Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Άσκηση ετοιμότητας "Μαύρος Χρυσός 2019" (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 19 Απριλίου, άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία «ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ 2019» σε εξωτερικό χώρο των εγκαταστάσεων των ΕΛ.ΠΕ. στο δήμο
Ασπροπύργου Αττικής.
Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε τη διάρρηξη αγωγού τροφοδοσίας με βενζίνη, έπειτα από ανατροπή εκσκαφέα – φορτωτή που εκτελούσε εργασίες στην περιοχή και πρόσκρουσή του με τον αγωγό, με αποτέλεσμα την έντονη διαρροή βενζίνης. Κατά την εξάπλωση του διαρρέοντος προϊόντος, εκδηλώνεται άμεσα πυρκαγιά, προκαλώντας φωτιά λίμνης (poolfire) εντός του παρακείμενου ρέματος Τζαβερδέλα, που επηρεάζει το αντλιοστάσιο της Hellenic Fuels Ασπροπύργου και τις παρακείμενες δεξαμενές του, καθώς και τη σφαιρική δεξαμενή LPG της Coral Gas Ασπροπύργου. Επίσης, ο χώρος εκδήλωσης της πυρκαγιάς απέχει περίπου 100 μέτρα από τον αγωγό φυσικού αερίου τροφοδοσίας των ΕΛ.ΠΕ. από τη Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Από την ανάφλεξη τραυματίζεται ο χειριστής του μηχανήματος και ο επιβλέπων των εργασιών.
Άμεσα κινητοποιούνται από το Ε.Σ.Κ.Ε. οι πυροσβεστικές δυνάμεις και επιχειρούν μαζί με τις ομάδες πυρασφάλειας των ανωτέρω εγκαταστάσεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, την ψύξη των δεξαμενών και των σωλήνων, από τους οποίους διέρχονται καύσιμα και τη διάσωση των τραυματιών. Παράλληλα, ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στο σημείο, ενημερώνει για το ενδεχόμενο εκδήλωσης Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (Β.Α.Μ.Ε.), ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την ενεργοποίηση των ειδικών Σχεδίων Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (Σ.Α.Τ.Α.Μ.Ε.).
Σκοπός της άσκησης ήταν η δοκιμασία της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας των δομών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και ο έλεγχος της υλικοτεχνικής υποδομής των φορέων και των μέσων που διαθέτουν.
Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της άσκησης, η οποία συντονίστηκε από τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Αττικής, Αρχιπύραρχο Χρήστο Γκολφίνο, συμμετείχαν η Π.Υ. Ελευσίνας, η Π.Υ. Μεγάρων, η 1η Ε.Μ.Α.Κ., ο 4ος Π.Σ. Πειραιά, , ο 10ος Π.Σ. Αθηνών, το Ε.Σ.Κ.Ε., οι ομάδες πυρασφάλειας των ΕΛ.ΠΕ., Hellenic Fuels, Coral Gas Ασπροπύργου, Ε.Κ.Ο. ΑΒΕΕ Ασπροπύργου, μέλη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Ασπροπύργου, η ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ., το Ε.Κ.Α.Β., το Θριάσιο νοσοκομείο και η Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε, ενώ την παρακολούθησαν ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης, ο Διοικητής Ε.Σ.Κ.Ε. Υποστράτηγος ΠΣ Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο Υποδιοικητής της 1ης Ε.Μ.Α.Κ., καθώς και πλήθος εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων, Υπηρεσιών και εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καυσίμων.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια