Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μάτι: Βγήκε από το «Θριάσιο» η τελευταία βαριά εγκαυματίας

Τη σκληρή μάχη που έδωσε για τη ζωή της δείχνει να κέρδισε η 65χρονη Πηνελόπη (Πένυ) Κωνσταντάκη, η τελευταία από τους βαριά εγκαυματίες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι που
εξακολουθούσε να παραμένει από την πρώτη στιγμή σε νοσοκομείο.
Έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες, πήρε εξιτήριο την Τρίτη από το «Θριάσιο», όπου νοσηλευόταν, αρχικά στη Μ.Ε.Θ. και από τα Χριστούγεννα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, αφού προηγουμένως, τον πρώτο μήνα, είχε εισαχθεί και στη Μ.Ε.Θ. του «Λατσείου».
Πλέον η 65χρονη έχει εισαχθεί σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης, ώστε να «μάθει» να περπατά ξανά. Επιπλέον, έχει χάσει από τη φωτιά και τα δύο νεφρά της, με αποτέλεσμα να μετακινείται τρεις φορές την εβδομάδα με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο για αιμοκαθάρσεις. Και όχι μόνο, έχει υποστεί μερική απώλεια της ακοής της, ενώ της προέκυψαν και άλλα επιμέρους ζητήματα υγείας-«απομεινάρια» της πύρινης λαίλαπας. Το κυριότερο, τα εγκαύματα, σχεδόν στο σύνολο του σώματός της, αυτά, σύμφωνα με τους γιατρούς, θα πάρουν τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα μέχρις ότου οι πληγές τους επουλωθούν.
Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο συγγενείς της, που μίλησαν στο naftemporiki.gr, έκαναν λόγο για «θαύμα» που η άτυχη αυτή γυναίκα κατάφερε να παραμείνει ζωντανή.
Η Πηνελόπη (Πένυ) Κωνσταντάκη
«Όπως λένε οι γιατροί, έχει πάει δυο φορές στον άλλον κόσμο από σηψαιμικό σοκ κι έχει ξαναέρθει…» έλεγε η νύφη της, Ελένη Λεπτάκη-Κωνσταντάκη, που περιέγραφε: «Δε μπορείτε να φανταστείτε τι περνά αυτή η γυναίκα! Έχει πάθει έξι πολύ ισχυρά σηψαιμικά σοκ. Έχει εγκαύματα τρίτου βαθμού, είναι καμένη κατά 42%, σε χέρια, πόδια, λαιμό, λίγο και στο πρόσωπο. Έχει κάνει τέσσερα χειρουργεία, χρειάζεται και πέμπτο, αλλά δεν αντέχει...».
Για να σώσει το σπίτι της, τη μόνιμη κατοικία της στο Κόκκινο Λιμανάκι, κάηκε η γυναίκα αυτή, Αθηναία με καταγωγή από την Άνδρο, που έκανε οκτώ χρόνια Ιατρική στην Ιταλία, αλλά επέστρεψε για να σταθεί στο πλευρό των γονιών της, που τη χρειάζονταν, συμπλήρωνε η κ. Λεπτάκη. «Με το που έφθανε τόσο γρήγορα η πυρκαγιά, ανέβηκε να κλείσει τα παντζούρια - δίπλα της είδε και νεκρό. Πρόλαβε και πήγε σε διπλανό σπίτι για να προφυλαχθεί, αλλά εκεί άρχισε να καίγεται η στέγη και να της έρχονται τα καμένα πάνω της. Ώσπου πέρασε η πυροσβεστική και την πήρε μέχρι τη Ραφήνα. Από κει την πήραμε εμείς με ασθενοφόρο, αρχικά για τον "Ευαγγελισμό"» ανέτρεχε.
«Τις μέρες που είναι κάπως καλύτερα, δείχνει να έχει επίγνωση της κατάστασής της. Κοιτά τα χέρια της και μου λέει: “Κοίτα πώς έχω γίνει, σαν κουρελού…”. Ήθελε καθρέφτη, αλλά δεν τολμήσαμε να της δώσουμε, γιατί από τον έναν ώμο τής έχουν αφαιρέσει ολόκληρο κομμάτι, που σάπισε. Εκεί στον ώμο και στην πλάτη είναι τα μεγαλύτερα εγκαύματά της. Είναι και μικροκαμωμένη, δεν είχαν από πού να της πάρουν δέρμα να της βάλουν. Της έβαλαν και πτωματικά μοσχεύματα, αλλά δεν έπιασαν. Ακόμα πονά αφόρητα, δεν μπορείς να την πιάσεις από κάπου. Πρόσφατα, με την αλλαγή καιρού, μου έλεγε "νομίζω πως μου ξεκολλούν το δέρμα"…» αφηγούνταν προ τριμήνου για την κουνιάδα της.
Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Δεκεμβρίου υπέκυψε, μετά από ισχυρό σηψαιμικό επεισόδιο, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» όπου νοσηλευόταν ο 73χρονος Σπύρος Σπυρίδης, έπειτα από 145 ημέρες νοσηλείας, ανεβάζοντας στους 100 τους νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά.
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια