Έτσι θα περιορίσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης!


Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την υγεία μας, να αποφύγουμε την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, αλλά και να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία.

Οι ερευνητές μιας νέας βρετανικής επιστημονικής μελέτης, αξιολογώντας στοιχεία κλινικών δοκιμών αναφορικά με την επίδραση της διατροφής στην ψυχική υγεία, σημειώνουν πως η κατανάλωση υγιεινών τροφών και η αποφυγή λιπών και γλυκών, καθώς και η μείωση του βάρους με δίαιτα και -ακόμη καλύτερα- με σωματική άσκηση, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Η μετά-ανάλυση αφορούσε συνολικά σχεδόν 46.000 ανθρώπους και τα στοιχεία προέρχονταν από 16 κλινικές δοκιμές. Η δημοσίευση των ερευνητών, με επικεφαλής το δρα Τζόζεφ Φερθ του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, έγινε στο περιοδικό ψυχοσωματικής ιατρικής «Psychosomatic Medicine».

Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι κάθε είδους βελτίωση της διατροφής επιδρά θετικά στην κατάθλιψη, ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν τυπικά διαγνωστεί ως καταθλιπτικά.

«Αυτά είναι πράγματι καλά νέα» σχολίασε ο δρ Φερθ και επεσήμανε ότι δεν χρειάζονται άκρως εξειδικευμένες δίαιτες για να δει βελτίωση των συμπτωμάτων του ένας ασθενής με κατάθλιψη. Αρκεί να τρώει συστηματικά όσο πιο υγιεινά μπορεί, αυξάνοντας την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και φυτικών ινών και μειώνοντας το πρόχειρο φαγητό, τα σνακ και τη ζάχαρη.

Όταν μάλιστα, όπως είπε ο δρ Μπρέντον Σταμπς του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, η υγιεινή διατροφή συνδυάζεται με τακτική σωματική άσκηση, τότε υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Τα οφέλη φαίνεται να είναι μεγαλύτερα για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, η υγιεινή διατροφή δεν φαίνεται να έχει κάποια εξίσου θετική επίδραση στο άγχος.


Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsbeast.gr
_