Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αθώος ο Στρατηγός Νίκος Νικολακόπουλος για τη υπόθεση του Θέρμου


 Αθώο έκρινε το Πλημμελειοδικείο Αγρινίου τον Ηλείο Υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκο Νικολακόπουλο, της κατηγορίας πρόκλησης σωματικής βλάβης από συγκλίνουσα αμέλεια από υπόχρεους, διά παραλείψεως τελεσθείσης κατά συρροή.

 

Η υπόθεση αφορούσε στον σοβαρό τραυματισμό δύο πυροσβεστών σε επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας στις 29 Αυγούστου 2014. Ο κ. Νικολακόπουλος υπηρετούσε τότε ως Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας και κατηγορήθηκε πως δεν προέβη τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια των πυροσβεστών που επιχειρούσαν στη θέση «Δοσούλα» της ΤΚ Χρυσοβίτσας. Από τις ρίψεις νερού των εναέριων μέσων δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν σοβαρά με αποτέλεσμα ο ένας εξ αυτών να υποστεί μόνιμή και ολική αναπηρία σε ποσοστό 90%.

 

 

Ο κ. Νικολακόπουλος κατηγορήθηκε πως αφού διαπίστωσε αδυναμία επικοινωνίας με τον τότε τομεάρχη και κατηγορούμενο για το ίδιο αδίκημα Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας, Πύραρχο Δημήτρη Κοντογιάννη, δεν προέβη σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες που θα εξασφάλιζαν την ασφάλεια του πυροσβεστικού προσωπικού που επιχειρούσε, προβαίνοντας στη με οποιονδήποτε τρόπο έγκαιρη ενημέρωση του επικεφαλής της ομάδας κατάσβεσης, προκειμένου να μετακινηθούν τα μέλη της ομάδας κατάσβεσης σε ασφαλή θέση ή ακόμα και στη ματαίωση των προγραμματισμένων ρίψεων νερού από τα αεροσκάφη.

 

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Τρίτης και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης. Το δικαστήριο αθώωσε τον Ηλείο Υποστράτηγο Νίκο Νικολακόπουλο, ενώ στον έτερο κατηγορούμενο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3.5 ετών με αναστολή, για την οποία ασκήθηκε έφεση.

 

 

Ο κ. Νικολακόπουλος μιλώντας στο ilialive.gr εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση λέγοντας πως αισθάνεται δικαιωμένος. Ευχαρίστησε τους δικηγόρους του Στάθη Καννή και Ανδρέα Νικολακόπουλο για την συμβολή τους στο να αποδειχθεί η αθωότητά του και να αποκαλυφθεί η αλήθεια στο δικαστήριο. Ο κ. Νικολακόπουλος αισθάνθηκε πως αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία σε βάρος του, η οποία λίγο έλλειψε να του στοιχήσει τη ζωή όταν υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο πριν τρία χρόνια.

 

Πλην όμως, ο κ. Νικολακόπουλος, νιώθει πικραμένος και αγανακτισμένος που υπηρεσιακοί κύκλοι (ευτυχώς ελάχιστα άτομα) δεν πίστεψαν στην αθωότητα του, που αποδείχθηκε στο δικαστήριο.

 

Ο ανερχόμενος ανώτατος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος είχε αποδείξει επανειλημμένως τις διοικητικές και επιχειρησιακές του δυνατότητες σε όλη την καριέρα του και μάλιστα σε δύσκολα πεδία όπως αυτό της Ηλείας.

 

 

Το βάρος της ευθύνης που του αποδόθηκε από κάποιους που ήθελαν να ανακόψουν την καριέρα του, τον οδήγησε σε ένα βαρύ εγκεφαλικό, εν ώρα καθήκοντος. Παρά την επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας του, ο Στρατηγός έδωσε και αυτή τη μάχη με γενναιότητα και έδειξε ότι ξέρει να βγαίνει νικητής.

 

Πλέον έχοντας αποδείξει την αθωότητά του μέσα στις δικαστικές αίθουσες, δίνει τη δική του απάντηση σε όσους αδίκως τον κατηγόρησαν και αμφισβήτησαν την επαγγελματική του επάρκεια και ικανότητα.

 

Οι δηλώσεις των δικηγόρων

 

Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Στρατηγού, Στάθης Καννής σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "... είμαι ικανοποιημένος από την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης. Ύστερα από πολυετή προσπάθεια, αποδείχθηκε ότι ο κ. Νικολακόπουλος δεν είχε καμία ευθύνη για το πραγματικό θλιβερό συμβάν.  Ένεκα της συγκεκριμένης δικαστικής εμπλοκής ταλαιπωρήθηκε υπέρμετρα και λίγα χρόνια αργότερα υπέστη σοβαρότατο επεισόδιο εν ώρα καθήκοντος, με συνέπεια να επιβαρυνθεί η υγεία του. Έχει προσφέρει τα μέγιστα στο Πυροσβεστικό Σώμα και στους συμπολίτες του. Πλέον αποδίδεται αθώος στην κοινωνία και την υπηρεσία".

 

Από την πλευρά του ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Ανδρέας Νικολακόπουλος δήλωσε ότι "...οι συνθήκες κατάσβεσης πυρκαγιών είναι πάντοτε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες κατάστασης ανάγκης στις οποίες η διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Ο πυροσβέστης που επιχειρεί σε αυτές τις συνθήκες δίνει μια ηρωική μάχη με κίνδυνο της ζωής του και της σωματικής του ακεραιότητας όπως τα άτυχα θύματα της υπόθεσης αυτής τα οποία είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα αποζημιωθούν για πράξεις και παραλείψεις άλλων και όχι του εντολέα μου. Στην προκειμένη περίπτωση η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της, το δικαστήριο διερεύνησε την υπόθεση διεξοδικά και σε βάθος και κατέληξε σε μια δίκαιη απόφαση παρά το φτωχό προανακριτικό έργο το οποίο εμπόδισε την άσκηση ποινικών διώξεων και σε άλλα πρόσωπα πλην των δυο ιεραρχικά ανωτέρων. Απάλλαξε τελικώς έναν άνθρωπο ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, έκανε αυτό που ήταν ανθρωπίνως δυνατό με βάση την τεράστια εμπειρία του και την πίεση να αντιμετωπίσει την φωτιά και ο οποίος έχει δώσει στην κυριολεξία και την ίδια του την ζωή με τρόπο ηρωικό για να σώσει ανθρώπινες ζωές".

 

 

Πηγή: ilialive.gr


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια