Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι & να μαθαίνουν οι νεότεροι

Θεσσαλονίκη 2 Μαρτίου 2019

 
Σαν σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 30 χρόνια από τότε.

 

(Ημερομηνία αναγνώρισης συνδικαλιστικού σωματείου και ίδρυση προσωρινής Ομοσπονδίας ΠΟΑΣΥ)

 

 

Ονομάζομαι Θεόδωρος Γκαζέπης, πρώην συνδικαλιστής – αστυνομικός. Νοιώθω την ανάγκη να αναφέρω μερικά πράγματα με αφορμή το συνέδριο των συνδικαλιστών αστυνομικών που θα γίνει στη πόλη μου. Θεωρώ ότι στο συνέδριο αυτό, θα πρέπει κάποτε να προσκληθούμε και να απευθύνουμε ένα χαιρετισμό, οι “σκαπανείς” συνδικαλιστές, όπως ο υποφαινόμενος ή ο Ανέστης ο Κελεσίδης. Πρέπει κάποτε η ηγεσία σας, να μας τιμήσει, έστω καλώντας μας στο συνέδριο, ώστε να γνωρίσουν οι νεότεροι αυτούς που θυσιάστηκαν, για να έχετε σήμερα την πολυτέλεια της αρχαιρεσίας στο κλάδο σας.

 

 

Θα περιγράψω μερικά μόνο, γεγονότα, για τα οποία, εμείς οι παλιότεροι έπρεπε να παλαίψουμε, να τα ανατρέψουμε και να κερδίσουμε το δικαίωμα του συνδιακαλίζεσθαι...

 

 

Πως θα αισθανόσουν αν η Αστυνομία σε θεωρούσε “εν παντί τόπω και χρόνω εν υπηρεσία”; Οι παντρεμένοι έβγαζαν έξω την οικογένεια τους εν στολή! Οι άγαμοι δεν την έβγαζαν (τη στολή) ούτε στο τμήμα (;)

 

 

Πως θα αισθανόσουν αν ως άγαμος, ήσουν αναγκασμένος να μένεις σε κοιτώνες δίπλα στα κελιά του τμήματος, (δίπλα σε κρατούμενους), χωρίς συνθήκες υγιεινής & θέρμανσης;

 

 

Πως θα αισθανόσουν αν πλήρωνες για σύτισση, ανεξάρτητα αν έτρωγες έξω ή ήσουν έγγαμος;

 

 

Πως θα αισθανόσουν αν είχες δικαίωμα για μια (1) 24ωρη το μήνα, να υποβάλεις ανάλογο αίτημα 10 μέρες πριν κι ο διοικητής να μην στη χορηγεί; Κάπου στο 1979 εφαρμόζεται το 5θήμερο στο Στρατό. Το Αρχηγείο της Χωροφυλακής στέλνει υπόμνημα δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής 5θημέρου στη Χωροφυλακή!

 

Εχθρός (Αντίπαλος) του συνδικαλισμού στους κατώτερους αστυνομικούς ήταν ο ανώτερος του κατωτέρου! Ο Αστυνόμος για τους υφισταμένους του, ο Γενικός για τους άντρες του κι ο Αρχηγός για το Σώμα ολόκληρο. Τους βόλευε, αυτό που ονομάζω Εύκολη Διοίκηση (Σήκω – Κάτσε / Έλα εδώ ρε – Τσακίσου και φύγε)

 

Πως θα αισθανόσουν αν ήθελες να συμμετέχεις στις εξετάσεις για τη σχολή υπαξιωματικών κι ο Διοικητής σου να μην το επιτρέπει; (με το έτσι θέλω)

 

Πως θα αισθανόσουν αν ήθελες να συμμετέχεις στις εξετάσεις για τη σχολή αξιωματικών κι ο Διοικητής να μην το επιτρέπει; (με το έτσι θέλω)

 

 

Πως θα αισθανόσουν αν, εν έτη 1981 έτρωγες 5000 δρχ πρόστιμο γιατί το καπάκι της θήκης του περιστρόφου ήταν ξεκούμπωτο; Η δερμάτινη θήκη ήταν εποχής 1910 για τους έφιππους Χωροφύλακες κι αν το είχες ανοιχτό, έπεφτε το περίστροφο από τον καλπασμό του αλόγου! (Αυτή ήταν η αιτιολόγηση...)

 

 

Αυτά είναι μερικά μόνο, από ένα βουνό ¨μεσαιωνικά προβλήματα¨ που έπρεπε να παλαίψουμε προκειμένου οι νεότεροι σήμερα να απολαμβάνουν  καλύτερες συνθήκες εργασίας.

 

Διωθχήκαμε σκληρά με ΕΔΕ, εξοντωτικές μεταθέσεις, ποινές, αποτάξεις και εξαναγκασμούς σε παραιτήσεις...

 

Αναρωτιέμαι... Μήπως κάποτε, κάπως, αυτό πρέπει να μας το αναγνωρίσετε και να μας δικαιώσετε;

 

 

Θεόδωρος Γκαζέπης

 

Σκηνοθέτης

 

Μέλος της Ε.Ε.Σ.


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια