία ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ και το Νομικό μας Σύμβουλο κ. Χάρη ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ.
Η δεύτερη ημέρα των εργασιών ξεκίνησε με τις ομιλίες των κ.κ. Γιώργου ΡΩΜΑΝΙΑ και Αλέξη ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ για τα 30χρονα της ΠΟΑΣΥ και τη στενή υποστήριξή τους προς το συνδικαλιστικό μας κίνημα από γενέσεώς του, αλλά και για τα κρίσιμα ζητήματα που μας απασχολούν, τα αναδρομικά, το ασφαλιστικό και το μέλλον των συντάξεων.
Ακολούθησε η επίσημη έναρξη των εργασιών, παρουσία των επισήμων προσκεκλημένων, αφενός μεν, α) με την προβολή ενός συγκλονιστικού βίντεο για τους 130 Πεσόντες ηρωικά στο καθήκον συναδέλφους μας, β) με το χρονικό του αγώνα για την επικινδυνότητα του αστυνομικού λειτουργήματος που παρουσιάστηκε από το μέλος της ΕΓ της ΠΟΑΣΥ κα Σταυρούλα ΤΖΑΤΖΑΝΑ, αφετέρου δε, με την περιεκτική επετειακή ομιλία του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΥ, που κάλυψε το εμβληματικό μήνυμα του συνεδρίου για ενότητα, όχι μόνο μεταξύ ημών των αστυνομικών και των Πρωτοβαθμίων Ενώσεών μας, αλλά σε όλες της τις εκφάνσεις - ενότητα τόσο με τις άλλες Ομοσπονδίες στο μετερίζι του αγώνα όσο και ενότητα σχέσεων με την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες, ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την αποτελεσματική παρεμβατική δράση του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
 
Σε μία εποχή όπου η βία και η εγκληματικότητα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, σίγουρα δεν φταίει γι’ αυτό ο πολίτης, ο οποίος δικαιούται να αισθάνεται ασφαλής, αλλά και να διαμαρτύρεται, ασκώντας συνταγματικά κατοχυρωμένα  δικαιώματα. Το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί να ασκείται «αλά καρτ» ούτε η πολιτεία να φέρνει απέναντι στην κοινωνία την αστυνομία. Μάλιστα, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, ανέδειξε την αναγκαιότητα θωράκισης του αστυνομικού και της κοινωνίας από την εγκληματικότητα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει αν είναι με τους μπαχαλάκηδες και τις μολότοφ ή με τον αστυνομικό και την κοινωνία.
 
Στη συνέχεια ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνώντων και παρουσίασε το διεκδικητικό μας πλαίσιο, δίνοντας έμφαση στην επικινδυνότητα της εργασίας και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του αστυνομικού ως εργαζομένου που διεκδικεί να έχει ουσιαστική συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες αναβάθμισης του αστυνομικού οργανισμού.
Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους Προέδρους των άλλων Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας κ.κ. Ιωάννη ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑ (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.), Δημήτριο ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.) και Γεώργιο ΔΡΙΒΑΚΟ (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.), καθώς και από τον Αντιπρόεδρο της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. κ. Νικόλαο ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ και τον Πρόεδρο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κ. Ιωάννη ΠΑΪΔΑ.
Την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκπροσώπησε η Υφυπουργός κα Αικατερίνη ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, η οποία αναφέρθηκε στην πολυετή της ενασχόληση με τα προβλήματα της δημόσιας τάξης και τα αιτήματα του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Μίλησε για την τρέχουσα επικαιρότητα, για μια σειρά ενεργειών του υπουργείου και το στάδιο ικανοποίησης σειράς αιτημάτων μας (αναβάθμιση εκπαίδευσης, εφαρμογή συνεργασίας με το ΥΕΘΑ για θέματα υγείας και περίθαλψης, καθαριότητα, επικοινωνίες, οχήματα), ενώ για τα οικονομικής φύσεως αιτήματα συμπλήρωσε ότι το υπουργείο τελεί σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η επικίνδυνη δουλειά του αστυνομικού, δεν πληρώνεται. Μιλώντας δε και ως πρόεδρος του κόμματος Νέα Ελληνική Ορμή, ενόψει των ευρωεκλογών, επιφυλάχθηκε να απαντήσει στα επίμαχα αιτήματά μας.
Προσκεκλημένος ήταν και ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ, ο οποίος απέστειλε μακροσκελή χαιρετισμό, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «μέσα από μία εξαιρετικά ουσιαστική συνεργασία και έναν υποδειγματικό διάλογο ανάμεσα στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, φθάνουμε στην τελική διαμόρφωση των προτάσεων αναβάθμισης των αστυνομικών σχολών και των σχολών της πυροσβεστικής Ακαδημίας. Στόχος μας είναι η καθιέρωση ενός πλαισίου που θα αναγνωρίζει μεν τα θετικά της υπάρχουσας κατάστασης αλλά που θα προχωρήσει και στις απαραίτητες τομές που απαιτούνται σήμερα για την εκπαίδευση των αστυνομικών. Πρόκειται για ένα αίτημα πολλών ετών που γίνεται πράξη. Και θέλω να τονίσω πως προσωπικά οι συζητήσεις με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας σας με βοήθησαν να κατανοήσω τα σημερινά προβλήματα αλλά και τα επιχειρήματα για μία νέα προοπτική στην εκπαίδευση των αστυνομικών κατά τα πρότυπα των πανεπιστημίων μας. Η  αναβάθμιση μπορεί πρωτίστως να αφορά την εκπαιδευτική και επιστημονική εξέλιξη των ανδρών και των γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά τα οφέλη της διαχέονται σε όλη την κοινωνία».
Χαιρετισμό απηύθυναν στο 29ο Συνέδριο, επίσης, ο εκπρόσωπος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, Πατήρ Παντελεήμων, ο εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., πρώην Υπουργός κ. Νικόλαος ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ, ο εκπρόσωπος του Νέας Δημοκρατίας, Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ, καθώς και η Ευρωβουλευτής κα. Ελίζα ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ και η Βουλευτής κα. Κατερίνα ΜΑΡΚΟΥ, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Χρήστος ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ, ο Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιάννης ΔΕΛΛΗΣ, ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. και Γραμματέας Προστασίας του Πολίτη κ. Ευστάθιος ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων κ. Μύρων ΚΙΡΤΙΔΗΣ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ, ο Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, καθώς και ο εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος κ. Ανδρέας ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ.
Παρέστησαν, επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιάννης ΖΙΩΓΑΣ, η υποψήφια Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Ελένη ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ, ο πολιτευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Μιχαήλ ΤΟΛΙΚΑΣ, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης Υποστράτηγος κ. Φώτιος ΔΟΜΖΑΡΙΔΗΣ, οι Βοηθοί Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης Υποστράτηγος κ. Παναγιώτης ΝΤΖΙΟΒΑΡΑΣ και Αβραάμ ΑΪΒΑΖΙΔΗΣ, ο Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος κ. Νικόλαος ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ, ο  Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Α.Λ.Σ. κ Ιωάννης ΜΑΚΡΗΣ, ο Πρόεδρος της Ι.Ρ.Α. κ. Ιωάννης ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗΣ, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Θερμαϊκού κ. Γιώργος ΦΕΣΤΕΡΙΔΗΣ και άλλοι.
Ξεχωριστές, συγκλονιστικές στιγμές του Συνεδρίου αποτέλεσαν οι τιμητικές βραβεύσεις των πρωτεργατών του συνδικαλιστικού κινήματος και των ιδρυτών της Ομοσπονδίας και ιδίως οι συγκινητικές αναδρομές στις προσωπικές διώξεις που υπέστησαν όταν, το 1988, ύψωσαν το ανάστημά τους για να αποκτήσει και ο Έλληνας Αστυνομικός τα αναφαίρετα δημοκρατικά του δικαιώματα. Από αυτήν την εκδήλωση τιμής και μνήμης, «ωσεί παρών» ο αείμνηστος αποταχθείς Πρόεδρος της Ένωσης Κατωτέρων Αστυνομικών Κώστας ΣΥΓΓΟΥΝΗΣ, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή, αφήνοντας παρακαταθήκη σε όλους μας τους αγώνες στους οποίους πρωτοστάτησε μαζί με δεκάδες άλλους συναδέλφους του, για να πνέει ο άνεμος της δημοκρατίας στην Ελληνική Αστυνομία.
Με την ευκαιρία των 30 ετών από την ίδρυση της Ομοσπονδίας, εκτός από τον Κώστα ΣΥΓΓΟΥΝΗ, στην μνήμη του οποίου τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή, τιμήθηκαν οι επίσης αποταχθέντες κ.κ. Ιωάννης ΚΩΤΣΗΣ, Ταμίας της Ένωσης Κατωτέρων Αστυνομικών και Ανέστης ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ, Γενικός Γραμματέας της ΠΟΑΣΥ, ο Κωνσταντίνος Αντωνίου, ιδρυτικό μέλος της ΕΚΑ και μετέπειτα Ταμίας και Αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, ο Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΑΣΥ κ. Κωνσταντίνος ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ, οι πρώην Πρόεδροι της ΠΟΑΣΥ κ.κ. Δημήτριος ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ και Χρήστος ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, καθώς και οι Γενικοί Γραμματείς της ΠΟΑΣΥ κ.κ. Χρήστος ΓΕΩΡΓΑΚΑΣ, Κωνσταντίνος ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ, Αθανάσιος ΜΑΧΑΙΡΑΣ, Αθανάσιος ΜΑΓΟΥΛΑΣ, Ιωάννης ΜΑΚΡΗΣ και Αντώνιος ΜΠΟΤΑΪΤΗΣ.
Οι προσωπικές μαρτυρίες, όπως αυτές κατατέθηκαν ενώπιον των συνέδρων, από όσους εξ αυτών κατέστη δυνατόν να είναι εκεί, ανέδειξαν το μεγαλείο της ψυχής τόσο των επώνυμων πρωτοπόρων συνδικαλιστών μας, όσο και των εκατοντάδων άλλων ανώνυμων συνοδοιπόρων τους τα πέτρινα χρόνια της παρανομίας. Μέσα από το πάθος για ανυπότακτο και ελεύθερο συνδικαλισμό, τις υπερβολές και τα λάθη, η μέχρις εσχάτων σύγκρουσή τους με το κατεστημένο και οι εξοντωτικές διώξεις που υπέστησαν, αποτελούν τη ζωντανή ιστορία μας, παραδίδοντας ακόμα και σήμερα μαθήματα ενωτικής δράσης, ήθους και αξιοπρέπειας για ένα καλύτερο αύριο. Γι’ αυτό η αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία θα συνεχιστεί και εμπλουτιστεί με ανάλογες τιμητικές ενέργειες.
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τοποθετήσεις συνέδρων και την ομόφωνη έγκριση του σχεδίου Ψηφίσματος.
Το ιστορικό 29ο συνέδριο, με τη θετική αποτίμηση της 30χρονης πορείας μας και διδασκόμενο από τα λάθη και τις επιτυχίες όλων μας, άνοιξε μια νέα σελίδα την οποία το συνδικαλιστικό μας κίνημα οφείλει ενωμένο και δυνατό να την καλύψει με νέους αγώνες, δίχως όρια και πατρωνίες. Να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις της απαξίωσης του αστυνομικού λειτουργήματος και των καθημερινών κινδύνων ζωής των συναδέλφων μας με τόλμη και αποφασιστικότητα, κατακτώντας στην πράξη ό,τι μας στερεί ένα ξεπερασμένο σύστημα αστυνομικής διοίκησης και μια εγκλωβισμένη στο χθες, επιζήμια νοοτροπία διαφόρων κέντρων και παράκεντρων του πολιτικού μας συστήματος.
Οι πρωτεργάτες μας δείχνουν το δρόμο!
Με εκτίμηση,
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος
 

πηγή: poasy.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια