Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εχει το «O.Κ» ελληνικές ρίζες;


Γράφει ο Ηλίας Χριστέας
 

 

Στις 23 Μαρτίου 1839, πρωτοδημοσιεύθηκαν τα αρχικά «Ο.Κ.» στην εφημερίδα The Boston Morning Post. Σήμαινε τη συντομογραφία «oll korrect,» ένα δημοφιλές αργκό ορθογραφικό λάθος του «όλα σωστά» και μπήκε πλέον στην καθημερινή ομιλία των Αμερικανών....

Έτσι στα τέλη της δεκαετίας του 1830, τα αρχικά εμιας ανορθόγραφης φράσης έγινε από τα αγαπημένα σλόγκαν όλων των νέων, μορφωμένων και μή, να συντομεύσει την πρόταση ως αργκό, όταν μίλαγε ο ένας στον άλλον.

 

 

-------ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ----------

Έχουν γίνει προσπάθειες να αποδοθεί ελληνική καταγωγή στο Ο.Κ. και να ετυμολογηθεί από τη φράση όλα καλά. Ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε στην αργκό των ελλήνων μανάβηδων οι οποίοι έβαζαν το ΟΚ στα τελάρα στα οποία τε περιεχόμνα προιόντα (φρουτα-λαχανικά κα) ήταν ΟΛΑ ΚΑΛΑ, σε αντίθεση μ άλλα που ήταν ΚΑΛΑ μόνο αυτά στην επιφάνεια....

Συνιστούν όμως παρετυμολογία, δηλαδή εικασία που βασίζεται σε εξωτερικές ομοιότητες χωρίς αποδείξεις από τη γλωσσική ιστορία. To ίδιο ισχύει και για εκδοχές που αποδίδουν στη φρ. λατινική, γαλλική, φινλανδική, σουηδική, ακόμη και ινδιάνικη αρχή.

 ================================================

 

Τα κείμενα εκείνης της εποχής εμφανίζουν τάση να παρουσιάζονται κοινόλεκτες φράσεις με τη μορφή παρηλλαγμένων ακρωνυμίων. Επί παραδείγματι, η φρ. all right συναντάται ως O.W. (περιπαικτική παραλλαγή: oll wright) και η φρ. no go, συνήθης εκείνη την εποχή, απαντά ως K.G. (περιπαικτική παραλλαγή: know go). Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύεται ο αμερικανισμός Ο.Κ.

Η παραπάνω εκδοχή υποστηρίζεται από τα στοιχεία τού δημοσιογραφικού λόγου τής εποχής, έχει δε ισχυρότερη βάση από άλλες προτάσεις. Ανεξάρτητα από την αρχική προέλευση, η διάδοση του O.K. οφείλει πολλά στον υποψήφιο πρόεδρο των Η.Π.Α. Martin van Buren, απώτερης ολλανδικής καταγωγής, τον οποίο οι υποστηρικτές του συνήθιζαν να αποκαλούν (το 1840) Old Kinderhook και ίδρυσαν λέσχη οπαδών του με την επωνυμία O.K. Club, ώστε να συμπέσει με την ήδη γνωστή φρ. oll korrect.

 

 

Από όλες τις συντμήσεις που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, το ΟΚ ωθήθηκε στο προσκήνιο, όταν τυπώθηκε στη Morning Post, ως μέρος αστείου. Η δημοτικότητά της εξερράγη όταν χρησιμοποιήθηκε απο πολιτικούς.

Όταν ο τότε πρόεδρος Martin Van Buren έβαινε προς επανεκλογή, οι Δημοκρατικοί υποστηρικτές του οργάνωσεαν μια ομάδα για να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους. Αυτή η ομάδα ΟΚ Club , αναφέρεται τόσο στο ψευδώνυμο του Van Buren “Old Kinderhook”(με βάση την γενέτειρά του Kinderhook, Νέα Υόρκη), και με τον δημοφιλή όρο στις εφημερίδες. Την ίδια στιγμή, το αντίπαλο Κόμμα Whig έκανε χρήση του «OK» για να δυσφημίσουν τον Van Buren και τον πολιτικό μέντορα Andrew Jackson. Σύμφωνα με το Whigs, ο Jackson επινόησε τη συντομογραφία «OK» για να καλύψει τα δικά του ορθογραφικά λάθη στο «όλα σωστά.»

Ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για τη διαλεύκανση του μυστηρίου πίσω από το «OK» ήταν ο Αμερικανός γλωσσολόγος Allen Walker Read. Ένας Άγγλος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, ανέπτυξε μια σειρά από εσφαλμένες θεωρίες για την προέλευση του «OK», που κυμαίνονται από το όνομα ενός δημοφιλούς μπισκότου του Στρατού (Orrin Kendall) στο όνομα του λιμανιού της Αϊτής που φημίζεται για το ρούμι του (Aux Cayes) με την υπογραφή του επικεφαλής Choctaw που ονομάζεται Old Keokuk.Άσχετα με την προέλευσή του, το «ΟΚ» έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλείς όρους στον κόσμο, και σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες γλωσσικές εξαγωγές της Αμερικής

 Η αγγλική έκφραση okay ή ΟΚ / Ο.Κ. (σπανίως οκέι σε μία φράση) σημαίνει, κατά κανόνα, «εντάξει» και αποτελεί χαρακτηριστικό αμερικανισμό, που χρησιμοποιείται συνήθως για να δηλώσει αποδοχή ή συμφωνία. Πολλές φορές χρησιμοποιείται απλώς ως συνομιλιακό εκφώνημα ή για να δηλώσει ότι η ποιότητα ενός αντικειμένου είναι ικανοποιητική.

Χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην αγγλική γλώσσα, αλλά έχει πλέον ενσωματωθεί σε διάφορες γλώσσες ως ‘’λεξικό δάνειο’’.


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια