Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κοινωνική διχτ...ίωση – Tης Τάνιας Ώττα


Η εξελισσόμενη διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα γνωστά σε όλους social media, τα καθιστά πλέον ως ένα πολυεργαλείο του διαδικτύου.  Έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς ενισχύουν την κοινωνικότητα των ατόμων, παρέχουν αμφίδρομη επικοινωνία και εξυπηρετούν πολλές ανάγκες, επαγγελματικές, ψυχαγωγικές, κοινωνικές, φιλανθρωπικές, πολιτισμικές και παράλληλα  επιτρέπουν τη δημόσια και ελεύθερη μετάδοση πληροφοριών αλλά και την ελεύθερη έκφραση των πολιτών.

Ο αριθμός των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς από έτος σε έτος σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Hootsuite στον Digital 2019, περίπου το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού (δηλαδή 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι) είναι σήμερα χρήστες των social media, ενώ η χρήση του διαδικτύου αυξήθηκε από το 2018 κατά 9%, αγγίζοντας το 57% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πέρα από τη χρησιμότητά τους, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αρνητικές επιπτώσεις των social media στην ψυχολογία των χρηστών, και κυρίως των νέων, που είναι πιο ευάλωτοι ως πληθυσμιακή ομάδα και κάνουν μεγαλύτερη χρήση, η οποία αγγίζει τα όρια της εξάρτησης και πολλές φορές μάλιστα τα ξεπερνά, με πολύ αρνητικά αποτελέσματα, τόσο για τον ίδιο τον χρήστη όσο και για το οικείο περιβάλλον του.

Η αποχαύνωση που δημιουργεί ο κόσμος των social media απομακρύνει τους χρήστες από την κοινωνική ζωή, με επιπτώσεις στην εργασιακή απόδοση, στις προσωπικές σχέσεις, στις επιδόσεις των μαθητών στις σχολικές απαιτήσεις, ακόμη και στην υγεία, όχι μόνο την ψυχική και τη σωματική. Ο χρήστης νοσεί ψυχικά και σωματικά και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ζωής του, επηρεαζόμενος από όλα όσα βλέπει στο διαδίκτυο. Παρακολουθεί τις δημοσιεύσεις άλλων χρηστών, ζηλεύει,  προσπαθεί να συναγωνιστεί, να αυτοπροβληθεί, να κερδίσει το ενδιαφέρον άλλων χρηστών, να δείξει ότι είναι πιο κοινωνικός από τους άλλους, ότι έχει ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, ακόμη και περιουσιακά στοιχεία που θα του ανεβάσουν την αξία ως άτομο.

Αρκεί να φανταστούμε το διαδίκτυο ως έναν τεράστιο ωκεανό, όπου καθημερινά χιλιάδες χρήστες κολυμπούν παγιδευμένοι στα δίχτυα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης , τα οποία τους προσφέρουν  μία εικονική πραγματικότητα και τους κατευθύνουν στην μοναξιά και την αποξένωση από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Πληθώρα προσωπικών δεδομένων του κάθε χρήστη είναι διαθέσιμα για τον οποιονδήποτε, για οποιαδήποτε χρήση, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι χρήστες να γίνονται θύματα, με κίνδυνο τη ζωή τους.

Ο τρόπος χειρισμού των χρηστών και κυρίως των νέων που είναι εξαρτημένοι από τα social media απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι όποιες τάσεις εθισμού και να ενισχυθεί η κοινωνικότητά τους και με άλλους τρόπους, πέρα του διαδικτύου.

 Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου στην ευαισθητοποίηση και πλήρη ενημέρωση των νέων για την ορθή και συνετή χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι πολύ σημαντικός, σε συνδυασμό με εκστρατείες ενημέρωσης για την παροχή βοήθειας σε όσους έχουν πέσει θύματα παραβατικής συμπεριφοράς στα πλαίσια κάποιου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι ένα αντικείμενο, κινητό τηλέφωνο, τάμπλετ ή ηλεκτρονικός υπολογιστής, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρωπο. Η ηλεκτρονική επικοινωνία δεν συγκρίνεται με την προσωπική. Η τεχνολογία δεν αντικαθιστά την κοινωνική και επαγγελματική μας δραστηριότητα. Η αξία των ανθρώπων και διαφόρων δράσεων που μας γεμίζουν συναισθηματικά, ομορφαίνουν και δίνουν ενδιαφέρον και νόημα στη ζωή μας δεν συγκρίνεται με καμία οθόνη εικονικής πραγματικότητας. Το διαδίκτυο πρέπει να παραμείνει ένα εργαλείο και μόνο και σε καμία περίπτωση να μην  αντικαταστήσει τον άνθρωπο, τον ίδιο μας τον εαυτό.

 

 


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια