Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μήνυμα του Τζανέτου Φιλιππάκου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Τζανέτος Φιλιππάκος


Υποψήφιος Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης

 

Η 8η Μαρτίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, έρχεται να μας θυμίσει το αυτονόητο: ότι η ενδυνάμωση των γυναικών και η ισότιμη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, αποτελεί θεμέλιο λίθο για την οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας.

Σήμερα τιμάμε τους διαρκείς αγώνες του γυναικείου κινήματος για ίσα δικαιώματα και ελευθερίες, αναλογιζόμαστε τα επιτεύγματα που έχουν σημειωθεί διαχρονικά σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ξεχνάμε ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.

Αναχρονιστικά στερεότυπα, πεπαλαιωμένες πρακτικές και αντιλήψεις παρωχημένων εποχών, εξακολουθούν δυστυχώς να υφίστανται, τροφοδοτώντας έμφυλους αποκλεισμούς και υπονομεύοντας στην ουσία τις αρχές του σεβασμού και της προστασίας της ίδιας της ανθρώπινης αξίας, τις αρχές της Δικαιοσύνης, του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ας θυμηθούμε ακόμα μια φορά τους πολλαπλούς και απαιτητικούς ρόλους που καλούνται να εκπληρώσουν καθημερινά οι γυναίκες της ζωής μας. Και ας τις ευχαριστήσουμε από καρδιάς γι’ αυτό: γιατί είναι σύντροφοι, σύζυγοι, μητέρες και κόρες, συνάδελφοι και φίλες, γυναίκες εργαζόμενες, επαγγελματίες, αγρότισσες, γυναίκες της επιστήμης, γυναίκες της προσφοράς. Γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες, για έναν καλύτερο κόσμο για τις ίδιες και τους ανθρώπους που αγαπούν. 

Για την επίτευξη, όμως, ουσιαστικών αλλαγών για όλες αυτές τις γυναίκες, πρέπει η ευαισθητοποίηση και οι καλές προθέσεις να μετουσιωθούν σε δράση. Η ισότητα γυναικών και ανδρών αποτελεί θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι’ αυτό άλλωστε και το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικότερα, σχετικά με την πολιτική για την ισότητα των φύλων, έχει εστιάσει στους εξής τομείς προτεραιότητας:

             την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και την ισότιμη οικονομική ανεξαρτησία των δύο φύλων,

             τη μείωση του χάσματος λόγω φύλου στους μισθούς, τις αποδοχές και τις συντάξεις και, συνεπώς, την καταπολέμηση της φτώχειας των γυναικών,

             την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στη λήψη αποφάσεων,

             την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων και

             την προώθηση της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε τοπικό επίπεδο, δεν θα μπορούσα φυσικά να μην κάνω ιδιαίτερη αναφορά στις γυναίκες της ξακουστής μας Μάνης, που έχουν γράψει τις δικές τους σελίδες δόξας στην ελληνική ιστορία. Όσο για τη σύγχρονη Μανιάτισσα, με το εύρος των δυνατοτήτων της και τη δύναμη της ψυχής της, συμβάλλει καθοριστικά και πολλαπλά στην ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας. Σε αυτές τις γυναίκες, εκτός από την αγάπη μας και ένα μεγάλο ευχαριστώ, οφείλουμε και όλη την δυνατή βοήθεια που θα μπορούσαν να έχουν, μέσα από το σύνολο των δομών του Δήμου, που θα τις υποστηρίζουν άμεσα και αποτελεσματικά, στο πλαίσιο της γενικότερης εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συστήματος.

Όπως αναφέρθηκε και στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών του 2005, «η πρόοδος των γυναικών αποτελεί πρόοδο για όλους». Ας εργαστούμε, λοιπόν, όλοι μαζί, ενωμένοι, γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό.

 

 

 


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια