Υγιεινή διατροφή: Πόσο μας κοστίζει;


Ως ανασταλτικός παράγοντας μπορεί να λειτουργεί για πολλούς το κόστος μια δίαιτας.

Η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς έχει διατυπωθεί η άποψη πως τα «υγιεινά» τρόφιμα που περιλαμβάνονται σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι ακριβά.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα ψάρια και οι ξηροί καρποί, που αποτελούν συχνές επιλογές σε μια δίαιτα, αλλά ακριβότερες σε σύγκριση με άλλες πηγές πρωτεΐνης ή άλλα σνακ.

Ωστόσο, ένα προσεκτικά σχεδιασμένο διαιτολόγιο, που βασίζεται στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, είναι στην πραγματικότητα αρκετά οικονομικό, αφού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, τα οποία έχουν χαμηλό κόστος, τουλάχιστον στη χώρα μας.

Από την άλλη, ακόμη και στην περίπτωση των ψαριών, στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές χαμηλού κόστους, όπως για παράδειγμα τα μικρά ψάρια, που δεν έχουν τίποτα να «ζηλέψουν» από μεγάλα και ακριβότερα ψάρια.

Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε πως υπάρχουν τρόποι προκειμένου να περιοριστεί το κόστος μιας δίαιτας. Πιο συγκεκριμένα, η ανακύκλωση υλικών, η επιλογή φρούτων και λαχανικών εποχής, η συχνότερη κατανάλωση οσπρίων, η μερική αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από πουλερικά ή φυτικές πηγές πρωτεΐνης και η χρήση καλά οργανωμένης λίστας αγορών, μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.


Πηγή: neadiatrofis.gr
_