Έντεκα καθημερινές συνήθειές μας αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη!


Μπορεί καθημερινές μας συνήθειες να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2; H επιστήμη λέει πως κάτι τέτοιο ισχύει.

Ο διαβήτης είναι πιο κοινός από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Μπορεί μάλιστα να υπάρχει σιωπηλά για πολλά χρόνια χωρίς να γίνεται αντιληπτός, εφόσον δεν γίνονται προληπτικές εξετάσεις και να διαγνωστεί μόνο όταν εκδηλωθούν προβλήματα που προκαλούνται από την πάθηση.

Ο διαβήτης είναι μια δια βίου πάθηση, που προκαλεί το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου να γίνει πάρα πολύ υψηλό. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη: ο τύπου 1 και ο τύπου 2.

Ένας άνθρωπος βρίσκεται στο στάδιο του προδιαβήτη όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του είναι πάνω από το φυσιολογικό, αλλά όχι τόσο υψηλά που να θεωρείται ότι πάσχει από διαβήτη.

Μερικά πρώιμα συμπτώματα στο διαβήτη είναι γνωστά, όπως διαρκής δίψα, ναυτία ή εμετός, υπερβολική ούρηση, ξαφνική απώλεια ή αύξηση βάρους, απώλεια όρασης ή ακοής.

Οι συνήθειες της καθημερινής μας ζωής φαίνεται να παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη. Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά σε αυτές:

 1. Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό
 2. Όταν δεν πίνουμε καφέ: Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που πίνουν καφέ μακροχρόνια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καφέ.
 3. Όταν ξενυχτάμε και δεν κοιμόμαστε αρκετά: Εκτιμάται ότι το 70% των ατόμων με διαταραχές ύπνου έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η ανεπάρκεια ύπνου διαταράσσει την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίσει το σάκχαρο, δημιουργώντας τον κίνδυνο ανάπτυξης προ-διαβήτη.
 4. Όταν πίνουμε αρκετό αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
 5. Όταν δεν μας βλέπει ο ήλιος
 6. Όταν τρώμε αρκετά το βράδυ
 7. Όταν δεν τρώμε καθόλου πρωινό
 8. Όταν βάζουμε πολύ αλάτι στο φαγητό
 9. Όταν καπνίζουμε αρκετά
 10. Όταν κάνουμε καθιστική ζωή και δεν ασκούμαστε
 11. Όταν περνάμε αρκετές ώρες μπροστά από την τηλεόραση: Όσο περισσότερη ώρα περνάμε μπροστά από το κινητό, τον υπολογιστή ή την τηλεόραση, τόσο μεγαλύτερο κακό κάνουμε στον εαυτό μας. Η καθιστική ζωή είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες στην εξάπλωση του διαβήτη.


Πηγή: bovary.gr
_