Για έξι χρόνια χάνουν τον ύπνο τους οι νέοι γονείς!Η μητέρα, τρεις μήνες μετά τη γέννηση του νέου μέλους, κοιμάται κατά μέσο όρο μία ώρα λιγότερο, ενώ ο πατέρας 13 λεπτά.

Αν και όλοι οι γονείς το ξέρουν, το επιβεβαίωσε και μία ακόμα έρευνα: Οι νέοι γονείς χάνουν τον ύπνο τους. Το καινούριο στοιχείο είναι ότι χάνουν τον ύπνο τους για έξι μόνο (!) χρόνια, καθώς μετά η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται.

Το ναδίρ της κατάστασης φαίνεται πως έρχεται τρεις μήνες μετά την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας και η επιδείνωση είναι μεγαλύτερη από την... «προ παιδιών» εποχή στη «μετά παιδιών» και όχι τόσο μετά την άφιξη του δεύτερου ή και τρίτου βρέφους.

«Δεν περιμέναμε να βρούμε τόσο σαφή δεδομένα, αλλά πιστεύουμε πως οφείλονται κυρίως στις τεράστιες αλλαγές και στις ευθύνες που έχει κάποιος», λέει ο δρ Σάκαρι Λεμόλα, εκ των υπευθύνων της έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Γουάργουικ και πρόσθεσε πως ακόμα και όταν τα μωρά σταματούν να ξυπνούν μέσα στη νύχτα μεγαλώνοντας, μπορεί και πάλι να είναι άρρωστα, να δουν εφιάλτη, να θέλουν κάτι, ενώ και ο γονιός έχει πολύ περισσότερο άγχος για διάφορα θέματα σε σχέση με πριν.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Sleep» και επεξεργάστηκε δεδομένα από ενηλίκους στη Γερμανία, από το 2008 έως το 2015. Στα ερωτηματολόγια απάντησαν περισσότερες από 2.500 γυναίκες και πάνω από 2.200 άνδρες, που κατά τη διάρκεια της έρευνας απέκτησαν ένα, δύο ή και τρία παιδιά.

Όλων των νέων γονιών ο ύπνος χειροτέρεψε, ενώ ειδικά οι μητέρες «έχασαν» κατά μέσο όρο 40 λεπτά του νυχτερινού τους ύπνου κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση κάθε παιδιού.

Η χειρότερη περίοδος για τον ύπνο μετά τον ερχομό του παιδιού είναι τρεις μήνες μετά τη γέννηση, όταν οι μητέρες κοιμούνται κατά μέσο όρο μία ώρα λιγότερο.

Αντίστοιχα, όπως έδειξε η έρευνα, και οι άνδρες χάνουν ώρα από τον ύπνο τους, όμως σαφώς λιγότερη: Τρεις μήνες μετά τον ερχομό του βρέφους, οι άνδρες κοιμούνται κατά μέσο όρο 13 λεπτά λιγότερο...

«Η διαταραχή στον ύπνο μπορεί να είναι και σωματικά και ψυχικά εξαντλητική. Προσπαθήστε να μην έχετε στο μυαλό σας τις μη απαραίτητες δουλειές του σπιτιού και αποδεχτείτε κάθε βοήθεια από τον περίγυρο. Συντονίστε τον ύπνο σας με του παιδιού και ξεκλέψτε λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα, όποτε είναι δυνατόν», είναι η συμβουλή των ειδικών, όπως τη μεταφέρει η Κάθι Φίνλεϊ, από το Εθνικό Συμβούλιο Γεννήσεων της Βρετανίας στον Guardian και καταλήγει: «Η διαταραχή στον ύπνο μπορεί να είναι δύσκολη και εξαντλητική, αλλά να έχετε στο μυαλό σας πως δεν θα κρατήσει για πάντα».


Πηγή: protothema.gr
_