Γιατί μια γυναίκα δεν πρέπει να παίρνει πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη;Αποτελεί μία φυσιολογική διαδικασία να παίρνει κιλά μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι και μια απαραίτητη διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξη του εμβρύου και η ομαλή έκβαση της κύησης.

Ειδικότερα, η συνιστώμενη πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη κυμαίνεται σε 11,5-16 κιλά για γυναίκες φυσιολογικού σωματικού βάρους, 7-11,5 κιλά για υπέρβαρες και 5-9 κιλά για παχύσαρκες γυναίκες.

Για ποιους λόγους, όμως, δεν θα πρέπει η αύξηση του βάρους να υπερβαίνει τα παραπάνω όρια;

Αρχικά, η υπέρμετρη πρόσληψη βάρους αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση, ενώ έχει συσχετισθεί και με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και γέννησης βρέφους με αυξημένο βάρος. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει φανεί πως η αυξημένη πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία του παιδιού, όπως η υψηλότερη εναπόθεση λίπους στο σώμα και η εμφάνιση παχυσαρκίας.

Τέλος, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως όσα περισσότερα κιλά πάρει μια μέλλουσα μητέρα στην εγκυμοσύνη, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να επιστρέψει στο βάρος που είχε πριν τη σύλληψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ψυχολογία της.


Πηγή: neadiatrofis.gr
_