Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εφιαλτικό! Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα αγόραζε το Facebook από εφήβους!


Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο πλήρωνε έως και 20 δολάρια το μήνα (περίπου 17€) σε εφήβους από 13 έως 17 ετών για να του παρέχουν ιδιαίτερα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Το νέο αυτό σκάνδαλο αποκάλυψαν το BBC και το TechCrunch. Η πρακτική διακόπηκε αμέσως μόλις αποκαλύφθηκε, ενώ η εταιρεία αρνήθηκε τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να προσεγγίζει εφήβους μέσω διαφημίσεων. Εκπρόσωπος τύπου του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου δεν μπόρεσε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου του BBC αν η πρακτική εφαρμόστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε άλλες χώρες εκτός ΗΠΑ.

Η εφαρμογή, την οποία κατέβαζαν οι έφηβοι στο κινητό τους, για να παρακάμπτονται τα συστήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων της Apple, παρείχε στο Facebook «σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση» στη συσκευή του χρήστη, περιλαμβανομένων:
  1. του περιεχομένου προσωπικών μηνυμάτων σε όλα τα chat applications (φωτογραφιών και βίντεο περιλαμβανομένων)
  2. των email
  3. της δραστηριότητας περιήγησης στον ιστό (web browsing)
  4. τα στοιχεία όλων των εγκατεστημένων apps και πότε αυτά χρησιμοποιούνταν
  5. το ιστορικό τοποθεσίας του χρήστη (το πού βρισκόταν δηλαδή ο χρήστης ανά πάσα στιγμή)
  6. τη χρήση των δεδομένων περιαγωγής

Επιπλέον, από τους χρήστες ζητήθηκε να παρέχουν screenshots των παραγγελιών τους στο Amazon.

Στους όρους της συμφωνίας περιλαμβανόταν το ότι ο χρήστης συμφωνούσε να μην αποκαλύψει καμία πληροφορία σχετικά με το εν λόγω project σε τρίτους.

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε πως όλοι όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα είχαν συναινέσει και ότι η έρευνα αγοράς ήταν μια συνήθης πρακτική. Ωστόσο, λίγες ώρες αφότου δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ του TechCrunch, η εταιρεία δήλωσε πως θα ανέστειλε τη λειτουργία του προγράμματος στις συσκευές Apple. Μέχρι στιγμής, πάντως, αντίστοιχο πρόγραμμα στις συσκευές Android δεν έχει αποσυρθεί.

Η έρευνα επικεντρωνόταν σε ηλικίες από 13 έως 35. Αν και το Facebook δήλωσε επίσημα πως από τους ανηλίκους ζητήθηκε υπογραφή γονέα, οι δημοσιογράφοι του BBC που δήλωσαν πως ήταν 14 ετών μπόρεσαν μια χαρά να κατεβάσουν το app χωρίς να τους ζητηθεί κανενός είδους γονική συναίνεση. Το μόνο που είδαν ήταν απλώς μια σελίδα που έλεγε ότι «οι χρήστες πρέπει να είναι άνω των 18».

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του BBC εδώ και του TechCrunch εδώ


Πηγή: in2life.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια