Τα πέντε πλουσιότερα τρόφιμα σε βιταμίνη D


Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», παράγεται φυσικά από τον οργανισμός μας κατά την έκθεση του δέρματος στον ήλιο.

Επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων, ενώ κομβική είναι και η συνεισφορά της στο να απορροφά ο οργανισμός ασβέστιο και φώσφορο.

Πέρα από τον ήλιο, όμως, υπάρχουν και πέντε τροφές που αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης D. Ποιες είναι αυτές;
  1. Σολωμός (στα 85γρ. φρέσκου σολωμού, 450 IUs): Πρωταθλητής στη βιταμίνη D o σολωμός με 450 IUs σε 85γρ.
  2. Τόνος (στα 85γρ. τόνου κονσέρβα σε νερό, 154 IUs): Μόλις 85 γραμμάρια τόνου σε νερό περιέχουν 154 IUs.
  3. Σαρδέλες (δύο σαρδέλες δίνουν 46 IUs): Με μόλις 2 σαρδέλες προσλαμβάνετε 46 IUs βιταμίνης D
  4. Βοδινό συκώτι (Στα 85 γρ. 46 IUs): Στην τέταρτη θέση το βοδινό συκώτι με 85 γρ να περιέχουν 46IUs
  5. Κρόκος αβγού (σε ένα μεγάλο κρόκο αβγού, 37 IUs): Ένας μεγάλος κρόκος αβγού περιλαμβάνει 37 IUs βιταμίνης D

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης D είναι, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, 400-800 IU/ημέρα για τους ενήλικες κάτω των 50 ετών και 800-1000 IU ημερησίως για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.


Πηγή: ygeiamou.gr
_