Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ηχηρή απάντηση Αποστολάκη στην τουρκική πρόκληση μέσα στη Βουλή

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν έκρυψε τα "καουμποϊλίκια" της Τουρκίας στο Αιγαίο από τα μέλη της διακοινοβουλευτικής συνόδου του ΝΑΤΟ χτυπώντας καμπανάκι για τον κίνδυνο ενός
ατυχήματος αλλά και τη σημασία του διαλόγου που ξανάρχισε μεταξύ των δυο χωρών  για την εκτόνωση της έντασης.
«H προσπάθεια είναι να διατηρήσουμε την ειρήνη στην περιοχή με μια χώρα που είναι αρκετά προκλητική, διεκδικεί πράγματα, που δεν της ανήκουν, παραβιάζει θαλάσσιο και εναέριο χώρο καθημερινά αλλά η προσπάθεια μας αποδίδει ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση μη ελεγχόμενη και να μην προκύψει σοβαρό επεισόδιο», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας..
Ο Τούρκος βουλευτής του κόμματος του Ερντογάν, όμως , ήρθε έτοιμος να προκαλέσει μέσα στην ελληνική βουλή. Προειδοποίησε ότι οι «μονομερείς» - όπως είπε- εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κύπρο θα έχουν συνέπειες από την Τουρκία.
«Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Αλλά δεν έχει θάλασσα. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις, που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές, γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες», είπε ο Αχμέτ Γκιουντίζ.
Πήρε, όμως, “πληρωμένη” απάντηση από τον Ευάγγελο Αποστολάκη όταν έθεσε ζήτημα συμμετοχής της Τουρκίας στα ενεργειακά πρότζεκτς με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
 «Πιστεύετε ότι η απουσία της Τουρκίας από τέτοια πρότζεκτ συνεργασίας υπηρετούν την σταθερότητα ή οδηγούν σε νέες διαμάχες;» ρώτησε ο Τούρκος βουλευτής
 «Χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στην κυριαρχία των χωρών, δεν υπάρχει χώρος για συνεργασία», απάντησε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.
“Μοντέλο Πρεσπών” στα Ελληνοτουρκικά
Με δεδομένο ότι παγίως η ελληνική εξωτερική πολιτική αναγνωρίζει ως μοναδική διαφορά με την Τουρκία το θέμα της υφαλοκρηπίδας, προκάλεσε αίσθηση ο παραλληλισμός με την συμφωνία των Πρεσπών που έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης για επίλυση ελληνοτουρκικών θεμάτων.
ΝΔ: μεγάλη ανησυχία για το πού το πάει και στα ελληνο-τουρκικά η κυβέρνηση Τσίπρα

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος για τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς μιλώντας στους Δελφούς ισχυρίστηκε ότι Έλληνες και Κύπριοι δεν θα πρέπει να είμαστε “μονοχοφάηδες“ σε σχέση με τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου.

Σήμερα κατά την διάρκεια συνεδρίασης επιτροπών της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραγιαννίδης και Δουζίνας αντί να απαντήσουν στις προκλήσεις τούρκου βουλευτή, υποστήριξαν πως “πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία”.

Όλα αυτά προκαλούν μεγάλη ανησυχία για το πού το πάει και στα ελληνο-τουρκικά η κυβέρνηση Τσίπρα. Γι’ αυτό ακριβώς ζητήσαμε να μην προχωρήσει πριν από τις εκλογές σε καμία πρωτοβουλία ή συμφωνία στα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών και Άμυνας της ΔΗ.ΣΥ. έκανε λόγο για «πολλά και σοβαρά λάθη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αίθουσα της ελληνικής Βουλής μετά από προκλήσεις Τούρκου βουλευτή», τα οποία «δεν έχουν προηγούμενο».
«Πρώτα η ανιστόρητη θέση πως η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να καταστεί πρότυπο για τα ελληνοτουρκικά, δεύτερον πως αυτή η απαράδεκτη θέση καταγράφεται ως αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προκλήσεις Τούρκου βουλευτή μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας και τρίτον η έλλειψη απάντησης από την πλευρά της Κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις ανωτέρω προκλήσεις συγκροτούν μία ακόμη μελανή στιγμή στα σοβαρά θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.
Απάντηση Δουζίνα σε Κουμουτσάκο και Λοβέρδο
Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας απάντησε στα όσα ανέφεραν οι Γ. Κουμουτσάκος και Αν. Λοβέρδος, σχετικά με τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις «προκλήσεις» του Τούρκου βουλευτή.
Η δήλωση του Κώστα Δουζίνα
Τι απάντησε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Με μεγάλη έκπληξη διάβασα τις ανακοινώσεις του κ. Κουμουτσάκου και του κ. Λοβέρδου σχετικά με τη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τη Δημοκρατική Διακυβέρνηση και της Υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, οι οποίες αναφέρονται σε «δηλώσεις» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως πρόεδρος της σχετικής Επιτροπής της Βουλής, ενημέρωσα τους φιλοξενούμενους βουλευτές για την εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας της χώρας μας. Το ένα τρίτο της ενημέρωσής αφιερώθηκε στο Κυπριακό. Αναφέρθηκα αναλυτικά στην κατοχή του 1/3 του νησιού από τα τουρκικά στρατεύματα, την απαίτηση της αποχώρησης του στρατού κατοχής και του τέλους των εγγυήσεων, τις οποίες ονόμασα ένα «αποικιοκρατικό απομεινάρι σε μια μετα-αποικιοκρατική εποχή». Η ενημέρωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα διαφορετικό μέρος της ομιλίας και ουδέποτε έγινε η παραμικρή σύνδεση των δύο.
Όταν ο Τούρκος βουλευτής αναφέρθηκε στα θέματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, παρουσίασα πλήρως την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία συμπίπτει με αυτή της κυπριακής, τονίζοντας την πλήρη υποστήριξη της θέσης μας από το διεθνές δίκαιο και τις κυβερνήσεις άλλων αναμεμιγμένων κρατών.
Ο Νίκος Τόσκας μίλησε εκτεταμένα για τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου από τουρκικά αεροπλάνα και άλλες τουρκικές παραβιάσεις. Ο Χρήστος Καραγιαννίδης εξήγησε ότι τα Ελληνο-Τουρκικά προβλήματα δεν είναι θέμα συζήτησης της Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Οι απαντήσεις των Ελλήνων βουλευτών ήταν σαφείς και κατηγορηματικές και μόνο η πιθανή άγνοια των Αγγλικών ή κακή πίστη θα δικαιολογούσε την παραποίησή τους.
Μέχρι τώρα είχαμε ακούσει για fakenews. Με έκπληξη τώρα μαθαίνουμε και τις fake συνδέσεις πλήρων ασύνδετων τοποθετήσεων. Διαβάζοντας τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης θυμήθηκα ότι κάποιος είπε ότι κατά την Βίβλο «δεν υπάρχει Θεός». Ξέχασε όμως να προσθέσει ότι η προηγούμενη φράση έλεγε: «είπεν άφρων εν τη καρδία αυτού».


Στεφανία Μουρελάτου
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια