Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μπορεί η τσίχλα να μας εξασφαλίσει καλή υγεία;



Η τσίχλα, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική λύση παροχής ορισμένων βιταμινών στον οργανισμό.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτή η αγαπημένη συνήθεια πολλών ανθρώπων θα μπορούσε να αποτελέσει μια στρατηγική που θα συνέβαλε στη μείωση της επιδημίας ανεπάρκειας βιταμινών σε όλο τον κόσμο.

Οι ανεπάρκειες των βιταμινών μπορεί να είναι σοβαρές καταστάσεις που συχνά δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα και οι λειτουργικές τσίχλες με συμπληρώματα βιταμινών είναι ένα πρόσφατο επίκαιρο θέμα συζήτησης. Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία έρευνα για τη μέτρηση της ικανότητας της τσίχλας να παράγει ζωτικά συστατικά στο πλάσμα του αίματος, έτσι οι ερευνητές από το Penn State University στις Η.Π.Α. αποφάσισαν να μετρήσουν την αποτελεσματικότητά της και ανακάλυψαν ότι το μάσημα της πολυβιταμινούχας τσίχλας αύξησε τις συγκεντρώσεις αυτών των θρεπτικών συστατικών στο πλάσμα.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία πιστεύουν ότι η λειτουργική τσίχλα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την παροχή των απαραίτητων βιταμινών στο σώμα. Πίσω στο 2015, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που έγιναν σε μετεγχειρητικούς ασθενείς μετά από επέμβαση παχέος εντέρου, έδειξαν ότι η μάσηση τσιχλών θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάκτηση των εντερικών λειτουργιών. Για πολλά χρόνια, ορισμένες τσίχλες διατίθενται στο εμπόριο με το χαρακτηριστικό ότι προσφέρουν οφέλη για την υγεία στους καταναλωτές, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχε επιβεβαιωθεί τόσο η ίδια η μελέτη αλλά και τα ευρήματά της. Σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 15% όλων των ποικιλιών τσίχλας πωλούνται με την υπόσχεση της παροχής βασικών βιταμινών στο σώμα. Με αυτό το πνεύμα, οι ερευνητές θέλησαν να δοκιμάσουν την ισχύ της θεωρίας. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι η μάσηση λειτουργικών τσιχλών είναι πράγματι ένας αποτελεσματικός τρόπος συμπλήρωσης του οργανισμού με βιταμίνες.

Η απόδειξη βρίσκεται στο ποσοστό

Λόγω του ότι το μάσημα τσίχλας είναι μια ευχάριστη και συνηθισμένη πρακτική για πολλούς ανθρώπους, η λειτουργική τσίχλα εμπλουτισμένη με βιταμίνες θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των προβλημάτων ανεπάρκειας βιταμινών σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία χαρακτηρίζεται ως επιδημία στη σημερινή εποχή.


Για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της απορρόφησης των βιταμινών, οι ερευνητές έβαλαν σε δοκιμή 15 ανθρώπους, οι οποίοι κλήθηκαν να μασήσουν δύο λειτουργικές τσίχλες του εμπορίου, ενώ μετρήθηκαν τα επίπεδα οχτώ διαφορετικών βιταμινών στο σάλιο τους. Σε ένα ξεχωριστό τμήμα της έρευνας, τα επίπεδα των εφτά διαφορετικών βιταμινών μετρήθηκαν στο πλάσμα τους. Η έρευνα έδειξε ότι όλες οι βιταμίνες Α1 (ρετινόλη), Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3, Β6, φολικό οξύ, Β12, ασκορβικό οξύ και βιταμίνη Ε απελευθερώθηκαν στο σάλιο. Παρόμοια, τα αποτελέσματα στο πλάσμα ήταν επίσης θετικά. Τα επίπεδα ρετινόλης αυξήθηκαν από 75-96%, η βιταμίνη Β6 από 906-1077%, το ασκορβικό οξύ από 64-141% και η βιταμίνη Ε από 418-502%.

Ο δρ Joshua Lambert, καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων στο Κολέγιο Γεωργικών Επιστημών του Penn State, πιστεύει ότι η βελτίωση της απελευθέρωσης λιποδιαλυτών βιταμινών στις λειτουργικές τσίχλες είναι ένας σημαντικός τομέας ανάπτυξης για τους κατασκευαστές τσίχλας παγκοσμίως. Ως επί το πλείστον, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως οι Β6, C, Α και η Ε απορροφήθηκαν καλύτερα στο πλάσμα, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα από τις τσίχλες του εικονικού φαρμάκου.

Η λειτουργική τσίχλα μελλοντικά στο επίκεντρο

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι παρόλο που τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εξαιρετικά θετικά, αποτελούν ευρήματα μιας δεδομένης ημέρας. Στην ιδανική περίπτωση, τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμινών πρέπει να ελεγχθούν μετά από μάσηση τσίχλας εμπλουτισμένης με βιταμίνες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και, στη συνέχεια, να δοκιμασθούν εκ νέου για αύξηση των επιπέδων βιταμινών στο αίμα τους. Μια άλλη ανησυχία είναι η ευαισθησία της λειτουργικής τσίχλας και το όριο των βιταμινών που μπορούν να προστεθούν προτού γίνουν γευστικά δυσάρεστες στον καταναλωτή. Αυτή είναι μια λεπτή γραμμή και θα απαιτήσει πολύ χρόνο και έρευνα από τους κατασκευαστές.

Ο δρ Lambert εξέφρασε τη γνώμη ότι η μελλοντική ανάπτυξη της λειτουργικής τσίχλας θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτό που είναι γνωστό ως τεχνολογία εγκλεισμού για την τελειοποίηση των συστατικών, της σύνθεσης και της αποτελεσματικότητάς της. Προς το παρόν, οι πιο λειτουργικές τσίχλες στην αγορά περιέχουν συστατικά όπως βοτανικά εκχυλίσματα και ιχνοστοιχεία. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια συμπληρωματική κατηγορία, η λειτουργική τσίχλα αναμένεται να ξεπεράσει τις πωλήσεις των τσιχλών χωρίς ζάχαρη. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο «Journal of Functional Foods».


Πηγές: news.psu.edu - Φωτεινή Πουρνάρα, itrofi.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια